Radu Dogaru m. fl

Hittade den här artikeln i SvD.
Den är ganska lång, men alltigenom intressant. För det är ju faktiskt precis som skribenten sammanfattar dessa verkliga konstkupper:

Om det är något som förenar verklighetens konsttjuvar är det nämligen inte förfining och finess. Snarare klantighet.

Och då kanske inte bara när det gäller att ta onödigt stora risker, utan även när det handlar om att sälja de här objekten vidare. Artikeln tar upp flera fall, bl a kyrkostölderna i Norrland.

Ett annat exempel är den man som begick en serie kyrkstölder i Norrland.

–Det började nystas upp efter att en bekant till honom lade ut ett krucifix på Tradera, säger Kenneth Mandergrehn som är polisintendent på Rikskriminalpolisen.

Han arbetar med konststölder, kulturarvs- och fornminnesbrott, och dagen då konstkuppen i Rotterdam ägde rum satt han på en restaurang på Cypern.

–Jag var där på ett möte med mina kollegor ute i Europa, bland annat chefen för den enhet i Amsterdam som kom att arbeta med utredningen. Jag satt faktiskt bredvid honom när han fick samtalet om kuppen från deras motsvarighet till Riksåklagaren.

Personligen tycker jag att sådant här är intressant, just för att det finns en uppsjö av inspiration i skrivandet när det gäller konstkupper och andra spektakulära brott 😉

Dezmin

2 svar till “Radu Dogaru m. fl

  1. Ja man ska väl absolut låta sig inspireras av precis allt som inspirerar. Och det där är ju kul. Plus klantighet, haha, det är väl det realistiska.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s