Tips om börjor

Jag testläser ju manus ibland åt andra som skriver. Det är både intressant och lärorikt. En del har väldigt mycket driv i början, medan andra har en ganska lång startsträcka. Det bästa sättet att fånga en läsare på är ju inte att börja med bakgrundsinformationen, utan mitt i en händelse. Min gissning är att det kanske är lättare att göra det om man skriver någon form av spänningsroman eller något i skräckgenren, än om man skriver i någon annan genre. Åtminstone upplever jag det när jag testläser.
Hur ska man göra då, för att skapa intresse redan i början om man inte skriver i nämnda genrer? Jag vet inte om jag är rätt person att svara på det, men då manuset jag jobbar med just nu inte hör till dessa genrer heller, tänkte jag tipsa om hur jag gör. Jag försöker tänka att om jag inte kan gå rakt på konflikten direkt, kan jag åtminstone skapa nyfikenhet kring karaktärerna.
I mitt sidoprojekt har jag dels försökt hinta om själva konflikten i början, men redan när jag gått in på den första karaktären, presenterar jag hans värsta sidor först (istället för hans bästa). Nedan ett litet utdrag från den biten:

På vägen ut till badrummet gjorde han en lov förbi hallen. Där hämtade han plånboken som låg i innerfickan på jackan. Han halade upp två tjugolappar, fortsatte in till badrummet och låste om sig.

Bakom tvättmaskinen lirkade han fram sedelklämman. Just nu satt det över sjuhundra kronor i tjugor och femtiolappar i den. Efter varje intimt umgänge med Annika växte antalet sedlar i bunten. Riktigt bra sex gav femtio kronor, bra sex fyrtio och halvtaskigt bara tjugo. Samlingen påbörjades alltid dagen efter hennes födelsedag. Den tömdes året därpå, samma dag som hon fyllde år. Då belönades hon med en present inköpt för exakt den summa hon presterat för i sängen under året som gått. Förra året hade det blivit en fin middag på en exklusiv krog i Umeå och ett silverhalsband. Om hon fortsatte leverera i den utsträckning hon gjort hittills i år skulle hon nog ha tjänat ihop till både en konsert och ett smycke av dyrare metall när det var dags att omvandla hennes insatser i gåvor.

Nu vill man kanske veta vem det här är? Om svaret är ja, fortsätter man förstås att läsa för att få reda på det.
Vad jag försöker säga är att oavsett vilken karaktär man börjar med, vill ofta läsaren ha något som gör denne intresserad av karaktären. Det måste inte vara hans eller hennes sämre sidor förstås, det kan ju vara något helt annat. Men att börja med att följa karaktärens vardagsbestyr (såvida de inte är väldigt udda) är en sådan där fallgrop som det kan vara klokt att undvika.
Nu ska jag fortsätta redigera 🙂

Dezmin

Annonser

18 responses to “Tips om börjor

 1. 😀 Den snubben vill jag veta mer om!

  Gilla

 2. Haha, samma här, klart man vill läsa mer om honom 🙂

  Gilla

 3. Ja, honom vill man läsa mer om. Bra exempel på en bra början.

  Liked by 1 person

 4. Bra inlägg, många kloka tankar. Bra idé om att göra en karaktär intressant. Nu när jag skriver noveller är det ju lättare att bara kasta sig in i handlingen och jag har lärt mig mycket av det.

  Gilla

 5. Jättebra exempel på hur man börjar med att väcka nyfikenhet flr karaktären. Den där människan vill man ju absolut läsa mer om just pga hans tvivelaktiga karaktär. Den där händelsen utlovar liksom läsaren att om man hänger med så kommer man inte ha en tråkig stund. 😄

  Liked by 1 person

 6. Jag vill redan läsa den där boken! Hoppas den blir utgiven en vacker dag! 🙂 Det låter som en kul snubbe!

  Liked by 1 person

 7. Jag vill läsa mer om Annika 😉

  Gilla

 8. Det där var allt en inledning som fångade mig. Just inledningar lägger jag gärna mycket energi på att få till. Svårigheten märker jag ibland blir att upprätthålla samma intensitet och kvalitet i de följande kapitlen. Men jag lär mig 🙂

  Gilla

  • Det gör du rätt i, för det är ju just inledningen som ska få läsaren att vilja läsa vidare. Det kan ibland vara lite trixigt att fortsätta skapa driv, men när karaktärerna har presenterats får man försöka se till att handlingen väcker fortsatt nyfikenhet och att läsaren bryr sig om hur det ska gå för karaktärerna 🙂

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s