Hur man gör en bokvideo, del 5

Då var vi framme vid den sista delen.
Det vi har kvar är att lägga på ljud och spara filmen. Eller ”spara” är fel uttryck eftersom man givetvis sparar själva jobbet kontinuerligt längs vägen, men att spara om den, eller konvertera den till en videofil som vi kan lägga upp på t ex Youtube.
Men vi börjar med ljudet, som ljudeffekter och bakgrundsmusik.
Även här finns det en del gratissajter både när det gäller ljudeffekter och bakgrundsmusik, man får leta sig fram. I det här fallet hämtade jag t ex bakgrundsmusiken från Purple Planet.
När man sedan har hittat de effekter och bakgrundsljud man tycker passar, är det dags att lägga in dem i videon. Effekterna lägger man till genom att klicka på ”Spela in berättarröst” då får man upp fler alternativ än att spela in sin egen röst:
ljudeffektDet är inte helt säkert att just det alternativet finns om man har en äldre version av Movie Maker, men då kan man klicka på alternativet ”Lägg till musikfil” som man kan se i kanten av den röda ringen jag ritat och som jag strax kommer till. OM man har en äldre version av programmet kan det vara så att man tvingas konvertera till en videofil två gånger om man vill ha både ljudeffekter och bakgrundsmusik. Detta eftersom det helt enkelt inte går att lägga in två spår av ljudfiler, utan bara ett. Då sparar man projektet som en videofil en gång med ljudeffekterna. Sedan tar man upp videofilen i Movie Maker och lägger dit bakgrundsljudet och sparar den till en videofil en gång till. Men nu kör jag utifrån min version och när man lagt in ljudeffekter ser man dessa här:
ljudeffektsymbolMan ställer bara markören där man vill infoga dessa, alternativt drar dem till rätt plats. Även dessa kan man ställa in start och stopptid för om man vill, eller klippa i så de passar den sekvens där de ska ge effekt.
När ljudeffekterna är på plats, är det dags att lägga in bakgrundsljudet. Man kan givetvis göra det i omvänd ordning också och ta bakgrundsljudet först. Bakgrundsljudet lägger man in genom att klicka här och välja den ljudfil man laddat ner i datorn:
bakgrundsmusikDet är den vi ser markerat i grönt, strax ovanför ljudeffekterna i brunt:
bakgrljudÄven här kan man tona in och ut den musik man valt.
Så där ja, då var allt klart. Dags att spara videon till en videofil.
Det gör man genom att klicka här och välja ett alternativ som passar:
sparaKlart! 🙂
Vill man sedan lägga ut den på bloggen är det enklaste sättet att först lägga upp den på t ex Youtube och sedan bädda in den på sin blogg.
Då ser det ut så här:

Avslutningsvis skulle jag vilja ge ännu ett litet tips. Även om man inte har någon bok att göra en video till just nu, är det smart att börja experimentera i förväg. För annars sitter man där sen när boken är på väg att komma ut, eventuellt är man stressad också och då kommer tålamodet att tryta ännu mer när något jäklas. Därför är det bra att ha provat lite innan, för då kommer bokvideon att gå galant att göra sen 🙂 Man kan med fördel öva sig på några videoklipp eller bilder som man redan har i datorn. För övning ger färdighet som vi vet 😉
Lycka till med era videoprojekt nu! 🙂

Dezmin

Annonser

6 responses to “Hur man gör en bokvideo, del 5

 1. Gaaah, vilken bra video!! Och vad spännande den låter! 🙂

  Gilla

 2. Nu har jag allt på ett bräde. Tack.
  Och bra video! Låter spännande (särskilt nu när jag känner till Jesse).

  Liked by 1 person

 3. Vad bra videon blev 🙂 Jättespännande!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s