Om att anpassa sig

Eva tar idag upp en intressant sak på sin blogg. Nämligen det här med att försöka anpassa ett redan befintligt manus till en tävling.
Bl a skriver hon:

För några år sedan läste jag om en tävling i en veckotidning. Man skulle skriva en följetong på 60 sidor. Jag började genast att stryka i mitt befintliga manus. En annan gång var det en romantävling med ett specifikt ämne. Jo, men visst skulle jag kunna lägga till det i min roman?

Så där höll jag på. Jag var beredd att ändra allt för att min text skulle passa in.

Men häromdagen kom jag på att jag har slutat med det. Jag skriver det jag vill, och jag är helt lugn med det. Det enda rättesnöre jag håller mig till är att göra det så bra jag kan.

Jag tror att många av oss som skriver kan känna igen sig i det här. Alltså man har ett befintligt manus som man jobbar med. Sedan får man reda på en tävling. Problemet är bara att handlingen i manuset inte stämmer överens med den handling de som arrangerat tävlingen efterfrågar. Inga problem, tänker man. Jag ändrar såklart så att den manliga bergsbestigaren jag har med i mitt manus, istället blir en hemmafru som i hemlighet planerar en karriär som egen företagare. Han får bli en hon som istället för utmaningen med att bestiga berget, får eftersträva en kamp om att mot makens vilja starta ett café. Eller förresten behöver jag kanske inte ens ändra könet, det blir ju ännu mer udda om det är en hemmaman som mot fruns vilja vill starta en pub där uttråkade hemmamän kan sitta och beklaga sig över sitt liv för varandra.
Problemet är att det nästan aldrig blir särskilt lyckat att försöka anpassa ett redan befintligt manus efter nya villkor, vare sig det gäller sidantal eller ämne. Varför? För att mycket av det man skriver innehåller en stomme av ett ämne som ligger en varmt om hjärtat, eller som man är nyfiken på att utforska. Om då ett nytt ämne dyker upp, med helt andra förutsättningar, blir det lite som att ”sälja manusets själ”. Man ger upp sin egen tanke och det som inspirerat en, till fördel för något man kanske inte ens finner särskilt intressant.
För några år sedan provade jag t ex att skriva några noveller för veckotidningar. Jag skickade in dem och fick fin respons, samt en lista med saker jag skulle tänka på och som de efterfrågade. Men när jag satte mig ner och försökte ändra efter deras riktlinjer, tog det bara stopp och jag insåg att jag aldrig kommer att skriva de sortens historier som de efterfrågar. Varför? Det är helt enkelt inte jag. Jag måste få skriva som jag vill och ha med de karaktärer som jag gillar. Jag kommer aldrig att kunna anpassa mig efter någon redan befintlig mall.
Jag trivs med det, för precis som Eva avslutar:

Det är en häftig känsla, att samtidigt som jag utvecklas i skrivandet, utvecklas jag som människa.

Någon av er som försökt skriva något som ni måste anpassa er till och känt att det absolut inte funkar?

Dezmin

16 svar till “Om att anpassa sig

 1. Hm jag rannsakar mig själv men kan inte minnas. Visst har jag fått idéer ibland som jag känt att jag inte var rätt person att skriva eller funderat på att delta i tävlingar men det har tagit stopp innan jag ens började. Det kändes helt enkelt för fel. Så jag håller med dig. 😊

  Gillad av 1 person

 2. Har varit med om exakt samma när det gäller veckotidningar. Fick fin respons och borde ha varit lätt att skriva om, men det tilltalade mig inte just då och med just den novellen, så jag struntade i det.
  Men visst blir jag sugen ibland på att anpassa till tävlingar, men jag brukar inse att det inte går och jobba vidare istället 🙂

  Gilla

  • Tilltalar det en inte, tror jag det blir svårt. Man kan säkert försöka, men tids nog blir man varse att det inte funkar. I alla fall är jag också så.
   Exakt! Bättre att köra vidare på sådant man tror på istället 🙂

   Gilla

 3. Njäe. Har inte gjort sånt. Alltså har säkert anpassat mig enligt vad en redaktör föreslagit men det har handlat om att göra texten bättre, inte ändra för tävling. Då och då har jag övervägt att delta i en tävling med en viss inriktning men sen har jag inte tyckt att ämnet lockat mig. För skriver det jag vill skriva. Det behöver ju finnas lust i skrivandet tänker jag mig.

  Gilla

  • När det kommer till ändringar från en redaktör är det ju oftast en annan sak, för då handlar det ju om att göra en historia man själv tror på, bättre. Inte att skriva om den helt.
   Det tror jag med. Skrivandet handlar en hel del om just lust.

   Gilla

 4. Gillar ditt uttryck ”sälja manusets själ”. För när man skriver för att behaga någon annan är det precis det man gör.

  Gillad av 1 person

 5. Intressant inlägg. Jag började ju skriva noveller för novelltävlingar och det var så jag kom igång. Sen blev det bara scifi o annat som jag inte kan och då skrev jag noveller om ämnen jag valde själv, och förla som e-noveller. Jag gillar inte att rätta in mig i leden så därför skulle jag aldrig ändra min story för att det ska passa en tävling.

  Gilla

 6. Lektören kom med förslag på ändringar men de hade jag inget emot att åtgärda eftersom jag hade haft dem på känn i magen och bara blev en bekräftelse på att jag tänkt rätt. Att ändra för en tävling skulle aldrig falla mig in. Det vore samma sak som att ta fram saxen och klippa loss på en ny klänning som maken inte är nöjd med.

  Gillad av 1 person

 7. Jag har aldrig försökt ändra en befintlig text för att passa i ett annat sammanhang och tror aldrig att jag skulle få för mig att göra det. Däremot har jag ibland gett mig in i projekt som kanske inte riktigt varit min grej, och då känns det sällan bra i magen och ger mest ångest tycker jag. Så jag försöker hålla mig till det jag själv vill skriva och det jag gillar 🙂

  Gilla

  • Ja, det är samma där. Alltså att försöka skriva något som inte känns rätt. Det är omöjligt för mig med och ger helt klart ångest. Jag håller mig också till det jag vill skriva för då blir det helt klart bäst 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s