Morgonsidor

I väntan på att börja skriva en ny version av fyran researchar jag en hel del. I det här fallet handlar det mycket om hur hjärnan och synen samverkar för att ge oss information, eller snarare kanske om hur lite vi egentligen vet om det vi tror oss se.
I alla fall har jag fått anledning att relatera till ovan nämnda efterforskningar under den kortare vecka som förflutit efter den sista röda dagen. Julia Cameron förespråkar ju hur viktigt det är att skriva ”morgonsidor” för att komma igång med skrivandet. Detta är för mig helt uteslutet. För när jag kliver upp väldigt tidigt, minns jag knappt vad som hänt från själva uppstigandet fram tills någon timme efteråt när jag fått i mig morgonens kafferanson. Den timmen är oftast helt blank när jag senare försöker erinra mig vad jag gjort.
Jag förstår ju att det beror på att min hjärna inte har vaknat än, alltså att jag är fysiskt vaken, men inte mentalt vaken. Jag kan ha kortare och diffusare minnesfragment, men jag saknar helhetsbegrepp.
Eventuellt är det bara jag som har en trögstartat hjärna, men det här förklarar också varför jag sällan kan skriva något vettigt förrän ”hårddisken” startat upp ordentligt 🙂 Och skulle jag börja skriva innan min hjärna kopplats upp mot synen, skulle jag antagligen inte komma ihåg vad jag skrivit under den perioden, vilket i och för sig kunde vara intressant att läsa efteråt, men det skulle knappast främja historien.
Därför måste jag av nyfikenhet fråga om någon av er som skriver under tidig förmiddag upplever samma sak, eller om ni känner er vakna  i samma sekund som ni klivit upp?

Dezmin

Annonser

14 responses to “Morgonsidor

 1. Morgonsidor! Jo det är ju sådana som jag tänker skriva – nån gång. Försöker emellanåt, och själva skrivandet i sig rullar på riktigt bra då – har jag särskilt märkt de gånger jag lyckats göra det under de senaste två veckorna. (Behöver dem säkerligen)

  Men ALDRIG på morgnarna! Hjärnan är ju gröt då! Även om jag inte direkt drabbas av partiell minnesförlust.
  Kvällarna är min tid för skrivande, i första hand i alla fall.

  Jag har en app på iPaden som heter Elevate och som hjäper träna engelska språket. Brukar köra en runda på morgnarna innan jag kliver upp, efter gäspandet och före uppmjukningsgympan. Märker tydligt att jag är långsammare då och gör fler fel, men inbillar mig att det hjälper hjärnan att vakna. En smula i alla fall.
  Sen är det ju dusch och frukost som är det viktiga i det sammanhanget. O_o
  Gomorron!

  Gilla

 2. Näpp! Jag funkar som du. Kan inte skriva på morgnarna. Kvällar funkar bäst för mig.

  Gilla

 3. Under vissa perioder kan jag vara väldigt effektiv på morgonen. Mest under den ljusa tiden av året. Skrev ibland flera kapitel på morgnarna ibland!

  Gilla

 4. Jag skriver bäst på förmiddagen eller kvällen. Eftermiddagen är min sämsta tid för då är jag så trött, men får jag bara lite Pepsi så tror jag skrivandet löser sig även då 🙂 Så det är nog kaffet som sparkar igång dig 🙂

  Gilla

 5. Jag är sällan 100% vaken före kl 12… oavsett när jag stiger upp. Så mina skrivpass börjar oftast runt lunchtid. Kan nog skriva när som helst på dagen utom just då jag stigit upp faktiskt.

  Gilla

 6. Jag är ganska kvällstrött av mig och efter en dag med jobb och alla bestyr med barnen är min hjärna på kvällen ungefär som du beskriver din på morgonen 🙂 Jag är ju tvärtom. kan ställa klockan på 4.30 för att få skriva ostört i ett tyst mörkt hus innan jobbet. Då skriver jag nog som bäst!

  Gilla

  • Ja, det är nog väldigt olika när man skriver bäst, men det vore ju perfekt om jag tog mig upp halv fem på morgonen och kunde sätta mig och skriva. Jag hade fått galet mycket gjort då 🙂

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s