Orwells fem regler

Det här med språket i en text kan antagligen diskuteras hur mycket som helst och jag är personligen inte allergisk mot en dåligt skriven text om handlingen hänför mig. Däremot kan en medioker handling tillsammans med en dåligt skriven text få mig att sluta läsa direkt och detsamma gäller ett lysande språk med en dålig handling.
Men för den som känner att man vill slipa lite på sitt språk följer här nedan fem enkla regler grundade av George Orwell som ju anses ha haft just språket som sin styrka.

1. Använd aldrig en metafor, liknelse eller annat talesätt som du är van att se i tryck.

Det låter lätt men i praktiken är det svårt. Fraser som köra över, akilleshäl, den som spar han har är lätta att komma på och det låter bra. Det är just därför de måste undvikas. Dessa fraser har blivit så vanliga och vi är så bekväma med dem att de inte längre skapar någon känslomässig respons. Ta dig istället tid och kom på kraftfulla bilder att förmedla.

2. Använd aldrig långa ord där korta passar in

Att använda långa ord får dig inte att verka mer intelligent om de inte används på ett skickligt sätt. I fel kontext kan de ha motsatt effekt och du kan istället verka pretentiös och arrogant. Det är även sannolikt att läsaren inte förstår och att det blir besvärligt att läsa.

3. Är det möjligt att utesluta ett ord så gör det

Ezra Pound sa att storslagen litteratur innehåller ett språk laddat med största möjliga innebörd. Därför späds texten ut av alla ord som inte bidrar till innebörden. Mindre är alltid bättre. Alltid.

4. Använd aldrig passiv där du kan använda aktiv

Den här används sällan, förmodligen för att folk inte vet skillnaden mellan passiva och aktiva verb. Här är ett exempel som gör det enkelt att förstå. Mannen blev biten av hunden (passiv). Hunden bet mannen (aktiv). Den aktiva versionen är bättre för den är kortare och kraftfullare.

5. Använd aldrig en utländsk fras, ett vetenskapligt ord eller en jargong om du kan tänka dig en vardaglig motsvarighet

Det här kan vara svårt eftersom många texter på internet är mycket tekniska. Försök att hålla dig på en nivå som passar den genomsnittliga läsaren. Om du däremot har en väldigt specialiserad målgrupp så måste du avgöra vilket som är bäst. Du vill inte behöva skriva onödiga förklaringar men ändå försöka att få människor att förstå. För du vill väl att dina idéer ska spridas?

Utöver dessa fem har man även lagt till en sjätte nämligen:

Bryt mot någon av dessa regler innan du säger något barbariskt

Denna bonusregel är en notis för att du ska använda sunt förnuft när du skriver. De här reglerna är ganska enkla att komma ihåg men de är desto svårare att tillämpa.

Och så är det ju med alla regler, i alla fall när det gäller skrivande. Att följa dem slaviskt är sällan någon bra idé. Att ha dem i bakhuvudet är däremot alltid bra.

Dezmin

Annonser

10 responses to “Orwells fem regler

 1. Igenkänning på det där med aktiva- och passiva verb … den som språkgranskade (den 1:a) Kristalläpple i manusform påpekade att jag behövde använda fler aktiva verb … inte visste jag vad det var, men jag lärde mig det då 😉

  Gilla

 2. Håller med dig, om handlingen är tillräckligt spännande kan jag stå ut med sämre språk, men inte annars. Bra regler, särskilt nr 4, den brukar man inte se bland såna här listor, men den är väldigt träffande.

  Gilla

  • Jamen eller hur? En fängslande handling kan många gånger kompensera för ett sämre språk, men är det tvärtom tycker jag det är betydligt värre. Precis, nummer 4 nämns inte så ofta i andra sammanhang när det gäller regler, men kan vara nog så viktig.

   Gilla

 3. De där reglerna gillar jag. Speciellt den sista. Alltså just det där med att bara man kan reglerna så gör man vad tusan man vill.

  Å andra sidan så är stil och språk också beroende av genre. Så alla gånger funkar inte reglerna som just Orwell ger.

  Gilla

  • Jag gillar också den sista 😀 Nej, det har ju lite att göra med vilken genre man skriver i också och när det exempelvis gäller barn- och ungdomslitteratur kan man kanske inte applicera de här reglerna i samma omfattning.

   Gilla

 4. Tack! Precis vad jag behövde i dag. En bra lista.

  Gilla

 5. Gillar nr 4! Och känner att nu har jag plötsligt någonting att jobba med i mitt manus!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s