Hanoi Graceland av Lars Thunell

Då var det recensionsdags igen och den här gången nappade jag på en förfrågan från författaren själv om att recensera hans bok.

Är detta spänning med ett ganska stort inslag av feelgood? Eller är det feelgood med en krypande spänningskänsla?
Här följer i alla fall mina tankar om Lars Thunells Hanoi Graceland.
Mathias Hjort är författare och tyngd av sorg efter att hans tidigare livskamrat Annika dött i cancer för ett år sedan. Han gör ett halvhjärtat försök på en dejtingsida där han söker en ny person att dela sitt liv med och efter ett tag får han napp av en kvinna som väcker hans nyfikenhet så pass mycket att de bestämmer träff. Men redan efter några veckor visar sig kvinnan vara allt annat än stabil och det går så långt att Mathias beslutar sig för att lämna landet i hopp om att undslippa terrorn ifrån henne.
Men det är när han kommer utomlands som det verkliga äventyret börjar.

I början av boken får jag väldigt starka vibbar av filmen ”Farlig förbindelse”. Det här hade mycket väl kunnat utveckla sig till en gastkramande thriller, men trots att hotet från kvinnan som förföljer Mathias hela tiden finns med i handlingen, delar berättelsen på sig och tar ännu en riktning. En väg där inte bara resan utomlands utgör ännu en byggsten i romanen, utan där historien också ges utrymme att utforska flera människoöden. Nya bekantskaper som för Mathias samtidigt blir viktiga ledtrådar i vem det är som är ute efter honom och varför. För bakom varje psykopat döljer sig mer än en enkel förklaring som endast konstaterar att någon är sinnessjuk. Ingen föds ju ond.
Thunells roman är inte bara ett äventyr som tar läsaren med på en hissnande färd utomlands, det är också en betraktelse av hur möten mellan främmande människor förändrar deras livsvillkor.
Hur många av våra val är en produkt av slumpmässiga händelser och handlingar? Hanoi Graceland hade blivit en helt annan bok om Mathias valt att stanna kvar i Sverige istället för att schappa. Jag dras med en återkommande frågeställning genom hela boken: Flyr han ifrån något, eller till något? För det föreligger ju en viss skillnad mellan dessa begrepp, även om gränsen mellan dem ibland kan vara hårfin.
Bitvis blir det lite väl många olika karaktärer att hålla reda på, men eftersom fokus hela tiden ligger på hur det ska gå för Mathias, gör det inte så mycket.
Jag skulle säga att det här är en spännande historia som skänker läsaren hopp. Såväl i form av den poetiska rättvisan, som i jakten på trygghet i tillvaron.
För den som gillar spännande feelgood är den här boken alltså ett hett tips!
hanoi-graceland
Dezmin

Annonser

20 responses to “Hanoi Graceland av Lars Thunell

 1. Jag läser inte feelgood men om det är en man som är författare kanske jag ger den ett försök. 🙂

  Gilla

 2. Det låter som en intressant bok! Och intressanta frågeställningar.

  Liked by 1 person

 3. Jag läste faktiskt baksidestexten till den boken igår. Jag blev jättenyfiken och hemskt sugen på att läsa den. Det är dags för lite feelgood nu tycker jag i min att-läsa-lista.

  Liked by 1 person

 4. Bra med boktips. Jag kämpar fortfarande för att bli av med min lässvacka. Har du förresten sett att Bolton snart kommer ut med ny bok på svenska? Fristående från Lacey Flint-serien, men ändå något som jag kommer att läsa. Verdon har jag gett upp hoppet om, vi får nog läsa den på engelska.

  Gilla

  • Nej, det har jag missat! Den måste förstås läsas också 🙂 Och har du sett att filmen Mörka Platser, nu är ute? Jag måste se den framöver 🙂
   Samma här och det är så synd att de inte översatte Verdons senaste. Den verkade ju jättespännande och jag hade verkligen velat läsa den på svenska. Men i värsta fall får det blir engelska 🙂

   Gilla

 5. Låter spännande även om just feelgood inte är min cup of tea!

  Gilla

 6. Ja, feelgood av en man kan man ju inte annat än bli nyfiken på. Så vilket dominerade? Spänningen eller feelgooden? 🙂

  Liked by 1 person

 7. Låter verkligen som intressant läsning. Tyckte att jag kände igen författarnamnet och sökte på min egen blogg och ja, där hade jag skrivit om novellantologin Insikter och bland annat nämnt Thunells novell som en av de tänkvärda i boken. Så jag vet redan nu att han skriver bra 🙂

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s