Medborgargardet i Ljungby

För några dagar sedan kom domen mot de tre män som tog lagen i egna händer och förde bort en misstänkt tjuv för att tvinga ur honom var stöldgodset fanns:

Det var i augusti som en boende i området kring Ljungby blev av med en åkgräsklippare och en fyrhjuling efter ett inbrott. Allmänhetens spaningar ledde fram till att sju utländska medborgare greps.
En av dem anhölls men de övriga sex släpptes.
Enligt polisens utredning sökte medborgargardet upp de släppta i huset de hyrde och gav sig på en av dem. Han bands med buntband kring händer och fötter och slängdes upp på flaket till en mindre lastbil.

Ett och ett halvt års fängelse får de för detta tilltag.

I samband med domen bildade Suzane Christoferson från Hamneda gruppen ”Trygga vår landsbygd” tillsammans med bland andra Tommy Andersson från Agunnaryd. Gruppen har i dag över 700 medlemmar – frustrationen är stor.
– Domen var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Suzane Christoferson.
Gruppens syfte är att få stopp på stölderna på landsbygden och att organisera grannsamverkan.
– Det stjäls hur mycket som helst. Gräsklippare, röjsågar, grävmaskiner, båtmotorer, båtar och skogsmaskiner. För att inte tala om diesel.
Folk har nu tröttnat, berättar hon. De säger att de inte försvarar det som medborgargardet gjorde men att de kan förstå det.
– Våldet ligger nära, det måste hända någonting nu annars kan det gå riktigt illa i framtiden, säger Tommy Andersson.

Jag kan också förstå frustrationen när gärningsmän släpps på fri fot trots att man vet att de är skyldiga, men det som jag tycker är märkligast är domen mot de tre männen. Ett och ett halvt år är ett hårt straff, bara för att man tog vid där rättsväsendet misslyckades. Man kan misshandla en person väldigt grovt och komma undan med ett betydligt lägre straff än detta.
Den här typen av brott sker dessutom ofta ute på landsbyggden där polisens resurser är små. Så vad ska de drabbade göra? Vänta på bättre tider, eller försöka göra något åt det själva?
Med tanke på domen bör man kanske hellre stå och se på när ens ägodelar försvinner. Skrämmande utveckling är det i alla fall.

Dezmin

Annonser

6 responses to “Medborgargardet i Ljungby

 1. Det blir såhär när man har ett rättssystem som liknar Ankeborg. Brottslingarna är inte oroliga för att åka fast för straffen här är ju ingenting och fängelserna är som att bo på hotell! Det här håller inte längre och det vi ser nu tror jag bara är en början.

  Gilla

  • Jag är böjd att hålla med dig. Faran med detta är att de drabbade väljer att ta saken i egna händer och det jag minst av allt förstår är hur straffet för en sådan gärning kan bli så högt. Tydligen är det allvarligare att lägga sig i den ”statliga rättvisan” än att halvt slå ihjäl någon annan.

   Gilla

 2. Det där med att ta lagen i egna händer är ju något du brukar skriva om. Jag väntar på att du ska skriva en roman om när det går åt helvete,och medbogargarden har tagit över 🙂
  Läste att rikspolisstyrelsen gått ut med att det finns 55 platser i Sverige som dom betraktar som laglöst land,och där Polisen inte törs gå in. Så vi är snart där.

  Gilla

  • Ja, det börjar ligga nära till hands med ett sådant scenario nu, jag behöver nog inte ens flytta fram handlingen alltför långt i tiden heller 🙂
   Jag vet och tyvärr växer nog den siffran i ganska rask takt.

   Gilla

 3. Nu vet jag inte mer om fallet än du skriver i inlägget, men så där allmänt, när folk börjar bestämma vem som är skyldig innan det har prövats i domstol och så, ja, det är inte så lyckat, vad man än må tycka om rättsväsendet så där i övrigt så tenderar det i grupp att snabbt gå rätt så åt -vete med dömandet. Grupptryck har jag ofta funnit oerhört fascinerande, samt otroligt skrämmande.

  Gilla

  • Jag tycker inte heller att det är så lyckat, men problemet är att det saknas resurser ute på landsbyggden och jag kan förstå frustrationen hos dem som ständigt får sina tillhörigheter stulna, men aldrig får någon hjälp. Det är nog det problemet man måste försöka komma till rätta med, för annars är risken överhängande att sådana här saker händer igen och igen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s