När storleken har betydelse

Hehe, det är nog bara i bokbranschen som man mäter längder och omfång öppet, för att kategorisera något.
Just den här diskussionen om hur lång en bok måste vara för att få kallas roman och inte kortroman eller novell, har stötts och blötts en hel del. Men antalet sidor en bok får, handlar också om hur den är satt, vilket teckensnitt den har, etc.
Tumregeln brukar dock vara att en roman har minst 50k ord. Min gissning är att det är därför som Nano riktar in sig på det antalet också. Alltså att man ska skriva 50k ord under en månad.
Detta gäller förstås litteratur skriven för en vuxen läsarkrets, hur det förhåller sig med t ex ungdomsböcker har jag ingen aning om, eller om det ens finns några sådana måttstockar för dem.
Personligen försöker jag att få ner berättelsen på pränt först och sedan koncentrera mig på hur lång den blivit. Dock räknar jag antalet ord per dag för att se om jag kommit upp i min dagskvot.
Är antalet ord något som ni tänker på när ni skriver, eller är det något ni börjar grunna på först när råmanuset är färdigt?

Dezmin

13 svar till “När storleken har betydelse

  1. Jag är en notorisk ordräknare och jag vet att det kanske är dumt att hänga upp sig på för säkerligen stryker man en hel del av de där orden i redigeringen, men för mig är det viktigt att se att jag kommer framåt. Så jag har också en dagskvot jag försöker fylla 🙂

    Gilla

    • Precis, när det gäller dagskvot räknar jag med. Men ibland undrar jag om jag har någon inre inställd gräns, för jag har än idag aldrig lyckats komma mig längre än kring 90k ord i ett färdigt manus 🙂

      Gilla

  2. Haha, det är sant. Storleken HAR faktiskt betydelse i bokbranschen 😉
    Hm jag brukar sikta in mig på ett minimum av 60k i första utkastet men skulle det bli mer grämer jag mig knappast över det. Jag tänker att huvudsaken den färdiga boken eller manuset håller sig inom rimliga gränser och att innehållet faktiskt behövs och inte mest är utfyllnad eller onödigt svammel och omständliga beskrivningar eller liknande.

    Gillad av 1 person

    • Hehe, visst har den 😉
      Precis, lite så tänker jag med, att jag har någon föreställning om hur många ord råmanuset ska sluta på. Men precis som du tänker jag också att det viktigaste ändå är att manuset inte innehåller en massa svammel som inte hör dit.

      Gillad av 1 person

  3. Nog försöker jag hålla en dags/veckokvot när jag skriver råmanus. Slutresultatet brukar landa på 70 – 80 000 ord utan att jag siktar dit. Men nu har jag ju skrivit om o skrivit om och då skalade jag ner och hamnade på ca 46 000 ord – så i o med det har jag utrymme att lägga till och förtydliga en del … slåss ju mot trovärdigheten … inte lätt när jag skriver om något som – vad jag vet – ingen varit med om – svårt med igenkänning då.

    Gilla

    • Ja, det är ju ett sätt att se så man har gjort det man tänkt sig 🙂 Sedan vad manuset slutar på är kanske inte lika viktigt, även om jag också brukar sluta på kring 80k ord och därefter brukar manuset växa ytterligare med 10k ord när jag redigerar det.
      Jobbigt att behöva skriva om, men det gör säkert manuset ännu bättre. Och trovärdighet är viktigt så heja dig! 🙂

      Gilla

  4. Jag har kollat att mina kapitel är lika långa. Sen har jag inte brytt mig om hur lång boken blev, det visade sig efter ett tag

    Gilla

  5. Jag skriver kort. Just nu är jag uppe i 54 500 ord men jag ska fylla på lite här och där – med viktiga saker, inga transportsträckor – och hoppas komma upp i över 60 000 åtminstone.

    Gillad av 1 person

  6. Jag tänker nog en hel del på ordmängden. Dels som dagskvot för att känna att det går framåt, men också för att försäkra mig om att manuset landar runt 70-90 tusen ord där jag vill ligga 🙂 Den här gången har jag ju planerat historien väldigt grundligt, och då jag vet hur långa mina kapitel brukar bli så har jag en ganska bra uppfattning om längden. Men historien får styra längden och inte tvärtom 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar