Jag kan vara den enda

människan som skriver och som inte har ett anteckningsblock.
Eller så här, jag har ett anteckningsblock, men jag använder det i princip aldrig. Och de fåtalet gånger jag skrivit något i det (som har med ett manus att göra) har jag aldrig tittat i det sedan, för orden ligger ändå kvar i huvudet.
Jag fungerar så har jag upptäckt. Min historia ligger i huvudet och kan vare sig skrivas ner som ett synopsis eller som lösa anteckningar. Den kan bara skrivas ner som ett råmanus.
Om jag mot all förmodan glömmer en idé, tror jag inte att den var värd att komma ihåg helt enkelt.
Det enda bekymret med det här är att om jag en dag skulle råka få hjärnskakning, eller drabbas av tillfällig minnesförlust, riskerar idéerna att försvinna, i värsta fall för gott. Men det kanske är en risk jag får ta, tänker jag.
Eller borde jag köra back up även på idéerna?
Manus dubbel- eller trippelsparar jag ju alltid, just för att det vore en mindre katastrof om ett manus på ca 90K ord gick upp i rök. Och varför det vore en värre tanke än att tappa en idé, har väl helt enkelt med jobbet som ligger bakom att göra tror jag.
Alltså en idé kräver inte så mycket arbete, den kommer ju liksom till en. Men arbetet att skriva ner den är ju desto mer omfattande.
Kanske borde jag skriva ner idéerna på ett USB-minne också? I alla fall tills forskningen kommit fram till ett sätt att ta back up på det mänskliga minnet också 😀

Dezmin

Annonser

14 responses to “Jag kan vara den enda

 1. Du kan registrera dem med något slags voice recorder istället för att göra fysiska anteckningar? Det kanske funkar bättre? 😀 Många telefoner har ju en voice recording-funktion. Eller så får du uppfinna ett USB-intag till hjärnan och göra backup lite då och då. 😉

  Gilla

 2. Huvudsaken är väl att du skriver som det funkar för dig. Och om det inte håller ifall du skriver ner det i förväg, gör inte det då heller. Skulle ju vara väldigt dumt att döda idéerna på det sättet.

  Gilla

 3. jag har ett anteckningsblock i väskan och i det har jag skrivit ner många tankar och ideér och visst, en del har hamnat i mina manus.
  Nu för tiden skriver jag inte skrivit så mycket i den då jag oftast använder anteckningsfunktionen i mobilen som synkar med e-posten. Visst, en del ideér blir det oftast inget av men det är verkligen kul att läsa vad jag tyckte 2010. 2011 och 2012 🙂
  När vi sedan är gamla och skriver våra memoarer kanske vi kan plocka fram det där klottrandet 🙂

  Gilla

 4. Nej du är inte alls ensam! I vart fall inte om man avser ett anteckningsblock av papper. Det blir att jag skriver utkast på datorn, och ibland blir det mer av det och ibland blir det bara utkastet som ligger där nånstans i nån mapp.
  Om det alls blir nåt utkast förstås. Hmmm…

  Gilla

 5. Tycker ditt sätt att jobba är så coolt. Att du kan hålla ordning på ett helt råmanus i huvudet, utan att gå vilse på vägen, det beundrar jag. Jag är så systematisk, måste liksom ha ett synopsis och bocka av mina scener. Och anteckningsblock är mycket viktigt, men jag använder det nog mer som skrivdagbok och till att-göra-listor än till själva manuset. Då räcker tankar plus mitt synopsis på datorn.

  Gilla

  • Tack! 🙂 Fast jag tror bara att vi jobbar olika när vi skriver. En del vill gärna ha en klar bild framför sig av vad de ska skriva ner. Andra (som jag t ex) klarar helt enkelt inte av det 😀

   Gilla

 6. Jag har aldrig ngn anteckningsbok med mig … det får bli kvitton och en liten blyertspenna från IKEA … Om jag har ett block till hands här hemma – skriver jag på den sidan som råkar vara uppslagen för tillfället … ett elände att hitta tillbaka till i efterhand.
  Det mesta har jag dock i huvudet … jag kan se handlingen framför mig som en film.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s