Clark Olofsson

Den som följt den här bloggen ett tag vet att jag mellan varven skriver om kända förbrytare.
Jag tänkte ta upp en svensk förbrytare den här gången, mest beroende på att han var med och skapade ett nytt begrepp när bankrånaren Janne Olsson tog några banktjänstemän som gisslan under ett bankrån 1973.
Olsson krävde att Olofsson skulle hämtas till banken och väl där började gisslan och rånarna att utveckla en form av relation till varandra. Det döptes senare till Stockholmssyndromet och är ett psykologiskt tillstånd där offren tar parti för förövarna mot polisen.
Olofssons ”karriär” har dock innefattat en rad andra brott.

Clark Oderth Olofsson (numera heter han Daniel Demuynck och är belgisk medborgare) föddes i februari 1947 i Trollhättan.
Han blev fosterhemsplacerad vid åtta års ålder och kom från ett hem med stora alkoholproblem. 16 år gammal placerades han på ungdomsvårdsskola efter diverse småbrott. Tre år senare blev han rikskänd i samband med mordet på polismannen Ragnar Sandahl.
1975 rånade han Handelsbanken i Göteborg på nära en miljon kronor under en rymning från Norrköpingsfängelset.
1979 började han, som intern, läsa till journalist på Journalisthögskolan i Stockholm och gjorde praktiken på tidningen Arbetaren.
Dock uteblev karriären som tidningsmurvel eftersom Olofsson åter slog in på den kriminella banan igen redan 1980, då han kom i bråk med en fiskare på Möja varpå han dömdes för misshandel till två och ett halv år.
När han frigavs 1983 lämnade han Sverige med sin belgiska fru och bosatte sig i hennes hemland.
Därefter avlöste brotten varandra i diverse länder och 2009 blev han dömd till livstids utvisning för grovt narkotikabrott och grov varusmuggling.
Han kan tidigast friges år 2015.

Källa: Wikipedia

sig

4 svar till “Clark Olofsson

 1. Jag kan inte sluta förvånas över dessa historier… Har du sätt några speciella samband när du studerat förbrytarna? (jag tänker att på ett sätt är deras berättelser lika, de gör oftast flera brott, de nöjer sig inte med ett).
  Om jag skulle säga att det är en sjukdom att begå brott; tror du då att de någonsin kan bli friska? Eller är det något som alltid finns inom dem?

  Gilla

  • Jag upphör heller aldrig att förvånas :). Det enda samband jag hittar är nog samma som du är inne på. Att de aldrig slutar. De flesta inte ens efter att de åkt fast flera gånger. Jag tror att det finns olika skäl till varför de blir brottslingar. Om det någonsin blir friska? Hehe, det vet jag inte. En del kanske blir det, andra aldrig 🙂

   Gilla

 2. Jag glömmer aldrig det där Norrmalmstorgsdramat – jag hade en liten son på ett år då. Jag minns att jag satt bänkad framför tv:n och kunde inte förstå att det var i Stockholm det hände och inte i Chicago … Men sedan har jag ju tyvärr blivit mer luttrad med åren.
  Det är intressant att Stockholmssyndromet dyker upp i filmer då och då … det blev verkligen vedertaget efter den där händelsen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s