Karaktärers utveckling

En sak som jag upptäckt under arbetet med den här serien, är hur vissa karaktärer träder fram tydligare.
Det finns ju en mängd tips och råd om att man (innan man skriver ett manus) ska sätta sig ner och först utröna vem en karaktär är. Alltså vilka fritidsintressen den kan tänkas ha, dennes musiksmak, värdegrunder etc, etc, etc.
Men jag har aldrig kunnat göra så eftersom det enda sättet för mig att lära känna en karaktär är att sätta denne i en situation för att få veta mer om vem den är. Och nu när mina karaktärer fått utstå en del motgångar genom manusen, har någon börjat förändras och en annan börjat träda fram tydligare. Den sistnämnde var inte alls som jag föreställt mig i början. Det kommer fram saker om vederbörande som gör att man ändrar uppfattning om den här karaktären. Döm inte hunden efter håren, som det heter 🙂
Och som min testläsare påpekade. Det finns nog en karaktär för varje läsare i den här serien. Alltså, en vars personlighet man gillar lite extra beroende på vem man själv är. Det tror jag också. En del kommer att gilla Olivia, en del Jesse, andra Sara eller Jaques. Och nu (i trean) kommer ännu en karaktär (som tidigare bara omnämnts) fram och tar lite plats också.
Jag hade inte ens kunnat ana detta när jag började skriva på första delen.
Och jag kan inte låta bli att undra vilka fler karaktärer jag kommer att få lära känna under den här resan.

sig

Annonser

12 responses to “Karaktärers utveckling

 1. Det är kul det där, med att man gillar sina karaktärer och att det dyker upp nya, som gör en förvånad. Och som man sen bara måste lära känna bättre. Gräva sig in i. Det gillar jag.

  Gilla

 2. Förr – när jag gick på kurser och författarsamtal trodde jag nästan att det var hokuspokus när någon sa så där om sina karaktärer – men nu vet jag ju att det är på det viset när man skriver. Väldigt häftig upplevelse 🙂

  Gilla

 3. Det är något speciellt med ens karaktärer både onda och goda 🙂

  Gilla

 4. När jag tänker tillbaka på mina karaktärer nu, så tycker jag det är som att jag bara vet vilka de är och hur de reagerar på saker och ting. Sen ska jag bara få ner det på ett bra sätt – och få veta vad det är de håller på med och råkar ut för.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s