Gå om intet

Sandra Gustafssons bok är bara 150 sidor lång, men ämnet är så vansinnigt tungt och svart, att jag tycker att sidantalet är alldeles tillräckligt.

Tobias bror, Joakim, har blivit mördad och Tobias och Sara (som är Joakims flickvän) sitter i förhör som misstänkta för mordet. Parallellt med att vi får följa polisförhören med dem, rullas bakgrunderna hos karaktärerna upp.

Den som jag känner mest för och som jag faktiskt har full förståelse för, är Tobias. Inte så att jag ursäktar hans beteende, men han vinner mina sympatier. Han är också den som man får veta mest om. Både Sara och Joakim förblir ganska otydliga för mig och jag har svårt att sätta fingret på vilka de egentligen är.
Det här är en historia som verkligen kryper under skinnet på läsaren. Dessvärre är den så mörk att jag stundtals får problem att fortsätta läsa.
Jag skulle inte vilja kalla det här för en ”klaustrofobisk spänningsroman”. Kanske hellre en ”klaustrofobisk relationsroman”.  Det handlar förvisso om att lösa ett brott, men eftersom de misstänkta redan sitter i förhör och mycket av handlingen utspelar sig i tiden före brottet där man får följa de inblandade och deras relationer till varandra, upplever jag det inte riktigt som att jag läser en spänningsroman.
Det här är en berättelse som bl a tar upp konsekvenserna av att en förälder väljer att favorisera det ena barnet framför det andra. Önskar man en riktigt mörk historia under ljusa sommarkvällar, är det Gå om intet man ska läsa.

Dezmin

4 svar till “Gå om intet

 1. Wow! det låter onekligen imponerande. Själv föredrar jag lite mer upplyftande läsning. 🙂 Världen är nog svart ändå.

  Gilla

 2. Jag håller med Katarina. Bra gjort att väcka sådana starka känslor hos läsaren. Men jag gillar nog också böcker med mindre nattsvarta ämnen 🙂

  Gilla

  • Ja, karaktärernas livsöden tar man verkligen till sig och det gestaltas väldigt skickligt. Men jag hör nog också till kategorin läsare som inte bara vill läsa om smärta i en bok, utan även ha med lite ljusglimtar. Men om man gillar tunga ämnen, kommer man garanterat att gilla den här boken 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s