Ett mindtrick på högsta nivå!

Disclaimer av Renée Knight kommer att följa med dig långt efter du läst ut den. Eventuellt genom hela livet. För om man håller den hårt i minnet, kanske man kan undvika att bli mindfucked i fortsättningen. Det är trots allt en milsvid skillnad mellan vad du ser och hur din hjärna tolkar det dina ögon tar in. För egentligen ser vi ju bara det vi ser, och hur vi ser på det bottnar ofta i en form av tolkning som dessutom ligger ännu närmare till hands om informationen har anknytning till dig. Låter det krångligt? Det är det inte, det är fullständigt logiskt. Men framförallt är det mänskligt. Och eftersom just det här är något jag ofta grubblat på, blev läsningen en form av aha-upplevelse. En mästerlig illusion utförd mitt framför ögonen på mig. För det är det Knight gör, ett trick i litterär form där hon dels låter karaktärerna vara en del av det och dels läsaren.
Det här måste vara den bästa bok jag läst i år. Vad är då storyn?

Catherine har plötsligt en bok i sin ägo, en bok som handlar om henne och hur hon ska dö. Hon minns inte hur boken har hamnat hos henne, åtminstone inte till en början, men hon är väldigt rädd för att någon fler än hon ska läsa den och fatta att hon är huvudpersonen i den. Boken innehåller delar av hennes liv som hon gjort sitt bästa för att sudda ut. Dessutom är den enda som vet vad som hände då för 20 år sedan, död. Så vem har skrivit boken?

Detta är alltså grundintrigen. Men egentligen är det bara toppen av gåtan läsaren tar in. Det man eventuellt skönjer, har man de facto ingen aning om. Man kan gissa, anta, utgå ifrån eller tro och det är där problematiken börjar. Vi tror att det vi ser eller läser är precis det vi har framför oss, vi gör nämligen misstaget att tolka trots att vi kanske inte har en helhetsbild.
I början av historien lyckas jag ändå hålla hjärnan intakt och koncentrera mig på vad som faktiskt står i boken, varför de första vändningarna inte kommer som någon överraskning. För Knight berättar allt, men hon gömmer en del saker i små detaljer som jag lätt missar om jag inte fokuserar. Men sedan, när girigheten över att få bilden klar för mig blir övermäktig och sidorna flyger förbi, lyckas jag inte längre hålla isär informationen ögat läser från de luckor som min hjärna omedvetet fyller i. Kompletteringar som vilseleder istället för att hålla kvar mig vid det som är relevant. Det är inte ögonen som lurar oss, det är hjärnan.

Om man lyckas läsa Disclaimer utan att bli partisk. Om man lyckas läsa texten precis som det står, utan att låta hjärnan börja processa informationen och på så vis förvränga bilden till ett bländverk, finns åtminstone chansen att lista ut hur det eventuellt förhåller sig.
Knight har skrivit boken med en sådan ruggigt skicklig teknik att hon ger läsaren alla möjligheter att fokusera på det väsentliga, men det är svårt, så svårt, att hålla hjärnan i schack, att låta den stanna vid vad jag läser, att inte låta luckorna fyllas i av något jag egentligen antar, eller litar för blint på.

Disclaimer är inte bara en psykologisk thriller som helt enkelt inte går att lägga ifrån sig. Den har ett budskap också och det finns i undertexten, men jag uppfattar det inte förrän jag läst ut boken. Trots de oväntade vändningarna som handlingen tar, missar jag det jag borde ha insett. Vem bär ansvaret för hur information kan tolkas? Är det avsändaren, eller mottagaren? Har du som mottagare någon skyldighet till hur du tar till dig en upplysning, eller kan du friskriva dig från det ansvaret?
Slipade magiker brukar hävda att handen alltid är snabbare än ögat. Är hjärnan snabbare än ögat också?

Läs Disclaimer, gör det! Slutet kommer att ge dig en litterär örfil och ett bryskt uppvaknande. En del känner sig kanske frustrerade, en del manipulerade, men rätt ord är nog att man känner sig träffad. De flesta av oss har nämligen gjort det här misstaget någon gång i livet när vi tagit in upplysningar om en händelse och hjärnan har förvrängt detaljerna av emotionella orsaker, eller för att vi omedvetet börjat spekulera. De flesta av oss har vid något tillfälle i livet blivit mindfucked.

Dezmin

14 svar till “Ett mindtrick på högsta nivå!

 1. WOW! Den köper jag snarast möjligt!

  Gilla

 2. Hjärnmaraton, verkar det som – tvärtom mot att reda ut ett trassligt garnnystan alltså 🙂

  Gilla

 3. Oj, vad spännande! Känner igen lite av det du skriver efter att ha läst Boltons senaste, den innehöll också vissa detaljer och ledtrådar som jag hade koll på i början, men ju mer intrigen tätnade desto svårare blev det att hålla koll på vad som hänt och på vad jag trodde hade hänt. Riktigt bra var den!
  Såg att Dito har erbjudande på Disclaimer nu så blir nog ett klick inom kort 🙂

  Gilla

  • Låter spännande och jag måste läsa Boltons bok också. Men utan att ha läst den, så tror jag ändå att Disclaimer står i ett fack för sig. Just för att läsaren blir delaktig på ett väldigt speciellt sätt. Det är svårt att förklara, för som jag nämnde till Ebba, är risken stor att spoila då.
   Det tycker jag att du ska göra! Och det ska bli riktigt intressant att höra vad du tyckte sen! 🙂

   Gilla

 4. Jaha, ja. Då tar jag och beställer hem den genast då 😉

  Gillad av 1 person

 5. Vill så läsa den här i min bokcirkel. Låter perfekt för diskussion!

  Gillad av 1 person

 6. Jag har själv märkt hur olika vi kan reagera på exakt samma information beroende på vilket filter vi har påkopplat.Samtiden vi lever i är också ett filter.Litterära klassiker blir t.e.x. plötsligt rasistiska fast ingen tänkte på det förut. Kan vi överhuvudtaget ta in information helt opartiskt ?
  Jag blir väldigt nyfiken på att läsa Disclaimer.

  Gilla

  • Precis! Väldigt mycket av det vi tar in, filtreras genom vår samtid. Bra fråga, jag har ställt mig själv samma många gånger.
   Jag tycker absolut att du ska läsa Disclaimer! För det är den första bok jag läst, som slutat med att jag skämts över mig själv.

   Gilla

 7. Ping: Kehlmann, Dezmin och Knight | det måste kännas på riktigt

 8. Ping: Disclaimer | Drömmen om en bok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s