Karaktärer

När Iza gästbloggade hos mig tog hon upp det här med verklighetsflykt och hur vi läser böcker om livsöden som vi är nyfikna på, men som vi inte nödvändigtvis vill uppleva själva.
Sedan har vi en annan aspekt på det hela och det är vilka slags karaktärer vi gillar att läsa om. Är det sådana vi kan identifiera oss med, eller sådana som har en personlighet som vi finner intressant?
Igår pratade jag med en väninna som funderade på att läsa Gillian Flynns böcker.
Alla som följt den här bloggen vet vad jag tycker om Flynn, jag älskar hennes kvinnliga karaktärer just för att de är osympatiska och hemska på alla sätt och vis. Så jag förklarade det för min väninna som gillar att läsa om starka kvinnliga karaktärer, att de förvisso är starka, men långt ifrån snälla.

”Aha, du menar att de tar för sig och står upp för de kvinnliga rättigheterna?”
”Nja, det handlar nog mer om att de inte ser sig själva som offer och många gånger är de betydligt hemskare än vad männen i böckerna är.”
”Men det finns en anledning till att de är så där hemska då?”
”Hm, inte nödvändigtvis. Jag tror uppriktigt sagt att du skulle bli mörkrädd.”

Eventuellt skulle hon läsa böckerna ändå och det ska bli himla intressant att höra hennes reaktion sedan. Jag befarar att den inte blir positiv. För en del vill verkligen inte läsa om karaktärer som de absolut inte kan identifiera sig själva med.
Personligen tycker jag om att läsa om både dem som jag kan identifiera mig med och sådana som jag inte kan identifiera mig med, men som fängslar mig på andra sätt.
Har ni några favoriter när det gäller karaktärer? Vare sig det är män eller kvinnor och vare sig det är på film eller i böcker? Antihjältar/antihjältinnor, eller de sedvanliga hjältarna/hjältinnorna?
Och på tal om Iza så har hennes nästa novell släppts nu. Det får bli mitt tips på helgläsning 🙂

Dezmin

8 responses to “Karaktärer

 1. Jag gillar egentligen karaktärer som är modiga, smarta och snygga, såna som jag kan beundra och heja på. Flynns karaktärer älskar jag att hata, men det skickliga hon gör är att styra det så att det slutar med att jag fattar tycke för dem ändå. Det är riktigt imponerande! 🙂

  Gilla

 2. Jag gillar underdogs. Gärna lite missanpassade outsiders. Lisbeth Salander är en typisk sån. En annan antihjältinna är hon den höggravida polisen i filmen Fargo. Lugn,trygg och sävlig,går hon runt och buntar ihop dom våldsamma brutala männen.

  Gilla

  • Tror vi är många som gillar just underdogs, det är i alla fall ofta som man hejar på dem 🙂 Ja, Salander är cool. Undrar om jag har sett Fargo? Men den höggravida polisen låter kul i alla fall 🙂

   Gilla

 3. Jag gillar oftast karaktärer med en tydlig personlighet. Nu har jag inte läst massor av böcker med hemska kvinnor i huvudrollerna, det beror nog på genre, men överlag gillar jag nog starka, vältecknade karaktärer, oavsett om de är snälla eller dumma, män eller kvinnor. Och så ska de vara intressanta såklart. Vilja något. Göra något. Trasan (Tracy) var en typisk sådan karaktär, men jag kan inte minnas att jag läst någonting på senare tid som jag liksom ”förälskat” mig i. Sedan gillar jag såklart mina egna karaktärer, men det är en helt annan sak. Men lite går det igen även där. Jag vill inte skriva om några velputtar, Karaktärer med karaktär, kanske man kan säga. Montalbano är också en sådan. Han är så härligt visuell, just för att han INTE faller in i den där schablonbilden av hur en poliskommissarie ska vara. Han älskar mat, är ofta lite vresig, dricker för mycket kaffe, uppträder inkorrekt för sin yrkesroll, försummar sin flickvän och sluter ibland överenskommelser med de brottslingar han borde bekämpa, för att det helgar ett större ändamål. 🙂 En underbar karaktär.

  Gilla

  • Haha, underbart! Oavsett hur de där karaktärerna sticker ut, är det ju just för att de sticker ut som man gillar dem! 🙂 Jag gillade också Tracy, hon var riktigt cool!

   Gilla

 4. Som du skulle jag säga att jag föredrar starka kvinnliga karaktärer som inte är speciellt trevliga och inte behöver det finnas världens bästa orsak till otrevligheten heller. Men kan nog läsa om andra karaktärer också.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s