Faktacheck

Jag brukar vara väldigt noga med att researcha och faktakolla det jag skriver om. Sedan kan man ju alltid ta ut svängarna i berättelsen, men det är bra om man vet hur det ligger till så man vet hur man ska förhålla sig till verkligheten på ett bra sätt.
I min relationsthriller har hp ett yrke som jag inte trodde skulle innebära något problem, men ni vet vad de säger, att tro är att icke veta 😉 Så, efter att ha bollat detta med en person som är väldigt bra insatt i just det här yrket, visade det sig att hp inte alls kan ha det här yrket i förhållande till de uppdrag som hp också har.
Nu måste jag alltså hitta ett nytt yrke till hp. Ett som gärna inte medför så stora omskrivningar, men jag har en idé om hur jag ska göra i alla fall.
Hur som helst var det ju bra att jag kollade upp detta, för hur kul hade det varit om boken gått till tryck med ett sådant gigantiskt fel? All trovärdighet hade förstås underminerats.
Ibland kan t o m saker som man inte tror är något problem vara ett problem. För även om läsare som inte är särskilt insatta i det här yrket, säkert hade köpt storyn ändå, hade förstås samtliga som har det här yrket inte gjort det.
Det är därför research är så himla viktigt. En påminnelse alltså, både till mig själv och andra, om att dubbelkolla allt man inte med säkerhet vet 🙂

Dezmin

22 svar till “Faktacheck

 1. Man blir lite nyfiken. Vad är det för yrke som inte funkar i förhållande till vad?

  Gilla

 2. Haha, ”Att tro är att icke veta”, den var bra. Himla tur (?) att du kollade upp det iaf, hade blivit jobbigt att inse det när boken väl var utgiven 😮 Hurra för att ha personer att fråga 🙂

  Gillad av 1 person

  • Ja, verkligen tur! Alltså, det var lite känsla inblandat också, för det skavde någonstans i bakhuvudet. Egentligen var det dock en annan sak jag frågade den här personen om när det gällde yrket och i samband med det fick jag ge henne lite mer info och då fick jag beskedet att detta inte skulle vara möjligt i verkligheten. Så, både tur och känsla alltså 🙂 Ja, det är härligt att det finns personer att fråga 🙂 Precis, så länge boken inte är tryckt är det ju ingen katastrof 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Bra sagt ”att tro är att icke veta” 🙂 Hoppas du får till yrkesändringen på ett smidigt sätt.
  Ibland kan en bok ha några små faktafel som gör att man inte tror på något i den. Vilket ju är väldigt synd. Allt måste kollas, även de saker man är säkra på kan ha förändrats över tid.

  Gillad av 1 person

  • Ja, så är det ju, så fort man tror något vet man ju inte säkert 🙂 Det hoppas jag med.
   Ja, det är sådant jag är rädd för och som jag försöker undvika eftersom jag stött på det ibland i böcker jag läst.
   Så sant! En del saker förändras över tid också.

   Gillad av 1 person

 4. Det är trixigt att ha koll på det man inte vet, för hur vet man att man inte vet? Den nöten är svår att knäcka, för jag tror gärna att jag vet… Men som du skriver, att tro är inte att veta 😄 Gäller att komma ihåg det.
  Mitt manus innehåller en graviditet, något jag aldrig varit med om men som många kan mycket om. Där får det verkligen inte bli fel! Så den biten behöver jag be ett gäng mammor titta extra på.

  Gillad av 1 person

  • Haha, helt sant! Hur vet man att man inte vet? Klurigt det där 😉
   Ja, det är ju smart att be ett gäng mammor kolla på den del som innehåller en graviditet om man inte varit med om en själv. Då bör de ju reagera om något inte stämmer 🙂

   Gillad av 1 person

 5. Tänkte på samma sak som M.s även om jag inte visste hur jag skulle formulera det. Men precis, det är ju svårt att veta vad man vet och inte vet, speciellt om ens kunskaper var up to date en gång i tiden, eller man inte vet om att något kan vara en fallgrop.
  Det är också en fördelar med testläsare eller snarare faktagranskare av olika sorter. Får nog skaffa några sådana av olika yrkesgrupper till min 🙂

  Gillad av 1 person

 6. Ja för precis som Eva Karlsson sa så faller hela trovärdigheten för läsaren om det bara finns ett uppenbart fel. Jag har kollat historiska fakta om och om igen. De ska ju inte ha ändrats? Men Wikipedia till exempel är inte 100 % säker… Bäst att kolla en källa till. Man blir lite schizofren. När boken väl är tryckt är det för sent. Hemska tanke. Orden liksom hoppar emot en på papperet: fel fel fel.

  Gillad av 1 person

  • Precis, det är det som är det värsta. Att ett litet fel kan förstöra för hela trovärdigheten och handlingen.
   Wikipedia är inte helt hundra heller, så ju fler källor man kollar mot, desto bättre.
   Så länge boken inte är tryckt har man ju möjlighet att ändra, vilket är en fördel 🙂

   Gillad av 1 person

 7. Ja, det kan ju uppstå jävsituationer på många sätt i arbetslivet och många kan inte ta vilka extrajobb som helst så att kolla läget är alltid klokt. Ska bli kul att se och läsa din nästa bok.

  Gilla

  • Precis, eller att vissa yrken förutsätter att man förhåller sig objektiv till vissa saker, men allt går ju att fixa 🙂
   Vad skoj! Hoppas du ska gilla den! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s