Hur gjorde man då?

På tal om det här med att redigera, en fas som ju blir min nästa rond med det här omskrivningsmanuset. Undrar hur de gjorde innan datorn och ordbehandlingsprogrammen fanns?
Många gånger ändrar man ju hela stycken när man redigerar, ibland flyttar man om dem också. Det här måste ha inneburit att man först skrev ner råmanuset och i samband med redigeringsfasen skrev man inte bara till saker och drog ifrån, utan man blev också tvungen att skriva ner allt det som man inte behövde ändra. Och allt i kronologisk ordning. Vilket dubbeljobb, liksom.
Och sen då? När manuset blev antaget och kom tillbaka med nya ändringar från förlaget. Fick man då skriva om hela bibban en gång till? Och fick man göra det ytterligare en gång när det var dags att korra?
Ändå finns det författare som än idag använder skrivmaskinen. Jag har personligen lite svårt att förstå varför.
Vilken tur att datorn fanns när jag fick för mig att ge mig på det här med skrivande. Annars tror jag aldrig att jag orkat skriva en hel bok 🙂

Dezmin

Annonser

17 responses to “Hur gjorde man då?

 1. Så var det nog. Ellers också kanske det var noggrannare med att göra upp en strategi och sen ta ett kapitel i taget. Veta innan man började skriva vad man skulle skriva om och i vilken ordning det skulle vara.
  Kan ju inte säga att det inte behövde vara så noga, för i så fall så hade det nog inte funnits några klassiker nu. Välskrivna och bra på många vis.
  Nej det var säkert ett väldigt jobb de gjorde, och vem vet! Kanske är det för lätt nu för tiden? Även om det ju samtidigt inte är helt lätt det där, med att bli publicerad.

  Gilla

  • Ja, så måste det ha varit. Förmodligen fick de tänka igenom projektet betydligt noggrannare innan de började skriva. Men för en sådan som jag, som inte ens kan göra ett synopsis, hade det nog blivit omöjligt att ro iland ett helt manus 🙂
   Och antagligen är det lite lättare idag att bli publicerad. Det tror jag också.

   Gilla

 2. Hu för att skriva på skrivmaskin 😦 Eller för hand! Kramp i handen. Nä, datorn skulle jag inte vilja byta bort!

  Gilla

  • Samma här och jag tänkte på det där med att skriva för hand också. Det skulle jag heller aldrig klara. Dels skriver jag mycket snabbare på datorn än för hand och sedan skriver jag så slarvigt för hand att jag antagligen inte ens skulle kunna läsa det sen 🙂

   Gilla

 3. Tja. Du kan ju kolla upp de där editeringsprojekten, där kanske finns en del att titta på för hur de gjorde. Men i nåt läge dök ju också skrivmaskinen upp. Och som jag råkar ha en sån författarkollega som fortfarande skriver på skrivmaskin så kan jag säga att innan skrivs ner så har det redigerats en hel del i huvudet.

  Gilla

 4. Jag kan bara hålla med, jag skulle aldrig orkat skriva om på det sätt man gör, med skrivmaskin. Jag är mycket lycklig över min dator. 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s