Ma Barker och Bröderna Dalton

Dessa brottslingar hör egentligen inte ihop, ändå kom de att göra det senare.

Bröderna Dalton var en liga som gjorde sig ökänd genom bank- och tågrån i slutet på 1800-talet.
De flesta av ligamedlemmarna dog 1892 i Coffeyville, Kansas under ett bankrån där de försökte skjuta sig ut. Den enda överlevande var Emmett Dalton som dömdes till 14 års fängelse. Efter den avtjänade tiden blev han laglydig och släppte både böcker och en film om sin tid med Dalton.
Familjen Dalton var stor, den bestod av femton barn, varav tretton nådde vuxen ålder. Fadern (Lewis Dalton) var saloonägare. Modern (Adeline Younger) var faster till Jesse James partners (bröderna Cole och Jim Younger).
Bröderna Frank, Grat, Bob och Emmett Dalton var till en början laglydiga. Frank, som var äldst, var sheriff och hans yngre bröder såg upp till honom. Efter Franks död, 1887, sökte sig bröderna även de till rättsväsendet. 1890 började bröderna dock begå brottslighet vid sidan av. Bob anklagades för att ha sålt alkohol till indianerna (men fälldes aldrig) och Grat fälldes för en häststöld.
Det var Bob och Emmett som startade ligan och de första åren ägnade sig ligan nästan uteslutande åt tågrån.
Bob Dalton tröttnade så småningom på tågrånen. Han ville utföra något som folk skulle minnas honom för. Bob ska ha uttryckt att han ville ”beat anything Jesse James ever did”. Detta resulterade i planeringen av två bankrån som skulle utföras samtidigt, dessutom mitt på ljusa dagen.

Kate Ma Barker född 8 oktober 1873 i Ash Grove, Missouri, död 16 januari 1935 i Lake Weir, Florida, var en amerikansk brottsling och gängledare.
Hon hade fyra söner och mellan 1931 och 1935 genomförde hon tillsammans med dessa bankrån och kidnappningar i USA. Kate Barker blev ökänd över hela landet som Ma Barker och spred skräck. FBI efterlyste henne och sönerna och 1935 blev de alla skjutna till döds i Florida.

Hur hänger då dessa ovanstående brottslingar ihop?
Jo, som de flesta säkert redan har räknat ut är Kate Barker förebild till Mor Dalton som är mamma till bröderna Dalton i serien Lucky Luke.

Källa: Wikipedia

sig

2 svar till “Ma Barker och Bröderna Dalton

  1. Och som boney m gjorde en låt om.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s