Gästinlägg: Verklighetsflykt är målet

Jag älskar böcker som ger en rejäl verklighetsflykt. Det betyder inte att boken måste utspela sig i rymden eller på 1800-talet, utan handlar snarare om vilka känslor den för med sig. Kittlingar av spänning eller av glädje, obegränsade drömmar och spirande hopp som får mig att glömma vardagen är fullt tillräckligt. Det får gärna balansera på gränsen till det orealistiska utan att trovärdigheten stryker på foten. Med det menar jag att storyn gärna får utgå från vanliga människor i en helt vanlig miljö, men innehålla något litet extra, något som jag som läsare inte förväntar mig ska hända i min egen vardag, utan som jag därför uppskattar så mycket mer när jag läser om det.

Jag tror det är därför som jag blir så fascinerad av Jesse i Lex Limbo. Jag imponeras av hans intelligens, av hans världsvana och skicklighet, och jag gillar framtoningen han har. I verkligheten skulle min beundran kanske så småningom övergå i oro, men grejen med fiktion är man kan kasta sig ut utan fallskärm. I böckernas värld låter jag mig gärna bländas, förföras och svepas med! Det jag älskar mest med böcker är nämligen deras förmåga att göra just det.

Själv skriver jag noveller i en genre som jag kallar för Vardagserotik och det är precis som det låter. Ofta vill vi läsa om sådant som vi kan relatera till, som vi kan jämföra och sätta i ett sammanhang, och jag har valt att fördjupa mig i förhållanden eller flirtar som antingen är etablerade eller som blir det i novellen. Jag har försökt fånga känslan av att det skulle kunna hända vem som helst, när som helst och var som helst, bara man är öppen för möjligheten. Ditt förhållande kanske inte är så monotont som du tror, tänk om din gamla ungdomskärlek flyttar tillbaka till stan, den där främlingen i hissen som kastar heta blickar på dig kanske inte är så tokig trots allt, och den där grannen kanske går runt med bar överkropp för att han vill att du ska titta på honom?

I verkligheten går det nog inte till exakt så här, men jag vill skapa en känsla av att det skulle kunna hända. För visst blir det mer spännande om vi lämnar verkligheten bakom oss och omfamnar fiktionen? Jag tycker om karaktärer som är smartare, modigare och mer handlingskraftiga än vad vanliga människor är, och jag tycker om böcker där vardagen är lite bättre, lite skarpare och lite mer. Det är den bästa verklighetsflykten för mig.

Tack Eva-Lisa, för att jag fick hälsa på hos dig!

Iza

8 svar till “Gästinlägg: Verklighetsflykt är målet

 1. Ping: Verklighetsflykt är målet | Iza Melody Frost

 2. Jag håller helt och hållet med dig, Iza. Det är ju därför man läser, för att få en liten stund av verklighetsflykt och för att få fullfölja föreställningen: ”Tänk om…”

  Gilla

  • Precis! Det är ju det som är det bästa med böcker, att låta sin egen vardag blekna för en stund och njuta (eller förfäras) av någon annans 🙂

   Gilla

 3. Jag som inte skriver själv är nyfiken på att veta hur mycket av verkligheten ni som författare tar med i det ni skriver om?

  Gilla

  • Jag kan bara svara för mig själv (då jag antar att frågan ställdes till oss båda). Vissa saker har sin grund i verkligheten, men när de sedan hamnar i det jag skriver, har jag skruvat det rejält 🙂

   Gilla

   • Det är nog samma för mig. Jag kan utgå från saker i verkligheten (en person, en händelse eller en känsla) men ihopsatt med resten av min fantasi så blir det inte så mycket av verkligheten kvar 🙂

    Gilla

 4. Mycket sanning i det du skriver, Iza. Det där att få ”komma bort” en stund (utan att lämna hemmet), drömma om något som kunde varit, eller som kanske kan bli. Det är ju det bästa med fiktion. Man vet ju aldrig vad det för med sig 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s