Hagamannen som offer

Just nu pågår rättegången mot de män som överföll och misshandlade Hagamannen, även känd som Niklas Lindgren. Han kräver 200.000 kr i skadestånd, men har ännu inte betalat sitt eget skadestånd till kvinnorna som han våldtog. En av dem försökte han t o m  mörda.
I samband med händelsen när Hagamannen blev överfallen, fick jag frågan av en bekant om jag tycker att det här är rätt? Alltså att folk väljer att skipa rättvisa själva. Detta med tanke på böckerna jag skrivit, antar jag.
Jag tror att det första man måste göra är att sätta sig in i hur offren och deras anhöriga känner sig. Hagamannen har förvisso avtjänat sitt straff, men var straffet tillräckligt för de brott han begick?
Skulle man fråga honom, anser han nog det. Men frågar man offren är det tveksamt om man får samma svar.
Jag tror på hårdare straff vid grova brott, just för att slippa den egenmäktiga rättskipningen. Det är det som är själva poängen. Jag är ytterst tveksam till att grova brottslingar ska släppas ut när de avtjänat två tredjedelar av sin fängelsevistelse, så länge de bara uppfört sig väl.
För oavsett var Lindgren befinner sig framöver, kommer kvinnorna som bor i samma stad att känna sig otrygga. Antagligen känner Lindgren samma sak nu. En viss otrygghet. Jag äger nog helt enkelt inte förmågan att tycka synd om honom.
Så länge man själv eller ens anhöriga inte faller offer för någon gärningsman, är det väldigt enkelt att vara överseende. Men byter man plats med offren, är det inte säkert att man tycker likadant. Eventuellt är då inte Hagamannen ett offer längre. Men det beror förstås på vem du frågar.

Dezmin

Annonser

16 responses to “Hagamannen som offer

 1. I det här landet är det sorgligt nog viktigare att värna om förövarna och då blir följderna därefter ibland.

  Gilla

 2. Jag har också väldigt svårt att tycka synd om sådana personer. Sedan kan folk yrka på en taskig barndom, psykiska problem eller vad som helst.
  Jag tror också att så länge lagen fortsätter att döma ut klena straff eller släppa ut grova brottslingar i förtid kommer det finnas människor som upprörs över detta. Det är nog ganska ofrånkomligt.

  Liked by 1 person

 3. Det är en ytterst svår fråga. Själv har jag svårt för att en tredjedel ”försvinner” så lätt vid svåra brott. Samtidigt har jag i mitt yrke träffat långtidsdömda som ångrar sig och vars partner och deras barn påverkats starkt och svårt av att ha en frihetsberövad familjemedlem. På samma gång förstår jag att hämdaktioner av anhöriga kan ske och att det finns en fara i det på flera sätt med än fler som drabbas och främst då tänker jag på vad det gör med deras ev barn.

  Gilla

  • Ja, det är en svår fråga, det är sant. Jag förstår givetvis att det finns grova förbrytare som ångrar sig (det gör nog samtliga när de åker fast och inser konsekvenserna), men som man säger i USA: ”Don’t do the crime, if you can’t do the time.” Det är också sant att barnen drabbas (det gör de alltid när deras föräldrar ställer till det på något sätt), men jag tror samtidigt att det är ytterst viktigt att offren får en upprättelse som känns som en upprättelse och inte som ett hån. För det är då sådana här saker riskerar att hända.

   Gilla

 4. Är man dömd ska man sitta hela tiden annars kan dom lika gärna döma så från början. Jag tror folk är arga för att han aldrig kommer att kunna betala skadestånd till offren, det finns hur många fångar som helst som är skyldiga åtskilliga miljoner till offer. Nu gör inte pengar så att skadan mildras men det kan göra det lättare att leva ekonomiskt om man har varit sjukskriven osv i samband med händelsen. Jag tycker dom skulle få jobba av sina skulder på något sätt. Det finns nog alltid något enklare jobb dom skulle kunna utföra när de sitter inne. Inte bara se på teve och studera. Sen är det ju vid känt att den typen av handlingar som han begått ligger längst ner på skalan hos fångar, och det med all rätt.

  Gilla

  • Jamen precis. Det där med att de skulle få jobba av sitt skadestånd, tycker jag var en bra idé.
   Det stämmer också att sådana som begått de brott han gjort sig skyldig till är föga populära hos sina medfångar. Därför brukar de hamna på speciella avdelningar eller anstalter.

   Gilla

  • Bra idé ! Man skulle låta dom jobba av straffet innan dom kommer ut. Sen borde det alltid göras en riskbedömning som får avgöra om det är riskfritt eller inte att släppa ut förövarna. Det är allt för vanligt med misshandel och mord på kvinnor som begås av nyutsläppta X.

   Gilla

 5. Jag har ett förslag på alternativt straff åt förövare som Hagamannen.
  Ge dom bara ett vända på Hinseberg…” Varsågoda tjejer,här är han.Gör vad ni vill, vi blundar”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s