Lite tankar om succéer

Just nu läser jag Ghostman och imorgon tänkte jag recensera den. Av olika skäl blir det antagligen en av de mer ingående recensionerna som jag har skrivit, men idag tänkte jag istället ägna inlägget åt tankar kring böcker som blivit succéer. För det har ju ovan nämnda bok blivit.
Det finns naturligtvis olika skäl till varför en film eller bok får ett sådant genomslag. Ibland är det p g a karaktärerna, ibland p g a handlingen, men gemensamt för dem tror jag är att de kommer med något nytt. Något som (på ett eller annat sätt) väcker nyfikenhet och som tilltalar en bred publik.
Tidpunkten spelar nog också en avgörande roll i det här. Om 50 shades släppts på 50-talet är jag inte alldeles säker på att den fått samma genomslag.
En annan viktig punkt gissar jag beror på att boken eller filmen tar upp ett ämne som fascinerar många, som Da Vinci koden t ex.
Hittar man någon av de här punkterna, eller flera av dem, finns chansen att man lyckas skapa något som säljer riktigt bra.
Dessvärre är det inte lika enkelt som det låter eftersom mycket även handlar om hur historien är upplagd. En seg och klyschig handling kan döda vilken strålande idé som helst.
Men just Ghostman är lite speciell i sitt slag och jag återkommer om varför imorgon.
Nu ska det bli intressant att se hur många som försöker följa upp Hobbs kioskvältare med liknande historier. Jag skulle personligen avråda den som går i dessa tankar. Detta eftersom i princip samtliga som tidigare försökt ”kopiera” ett framgångskoncept på det här sättet, nästan uteslutande bleknar i jämförelse med originalet.
Det gäller alltså att vara först också. Kanske den viktigaste punkten av dem alla 🙂

Dezmin

 

8 svar till “Lite tankar om succéer

 1. Detta är så intressant att fundera på tycker jag. Tajming tror jag är superviktigt för att det ska bli en succé, men också att komma med något som känns tillräckligt nytt och fräscht för att det ska kännas unikt. Ser fram emot din recension imorgon!

  Gilla

 2. Jag tror också att tajming spelar stor roll för om en bok slår eller inte, men självklart är det inte allt. vissa teman är ju universella och har ingen direkt bästföreetikett, andra kan få en välbehövlig skjuts av aktuella händelser eller problem i världen/samhället/filmer/annat.

  Gilla

  • Precis. Just det där med aktuella händelser i världen spelar också en avgörande roll många gånger. Och eftersom de flesta av oss inte är några sierskor, handlar just den delen om ren tur. Men det finns också böcker (som Ghostman t ex) som antagligen hade slagit oavsett tidpunkt. Det är det som gör den lite extra intressant.

   Gilla

 3. Jag tror också att tajmingen är viktigt. Och att det man skrivit är unikt på något sätt, oavsett om det är språket/storyn/bakgrunden som är det ”nya”. Önskar att det fanns ett recept för bestsellers, det hade varit så mycket lättare då! 🙂

  Gilla

 4. En annan grej som är viktig för att nåt ska sälja är nog marknadsföring. Alltså vissa böcker, filmer vinner nog på att nån säljer dem. Fast jag tänker mig att det är ganska många saker som spelar in för att nåt ska slå stort.

  Gilla

  • Ja, precis. Om någon hårdmarknadsför något brukar det också ge en ordentlig skjuts i försäljningen. Jag tänkte nu i första hand på sådant som i princip sålt av dig självt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s