Religioner och lagar

Nu har rättegången startat mot de två kristna sk hatpredikanterna i Umeå. De har stått på offentliga platser och predikat ur bibeln.
Det här är ett intressant fall, för samtidigt som de står åtalade för bl a hets mot folkgrupp, menar advokaterna att de egentligen inte gjort annat än att återge vad som faktiskt står i bibeln.
Religioner är alltid knepigt. Personligen är jag ateist och lever i tron att världen hade sett mycket bättre ut utan religioner. Åtminstone utan de utövare till den som ska pracka på andra sin syn och sina värdegrunder med en helig skrift som rättesnöre.
Däremot kan jag bibeln hyfsat bra, för jag finner den intressant. Bibeln är ju uppdelad i Gamla Testamentet och Nya Testamentet. I det här fallet gissar jag att de båda herrarna har valt att informera folk ur läran i det Gamla Testamentet. Tredje (Leviticus) och Femte (Deuteronomium) Mosebok har en hel del ”regler” och ”föreskrifter” som är ganska hårda, för att uttrycka det milt. För medan GT handlar om hämnd och straff, handlar NT om förståelse och förlåtelse.
Men det som gör fallet intressant är just hur vi idag ska förhålla oss till religioner. Ska religioner falla under yttrandefrihet, eller ska det som står där anses som så förlegat att det inte ens borde läsas och än mindre predikas? Vi har ju även religionsfrihet.
Så, vad säger ni? Borde religioner och dess utövare begränsas till kyrkor, tempel och moskéer? Eller, ska det vara tillåtet att sprida skrifternas budskap även på offentliga platser?
Här kan man lyssna på ett kort klipp hur både predikanterna och advokaterna resonerar kring detta.

Dezmin

Annonser

19 responses to “Religioner och lagar

 1. Jag tycker som du. Religioner är mest av ondo och borde begränsas till byggnader avsedda för sådant men så länge det inte finns några lagar om det så kan det inte vara ett brott att stå på gatan och skrika ut sin övertygelse.

  Gilla

 2. Instämmer med Anders här. Det vore konstigt om det vore straffbart. Och isf ska det väl gälla ALLA religioner och inte bara vår egen? Eller är den mer kränkande än andra?

  Liked by 1 person

 3. Många krig hade undvikits om religionen inte fanns.
  Som svar på din fråga håller jag med övriga. Det ena kan inte vara tillåtet om det andra ska vara tillåtet.

  Gilla

 4. Nu hajar jag motpolen mellan Jesse och hans farsa i Lex Limbo, för Jesse går efter GT och hans farsa efter NT. Sent skola den tröga vakna. 😉

  Gilla

 5. Jag tycker att man borde förbjuda alla religioner som inte accepterar oliktänkande och demokrati.
  Men så länge vi har religionsfrihet så lär det inte gå att förbjuda nån att läsa bibeln offentligt..Hur blir det då med minareter ?

  Gilla

  • Jag håller helt med dig.
   Nej precis och jag har tänkt lite i samma banor där. Om det är tillåtet att stå och skrika i minareter, borde det rent logiskt vara ungefär samma sak om folk står och skriker ut sin religion på gatorna. Just därför ska det bli extra intressant att se om de här männen frias eller fälls.

   Gilla

 6. Visst, vi har religionsfrihet i det här landet men religionen är inte vår lag. I första hand är det lagstiftningen som ska gälla och har man använt religionen för att nedsätta andra så är det ett brott och ska dömas därefter. Nu har jag inte lyssnat på ljudklippet men det är min bestämda uppfattning att religion får aldrig någonsin bli en ursäkt för att få bete sig hur som helst. De ständiga krigen i arabländerna är ett bra bevis på hur det går om religionen får styra. Nu får det svenska rättsväsendet visa lite ryggrad om det inte ska fallera fullständigt i det här landet.

  Liked by 1 person

  • Precis, lagstiftningen ska gå i första hand, men problemet här är att vi även har religionsfrihet. Och de har de facto läst upp stycken ur bibeln, vilket i sig inte är något brott. Sedan kan man ha synpunkter på vad som är lämpligt att läsa högt ur i den skriften, men här är det snarare en fråga om var gränsen går? Jag tror nämligen inte att lagen täcker det här området tillräckligt. För att den ska göra det måste man nästan lagstifta mot predikan på offentliga platser. Det ska verkligen bli intressant att se hur tingsrätten löser det här ärendet.

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s