Humordöden?

Katarina länkade till det igår från fb, samt att det även förekom som diskussion i en grupp på samma sociala medieplattform.
När en känd skådespelare uttrycker sin oro för hur det politiskt korrekta ska styra även i humorsammanhang, är det förstås illa. För om vi ska akta oss för att trampa någon på tårna även när det gäller skämt, kan man ju ta det hur långt som helst.
Helt Hysteriskt (en av mina favoritserier) skulle man tvingas förbjuda. Den serien går ju ut på att driva med det mesta och framförallt skulle ju alla som har alkoholproblem känna sig kränkta.
Detsamma gäller förstås Faulty towers:

I ”Faulty towers” drev Cleese friskt med tyskar och den spanske servitören Manuel på ett sätt som i dag sannolikt skulle anses kränkande.

Det här med empati är lite lurigt, för hur ska man veta hur någon annan känner för vissa saker? Det går faktiskt inte eftersom alla människor reagerar olika på olika saker och är olika känsliga. Många gånger tycker jag mig dessutom ana att ängsligheten inte finns hos de personer som eventuellt skulle kunna känna sig träffade, utan hos andra självutnämnda förståsigpåare.
Jag är inte speciellt känslig av mig, men om jag ville skulle jag faktiskt kunna börja känna efter lite extra och då känner jag mig kränkt av Mello.
Redan hela förra veckan dominerade den kommande Mello både i sociala medier och i tidningarna. Allt från att Anna Books bidrag blivit diskvalificerat, till vilka som skulle delta i årets tävling. Folk hade inte tid att bry sig om någonting annat. Och i går, när startskottet brann av, exploderade det och idag kan man tydligen inte diskutera något annat.
Jag skulle kunna driva om det här ämnet och raljera över hur ”Mellobesattheten” tillfälligt hjärntvättat en stor del av befolkningen, men då kränker jag ju dem som tar detta på blodigaste allvar.
Förstår ni problematiken? Det finns inget ämne att skämta eller raljera om som inte riskerar kränka någon annan. Och ju mer politiskt korrekta vi blir, desto tråkigare och onyanserade blir alla ämnen.
Jag har kommit till insikt i ganska mycket just p g a satir och humor. För om någon driver med en företeelse eller ett ämne som man kanske har haft en bestämd uppfattning om, kan man plötsligt se det från en annan vinkel. Humor har ju den egenskapen.

Och på tal om just detta. Jag lovade ju bilder på björnarna som maken hämtade. Jag är ganska säker på att om en björn såg dessa och förstod att det var den som var avbildad, skulle björnen känna sig otroligt kränkt. Detsamma gäller ugglan som vi fick på köpet då den spruckit lite.
Så, här kommer tiotusenkronorsfrågan: Vågar vi verkligen ha dessa utomhus? Eller riskerar vi då att kränka någon björnälskare eller uggleälskare som råkar se dem? 😉
De är ju trots allt snidade med en motorsåg som enda redskap och då blir ju inte slutresultatet riktigt likt originalet.

20160205_135131

20160205_135041

Dezmin

Annonser

24 responses to “Humordöden?

 1. Åh så fina! 🙂 Ugglan ser vid en första anblick lite ut som om han håller för öronen 🙂 Han kanske inte orkar lyssna på Mellotjatet han heller 😉
  Men precis som du säger, det absurda är ju att folk blir kränkta å andras vägnar, människor som kanske inte ens skulle ha brytt sig för att de har en mer avslappnad inställning till saker som får svenskarna att skrika ”Det är sååå kränkande”. Om folk kunde begränsa sin kränkthet till saker som faktiskt gäller dem skulle vi redan ha vunnit mycket 🙂

  Liked by 1 person

 2. Jag skriver under på allt! Jag blev söndertjatad om Mello under förra veckan och vågar vägra se på den. Helt otroligt att man kan göra sådant där med en motorsåg! Jag röstar för att du tar risken att ställa ut dem men du kanske får ha dem under uppsikt 😉

  Gilla

 3. Jag har följt några skrivarbloggar en tid nu. Det har blivit mindre och mindre just för att de flesta av er inte har några åsikter. Eller så ligger åsikterna helt i linje med vad åsiktskorridoren tillåter. Varför ska jag köpa era böcker om jag inte får veta var ni egentligen står? Jag vill veta vad som driver er att skriva och vilka samhällsämnen som ni brinner för.
  Du har gjort avstickare ibland och trots att det kanske inte är så ofta som jag önskat vill jag passa på att stötta dig när du vågar sticka ut hakan.
  Gör det gärna oftare. Du har så tänkvärda sätt att uttrycka dig på.

  Gilla

  • Jag förstår dig, Fanny. Jag saknar också fler ämnen med mer substans i den här delen av bloggvärlden. Med lite tur förändras det även här, jag hoppas att även folk som skriver ska bli lite modigare.
   Tack, så mycket! Jag ska försöka skriva sådana här inlägg lite oftare 🙂

   Gilla

 4. I vissa världar så är allt så himla förenklat. Det finns ingen gråzon eller ens nån känsla eller vilja att försöka förstå andras åsikter. Allra minst respekt för dem. Håller helt enkelt med dig.
  Jättefina skulpturer! Otroligt att det går att göra så fina saker med en motorsåg 🙂

  Gilla

  • Men eller hur? Tänk om det gick att nyansera lite mer, det hade vi vunnit jättemycket på!
   Visst var de! Ja, jag har svårt att förstå det själv, att dessa är gjorda enbart med en motorsåg. Och vet du, konstnären är 79 år gammal 🙂

   Liked by 1 person

 5. Gillar också Helt hysteriskt, så himla bra 🙂
  Och håller med dig, börjar bli så trött hur allt ska förstoras och vridas och vändas in absurdum. Orkar knappt logga in på Facebook längre med tanke på alla ändlösa diskussioner som cirkulerar där. För att inte tala om alla som vänder sig till tidningarna för att de känner sig kränkta för att de inte får betala med en hel påse enkronor i affären och liknande…
  Och även om jag tillhör en av dem som gärna tittar på melodifestivalen så slipper jag gärna höra om den alla dagar i veckan 🙂

  Liked by 1 person

  • Visst var den bra! 🙂 Älskade den verkligen! 🙂
   Precis! Jag blir snart galen på alla dessa kränkta människor och som du även skriver, måste ut i tidningarna och berätta om hur kränkta de är också. Fattar inte varför tidningarna ger dem spaltutrymme ö h t? Är det för att fler ska fundera över om de blivit kränkta nyligen och göra samma sak?
   Hahaha, nej det kan ju bil jobbigt när folk inte har något annat att diskutera än den. Kanske är det just därför jag tröttnat på den. Det är för mycket tjat om den.

   Liked by 1 person

 6. Haha, Mello-kränkt, äntligen har jag fått ett namn på åkomman jag lider av 🙂
  Häftigt att man kan snida så med motorsåg, skickligt!

  Gilla

 7. Jag blir så jävla mellokränkt av Samir och Viktor…Ha ha..Det måste jag använda på bloggen nästa gång dom är med.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s