Böckers slut

Carola bloggar idag om ett intressant ämne, nämligen vikten av att böcker har ett bra slut.
Jag försöker erinra mig någon bok som jag inte har gillat slutet på, men just nu kan jag inte komma på en enda.
Däremot har det givetvis funnits böcker som jag inte fastnat för av andra orsaker, men då vet jag inte hur de slutar heller och kan inte uttala mig om det.
Bl a skriver hon:

I Sverige upplever jag att skrivråden ständigt påminner om att slutet ska hänga ihop med inledningen. Den fråga eller det problem som tas upp i inledningen ska i slutet på något sätt ha förändrats och nått en lösning eller förklaring så att läsaren känner att det har varit värt att ägna flera timmar åt boken.

Jag håller helt med henne. Just det där är jätteviktigt. Jag skulle t ex inte uppskatta en deckare där man inte får reda på vem mördaren är, det är ju därför man läser den genren, för att mordgåtan ska få en förklaring och en upplösning.
Det finns liksom en ”ram” för varje genre, ett kontrakt med läsaren, där det finns en del regler som jag tror det är vanskligt att bryta mot. Vare sig det är avsiktligt, eller oavsiktligt.
Så här kommer en intressant fråga: Har någon av er läst en bok som brutit mot ovanstående regel, men som ni ändå gillat? Och i så fall vilken.
Det sägs ju att det inte finns några regler, utan undantag 😉 Men kanske är det just den här som verkligen inte har några undantag?

Dezmin

Annonser

16 responses to “Böckers slut

 1. Jag har bara ett exempel som jag kan minnas: En Dag. Jag vet inte om den bröt mot någon regel men den bröt definitivt mot mina förväntningar på slutet och kanske var det på grund av hur den gjorde det som den blev så minnesvärd. Hade den slutat som jag förväntat mig skulle jag förmodligen lagt ifrån mig den och inte tänkt på den mer efteråt.

  Liked by 1 person

  • Jag har inte läst den boken, men jag vet hur den slutar.
   Det kanske är lite som med ”Livet efter dig”? Den blev ju också minnesvärd och jag TROR inte att det är ett regelbrott i feelgoodgenren.
   Men undantaget själva avslutningen i ”En dag”, fanns det något som inte fick sin förklaring, eller handlade det bara om att slutet var oväntat?

   Liked by 1 person

   • Ja just det, den hade ju också ett slut man inte hade hoppats på.
    Hm nu var det länge sedan jag läste den men jag tror allt fick sin förklaring. Jag kan inte heller dra mig till minnes nån bok som slutat på ett sånt där Blah sätt. Jag undrar om det inte är vanligare i ungdomsböcker? Att boken liksom bara slutar mitt i som en slags indikation på att livet går vidare, ett slags protest mot det där happily ever after?

    Liked by 1 person

 2. Inget exempel jag kan komma ihåg men om det funnits ett hade jag nog gjort det.

  Gilla

  • Det verkar som om otillfredsställande slut inte är så vanliga i vissa genrer, kanske? Frågan är om sådana ens kan fungera? Eller om man bara irriterar sig på slutet då.

   Gilla

 3. Jag har faktiskt läst en bok där jag gillade allt förutom slutet, Sjuka själar av Kristina Ohlsson. Den klassas väl som skräck tror jag, finns det nåt ”givet” slut på skräckböcker?

  Gilla

  • Jag har bara läst en av deckarna i hennes serie, men var faktiskt nyfiken på den där boken. Men det där låter ju inte så bra, så jag avstår nog från den då 🙂
   Oj, jag är inte så väl insatt i vilket som anses vara ett bra eller dåligt slut i skräckgenren. Ibland dör ju t o m huvudkaraktären, vilket verkar vara okej också, dock uppskattar jag inte sådana slut. Eventuellt kan du kolla recensioner, för där brukar det ju framgå vad majoriteten tycker om helheten. Dock är ju så klart alltid sådant här en fråga om tycke och smak också.

   Gilla

   • Nej, jag uppskattar inte heller sådana slut om det inte är väldigt väl förankrat. Risken är ju att ett dåligt slut förstör allt det där bra som byggts upp genom hela boken. Nu kom jag att tänka på The Mist av Stephen King som jag inte läst men sett filmen och den slutade också på ett mycket otillfredsställande sätt 🙂

    Gilla

    • Jamen precis.
     Jag minns inte om jag sett den filmen, tror det. Det var något odjur som kom med dimman, va? Och de är i någon livsmedelsaffär där de låst in sig, eller hur det där var. Minns inte ens hur den slutade så antagligen var det ett dåligt slut eftersom jag knappt kommer ihåg något av den 🙂

     Gilla

 4. Om slutet är dåligt sabbar det hela boken i mitt tycke. Därför ska ett slut fungera med den övriga handlingen.

  Gilla

 5. Slut är svåra. Jag har inga dåliga exempel på lager men kämpar på med mitt eget slut just nu. Hur mycket ska man förklara och hur mycket ska finnas med i en cliffhanger?? Jag håller med om att man bör binda ihop det hela, annars kulle jag också bli irriterad. Men frågan är hur mycket?

  Gilla

  • Huvudintrigen bör nog få sin upplösning. Däremot kan du lämna en del biintriger oupplösta. Det gjorde jag både i Lex Limbo och i Den gyllene rockaden 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s