E-böcker

Jag måste bara få slå ett litet slag för e-boken, då den verkar bli allt mer populär även här i Sverige.
I USA och England har den redan vunnit en stor marknadsandel av läsarna och nu börjar det röra på sig även här.
Jag gillar verkligen e-böcker och läser de flesta böcker på min läsplatta. Lex Limbo kommer också att bli e-bok så småningom.
De allra flesta förlag har sina böcker i det här formatet som ett alternativ och för några dagar sedan såg jag att Nyckeln placerat sig som tvåa på Bokus topplista. Idag ligger e-boken Hennes iskalla ögon, som nummer två på samma lista.
Jag tror inte att den fysiska boken kommer att helt försvinna, inte under min livstid i alla fall, men jag tror att andelen läsare som de här böckerna har, kommer att bli jämnare fördelade.
Hittills har ju den största delen e-boksläsare funnits bland unga, deckarläsare, fantasyläsare och de som läser erotik. Jag tror att det även här kommer att tillkomma andra genrer som ökar bland just e-böcker, för det är ett smidigt format att läsa i och man kan ta med sig massor av böcker utan att de tar mer plats än en tunn liten platta. Och oavsett om man köper eller lånar dem, behöver man inte ens lyfta rumpan ur soffan.
Den enda nackdelen med den är att batterierna måste laddas igen och det kan vara grymt irriterande om de tar slut mitt i ett spännande avsnitt. Det hände mig en gång :).
Jag tror att det får bli min helgsysselsättning, att kolla runt på Elib.

Dezmin

Annonser

25 responses to “E-böcker

 1. Jag tycker det är jätteroligt att det går åt det här hållet och jag önskar faktiskt att det fanns fler renodlade e-boksförlag i Sverige, eller att förlagen vågade satsa lite mer på e-utgivning. Jag tänker att det är ett perfekt format för en del udda/smala genrer och subgenrer, istället för att trycka upp stora upplagor skulle man kan testa digitalt först. Det finns så många roliga grejer man kan prova, om man skriver en serie skulle man kunna ge ut delarna i snabbare takt än en gång om året som är standarden. Jag tycker 50 nyanser-satsningen med ny bok varannan månad var oerhört smart för då matar man beroendet istället för att låta det dö ut, som det lätt gör på ett år.
  Jag skriver ju ofta för ungdomar och de växer ju upp, byter intressen osv, skulle hellre erbjuda de en serie under snabb följd än att låta dem vänta för länge och riskera att böckerna glöms bort. Jag kommer att prova första manuset den traditionella vägen, men blir det inget napp är jag grymt sugen på att göra en digital trippel under några månader 🙂

  Gilla

  • Ja och det verkar ju gå allt bättre för det här formatet.
   Jag ser också gärna fler renodlade e-boksförlag och dessutom har ju en del förlag tagit bort den fysiska formen av originalutgåvan och ska ersätta den med e-boken istället, därefter kommer eventuellt boken ut som pocket. Det tycker jag är jättesmart. Att först ge ut den som e-bok och sedan som pocket, för då tillfredsställer man ju både de läsare som föredrar den fysiska varianten och de som bara läser e-böcker.
   Och precis som du är inne på, man kan ju ge ut böckerna i mycket snabbare takt så här, vilket bara är positivt, speciellt om det är en trilogi eller serie 😀

   Gilla

 2. Ja, synd bara att Sverige fortfarande känns lite som ett U-land om man jämför med USA när det gäller e-böcker. Jag undrar om vi någonsin kommer att få se samma uppsving här som här.

  Gilla

 3. Just den här utvecklingen med e-böcker i Sverige ska bli intressant att följa. Det vi behöver är en bra eboksläsare så när Amazon kliver in i Sverige tror jag det kommer bli ett uppsving. Jag har svårt att läsa eböcker på telefonen eller ipaden men det är nog en smaksak, har försökt beställa en Kindle men inte lyckats, tyvärr så leverar de inte alla modellerna till Sverige.

  Gilla

  • Jag tror också att det blir ett uppsving här när Amazon kommer. Jag har också svårt att läsa på t ex mobilen, men på min läsplatta går det jättebra, det är liksom perfekt storlek att hålla i 🙂 Och jag hoppas också att de utvecklar programvarorna att läsa e-böcker i.

   Gilla

 4. Vet inte om de bara jag som är lite skraj för e-böcker. Är liksom de där med fysisk bok att hålla i den och röra, doft, ja allt de där. Haft en viss kramprädsla gällande pocket också, faktiskt så blev de en skillnad där. Efter jag läst Lex limbo och Hundspannsliv efter de så blev de fler. Men förkärlek är tjocka pärmar, lite dammig doft och böckerna står synliga i min bokhylla. Kan inte hjälpa de men visst är de tur att vi alla e olika?

  Gilla

  • Jamen visst, smaken är ju olika och innan e-böckerna fanns läste jag nästan bara pocket, då jag tycker att det är klumpigt att hålla i böcker som har hårda pärmar, men även det är ju en smaksak :). Och precis, tur att vi är olika för annars skulle ju vissa format dö ut helt 😀

   Gilla

 5. Rose Marie Bouw

  Hurra för eboken!

  Jag har hört ganska många ”jag får ont i ögonen av eböcker”. Men eböcker ska läsas med riktiga läsplattor, inte på någon surfplatta eller i mobilen. En läsplatta får man absolut inte ont i ögonen av.

  Gilla

 6. Gillar också e-böcker. Just det du beskriver med lättheten att ha med dem. Spec när man måste resa lite mer är det jätteskönt att slippa släpa med sig mängder. Men jag gillar nog vanliga böcker också, alltså känslan och lukten och allt det där. Eller att få gå och titta på dem. För det känns nog inte alls lika att kolla på omslag som att lyfta upp boken och bläddra i den.

  Gilla

 7. Det faktiskt inte så dumt att läsa på en skärm av något slag. Nu har jag inte nån iPad – än – men både på Macen (framför allt) och på iPhonen är det alldeles okej att läsa längre texter.
  Apples nya Maverick kom ju också med en version av iBooks som jag fastnade för, enkel och behändig och dessutom med mängder av titlar att välja mellan inom många kategorier. Och inte mindre än 200 titlar gratis!!!!!

  Och jag tror inte att pappersboken kommer att försvinna för det, Fn läser jag Stephen King i badkaret…. Ja inte precis i detta ögonblick förstås. hihi!!!

  Gilla

 8. Pingback: Let´s talk about långsamheten | SofiaFritzson.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s