Google is my friend

I morse när jag kollade mejlen hade jag fått en fråga om research. Jag har svarat vederbörande, men tar ändå upp frågan här, för jag tänker att det är något jag kan dela med mig av.
Det här gällde alltså en undran om hur man gör om det nästan är omöjligt att få tag på fysiska personer som kan svara på frågorna man har i ett visst ämne. Hur gör man då?
Ett alternativ är att kolla Flashback, där diskuteras det mesta, men man ska också vara medveten om att man inte kan ta allt som skrivs där för den absoluta sanningen. Och det är här sökmotorer som exempelvis Google kommer in.
Nu råkar jag veta att vissa ämnen knappt ger några träffar alls där heller, inte på svenska i alla fall (vilket också var dilemmat för den som undrade) och då måste man söka på ett annat språk och företrädesvis samma språk som pratas i ett land där ämnet kan förekomma oftare.
Men om språkkunskaperna man har inte innefattas av det språk man måste söka på, hur gör man då?
Man tar helt enkelt sökorden och översätter dem till det språk man vill söka på, detta kan enkelt göras via exempelvis Google translate. Sedan gör man en sökning på dessa ord och får upp en massa träffar på rätt språk. Därefter får man helt enkelt gå in på sidorna som sökmotorn hittat och översätta dem igen, men den här gången från det aktuella språket  till svenska. De här onlineöversättningarna blir ju sällan särskilt bra, men tillräckligt godtagbara för att man ska förstå sammanhanget på sidan och komma åt informationen. Fast även här får man se upp med vilka sidor man hittat och hur ”sanningsenliga” de kan tänkas vara.
Det är alltså mitt tips om det inte finns någon person som man kan ringa och fråga, eller om informationen man söker inte finns på svenska. Googla. Med dagens teknologi är det fullt möjligt att göra det på vilket språk som helst 🙂

Dezmin

6 svar till “Google is my friend

 1. Bra tips! Google är faktiskt en författares vän.

  Gilla

 2. Jag skriver inte själv men det var intressant ändå. Information har nog blivit lättillgängligare med internet.

  Gilla

 3. Ja. Börjar alltid med att söka via Google. Eller Wikipedia. Men sen brukar jag ofta behöva gräva vidare i alla möjliga traditionella grejer också, dokumentärer, uppslagsverk eller läsa böcker med liknande innehåll för att hitta ingångar. Och det är extremt roligt med research. Får behärska mig ibland för att inte låta sidospåren ta över…

  Gilla

  • Jamen precis. För när man väl hittat informationen måste den ju dubbelkollas mot annat så att den verkligen stämmer. Men det är faktiskt riktigt roligt göra det med 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s