Konsten att höra hjärtslag

Jag brukar ju recensera e-böcker hos E-boksevangelisterna på fb, men i det här fallet kommer jag att göra ett undantag och recensera boken på båda ställena. Detta eftersom jag blev nyfiken på boken efter att ha läst om den hos Eva som gärna ville höra mina synpunkter och jag är osäker på vilka som följer sidan på fb.

Hur som helst. Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker handlar om följande:

Tin Win är framgångsrik advokat i New York. Han kommer ursprungligen från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund.
En dag strax efter att dottern Julia avlagt sin juridikexamen försvinner han utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma.
Hos Julia tänds åter hoppet och hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet. När Julia kommer till den lilla byn bland bergen hamnar hon i en främmande värld. I byns tehus lär hon känna en man som berättar en märklig historia om den blinde pojken och flickan med de missbildade fötterna, om det som står skrivet i stjärnorna och om kärlek som övervinner allt.

Jag läser väldigt sällan kärleksromaner, men den här har ett sådant mångbottnat djup att jag fastnade i den direkt. Genom hela boken får den mig att fundera på vad äkta kärlek är.
Sendker har tänkt igenom historien in i minsta detalj, t o m namnen på vissa karaktärer hintar om vilken betydelse dessa har för berättelsen.
Det här är ju en bok som fått väldigt spridda recensioner, men jag tror att de som inte gillar den har missat poängen med den. De har läst den som en kärleksroman, utan att lägga märke till det som ligger i undertexten, vilket större delen av budskapet gör.
Vid ett tillfälle i boken minns t ex Julia en saga som hennes far berättade för henne. Den handlade om två kungadömen. En flod separerar de båda fienderna åt och precis som i sagorna finns det givetvis en prins och en prinsessa som trots att deras fäder är rivaler, faller för varandra. Floden är full av krokodiler och gör det omöjligt för dem att träffas, tills en äldre krokodil beslutar sig för att hjälpa prinsen över floden till prinsessan. Det här är förstås en metafor för något annat (vad avslöjar jag inte för då spoilar jag), men det intressanta är att den egentligen ger svaret på hur Tin Winn hade planerat alltihop. Han visste att han skulle försvinna en dag redan när han berättade sagan för Julia som liten.
Så, vad är äkta kärlek då? Är det det vi ser med blotta ögat, eller handlar det om något helt annat?
Jag tycker att det sammanfattas väldigt bra mot slutet av boken, där man kan läsa följande:

”Varför måste det vara så svårt?”
”För att vi bara ser det vi redan känner till. Vi projicerar både våra goda och dåliga egenskaper på andra. Sedan kallar vi det kärlek som överensstämmer med vår fantasibild av den. Vi vill bli älskade på samma vis som vi själva skulle älska någon. Alla andra sätt gör oss osäkra och illa till mods. Vi reagerar mot detta genom att bli osäkra och tvivlande. Vi förstår inte språket. Vi kommer med anklagelser. Vi hävdar att den andre inte älskar oss. Men han kanske älskar oss på sitt eget speciella vis som vi inte känner igen. Jag hoppas att du kommer att förstå vad jag menar när jag är klar med min berättelse.”

Det är i dessa rader som nyckeln, eller själva kärnan i berättelsen finns. Om man inser det här, då förstår man också själva poängen med historien.
Om du någonsin har undrat vad äkta kärlek är och om den verkligen kan övervinna allt, finns svaren i Konsten att höra hjärtslag.
Det här är helt klart en av de böcker som jag aldrig kommer att glömma och budskapet som finns i den kommer jag antagligen att få många tillfällen att grunna på.
Läs den!

Dezmin

15 svar till “Konsten att höra hjärtslag

 1. Vilken fin recension! Det känns som om du har tänkt till mycket mer än den röst som var negativ till den och som jag citerade. Min gissning kom på skam: jag trodde att du skulle tycka tvärtom (kanske för att du mest är inne på spänning).
  Du vet väl att det finns en uppföljare nu? Den heter Hjärtats innersta röst.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Jag gillar ju verkligen mångbottnade historier, kanske för att jag älskar att läsa det som finns i undertexterna.
   Hehe, man ska inte döma hunden efter håren 😉 Skämt å sido, jag kan förstå att du trodde det, men faktum är att även om jag mest läser spänning (och uteslutande skriver i den genren) älskar jag metaforer och historier med djup. Det är alltså ingen slump att jag ibland använder mig av det själv, men ganska sparsamt eftersom jag är fullt medveten om att läsarna till mina böcker sällan uppskattar sådant. Men en och annan tankeställare kan man alltid väva in, tycker jag 🙂
   Härligt! Då får jag nog läsa den med framöver 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Jättefin recension. Jag trodde lite som Eva, ska erkännas 🙂 Det låter som en läsvärd bok på alla sätt, så jag ska ge den en chans till längre fram 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Jag lyssnade på den som ljudbok och ja, den är riktigt vacker.

  Gilla

 4. Det låter som en kärleksroman som t o m jag skulle gilla.

  Gilla

 5. Låter som en saga, får lägga den på minnet!

  Gilla

  • Huvudkaraktären får den ju återberättad för sig av en man vid namn U Ba, så till viss del blir det som en saga, men med ett viktigt budskap. Lägg den på minnet, det tycker jag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s