Karaktärers utseende

Alltså, just det där med hur karaktärer beskrivs i böcker (och många gånger i just deckare) har slagit mig också.
Hittade den här artikeln av Lotta Olsson. Bl a skriver hon så här:

I deckarna spelar utseendet ofta förvånansvärt stor roll. Mördarna har märkligt tom blick eller ett påfallande snällt utseende som drastiskt förändras när huvudpersonen fattar att just det är mördaren. Själva utseendet omtolkas hastigt, eller också är rösten monoton och rörelsemönstret skrämmande ryckigt.
Ja, det vore ju praktiskt om det var så lätt: att man kunde sortera människor efter utseendet. Den här trevliga människan kan jag självklart hänga med till en öde plats en mörk kväll, det syns ju att hon är snäll. Kedjorna och motorsågen har hon nog bara med sig för att hantera lite virke.
Man kan skoja om det, men bakom den där synen på människor ligger en riktigt otäck oförmåga att tänka längre än ögonen räcker.

Många gånger handlar det förstås om att lägga ut villospår för läsaren, men om man tänker ett varv till, behöver det kanske inte vara just utseendet som är utgångspunkten för hur man bedömer en karaktär. För i verkligheten gör vi ju inte det.
Eller gör vi det?

sig

Annonser

10 responses to “Karaktärers utseende

 1. Nej utseendet är ju inte det som avgör om en person/karaktär är ond eller god. Men det kanske är lättare att beskriva en karaktärs yttre än inre egenskaper? Kanske är det därför det görs i deckare? Men om man vill ha trovärdiga karaktärer bör ju ingen vara genom-god eller genom-ond. Såvida man inte skriver en saga.

  Gilla

  • Precis. Ingen karaktär kan ju bara vara antingen eller, för då blir de rätt platta. Men faktiskt borde kanske vi som skriver i spänningsgenren tänka lite mer på de inre egenskaperna, även om de är svårare att beskriva.

   Gilla

 2. Det går ju också att leka med det där utseendet, så att man låter sånt som borde vara tecken på god bli tvärtom. Det gör man ju också. Undrar för övrigt om det stämmer hela vägen med deckare. Läste en artikel nyligen som handlade om att när det började dyka upp kvinnliga huvudpersoner i deckare så blev utseende viktigare jämfört med de lite magsåriga herrarna innan.

  Gilla

  • Jamen det kan nog stämma, att utseendet är viktigare hos de kvinnliga karaktärerna än hos de manliga. Hehe, tycker för övrigt att just deckare översvämmas av mågsåriga, alkoholdrickande och operaälskande herrar 😉

   Gilla

 3. Jo de har gott om magsår i deckare. Det är väl för att de ska bli mänskliga. Alltså ha levt ett kaffe och dounats-liv…

  Gilla

  • Antagligen, men det blir ju lite tjatigt när det är så många som har de där magåkommorna eller alkoholproblemen. Fler borde variera där tror jag. Eller så är det den typen av kommissarie folk i allmänhet tilltalas av 🙂

   Gilla

 4. Jag tror nog att vi faktiskt i verkligheten ofta dömer efter utseendet. Tyvärr! För många gånger blir det helt fel. Det inre speglar inte alltid det yttre, och helt klart inte om man enbart ser till klädsel och liknande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s