Förlagstänk och frågor

Jag vet att en del av er som följer den här bloggen själva skriver och ett av ämnena jag hade tänkt ta upp kretsade kring förlag och hur man kan tänka kring det. Nu hann Katarina före och jag rekommenderar hennes inlägg där hon också skriver hur hon tänkt kring det här.
Vidare har det trillat in ett par mejl med frågor kring hur mycket självupplevt/verkliga händelser som jag väver in i det jag skriver? Samt en fråga om research.
Jag ska svara på dessa framöver här på bloggen tänkte jag, men idag hinner jag inte för jag har så mycket annat inplanerat under dagen.
Dock är frågorna kanske intressanta att svara på även för någon annan som skriver?
Väver ni in självupplevda saker i det ni skriver och hur gör ni er research? Gör ni den genom att ta personlig kontakt med kunniga människor, besöker platser, eller håller ni er uteslutande till internet?

Dezmin

Annonser

22 responses to “Förlagstänk och frågor

 1. Intressanta frågeställningar. 😊 inför min första bok var jag hänvisad till internet och litteratur. Sedan passerade manuset även en faktagranskare med kunskap om miljön, vilket var väldigt värdefullt för mig.
  Det var det manus som krävde mest research. I andra fall (ersbsk) har jag använt mig delvis av egenupplevt blandat med fiction och lite research av enstaka detaljer. Där handlade researchen mer om juridik och även där frågade jag en person med kunskap i ämnet.

  Liked by 1 person

  • Ja, de tål att tänkas på 🙂
   Intressant och jag tror att det ofta är så, att man delvis använder sig av egna erfarenheter och delvis av research. För jag tror att man på något sätt ofta relaterar sin fantasi till händelser som är förankrade i det man själv erfarit.

   Liked by 1 person

 2. Intressant, ser fram emot inläggen 🙂
  Om jag pratar om manuset jag jobbar med nu så väver jag inte in självupplevda saker. Mina känslor använder jag förstås 🙂 Jag har läst en del gamla tidningar på Kungliga biblioteket, jag har varit i Norge och undersökt vissa grejer och jag har intervjuat flera personer.
  Mitt nästa manus handlar delvis om Argentina. Haken är att jag aldrig varit där. Hittills har jag intervjuat en reporter som varit stringer för Sydamerika men helst skulle jag ju vilja åka dit …

  Liked by 1 person

  • Vad skoj! 🙂
   Ja, känslor kan man ju alltid använda och det gör man nog alltid. Att läsa böcker är ju också ett jättebra sätt att skaffa sig kunskap om ett ämne, samt givetvis att intervjua personer 🙂
   Det är alltid lite knivigt när man inte har besökt platsen man skriver om, i alla fall om det är utomlands, men ofta går det att bilda sig bra uppfattningar ändå genom att googla, eller prata med någon som varit där.
   Det verkar vara ett spännande bokprojekt som du jobbar på 🙂

   Liked by 1 person

 3. Händelserna är inte självupplevda i vare sig noveller eller boken, men jag tar med mycket av min ”humor” och mina uttryck. Det speglar ju en hel del av en människa i alla fall.

  Gilla

 4. Det var en bra cliffhanger … det där vill jag ju veta mer om 🙂
  I min debutroman behövdes ingen research, mycket var självupplevt även om jag inte har haft ngn tvillingsyster, däremot en storebror och en styvsyster från det jag var åtta år – vi var lika gamla – skilde bara en månad på oss. Vi var väldigt tajta … var, ja … hon dog i lungcancer innan Kristalläpple blev klar.
  Till mitt pågående manus har jag varit i kontakt med en fotograf som jag fann på nätet – han har läst vissa avsnitt där HP fotar fjärilar och kommenterat och jag har ändrat efter hans tips. Och innehållsmässigt är det blandat med självupplevt och fiction … för en del grejer skulle jag aldrig göra det HP gör.

  Gilla

  • Det kommer! 🙂
   Jag vet ju det och det är väldigt strongt gjort att vara så öppen som du var i din bok.
   Vad tråkigt att han hann dö innan boken kom ut, han hade nog uppskattat att läsa den.
   Det där är också ett väldigt smart tips, som jag även tänkte skriva om när jag tar upp det här, just att låta någon som kan ett ämne läsa det avsnitt där ämnet förekommer för att på så vis få ett bra grepp om det funkar eller inte.
   Hehe, nej när det gäller Limboserien finns det en hel del som jag aldrig skulle göra heller 🙂

   Liked by 1 person

 5. Mest internet, men är det möjligt att besöka relevanta platser brukar jag passa på att göra det 🙂

  Gilla

 6. Just omgivningarna här omkring var själva upptakten till mitt manus som jag skriver på för vuxna. Jag cyklade omkring och blev inspirerad/förfärad av det min fantasi satte igång. Stora, djupa kalkstenbrott, vassa klippor och mörka hemlighetsfulla skogar. I sakfrågorna fann jag mycket på nätet, hur vädret var vid vissa årtal, historia kring adoptioner och aborter m.m. Jag har också ställt ett par frågor på Facebook (ffpfb).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s