Bedragare

Igår blev min make uppringd av en kvinna från England som påstod att hans dator blivit hackad och att han genast måste ladda ner ett program för att komma tillrätta med problemet. Redan där började förstås hans varningsklockor att ringa.
I bakgrunden hörde han massor med andra personer som satt i telefon i liknande samtal, vilket bara gjorde det hela ännu mer märkligt, men eftersom han gärna ville veta vad det var för sorts bedragare han hade att göra med, ringde han upp det svenska företaget som personen hänvisade till. Nu är jag dålig på att komma ihåg namn, men det var något med ”team” i namnet och när han pratade med en person där förklarade hon att det här är en bedrägeriverksamhet som går ut på att lura folk att ladda ner ett program som sedan gör det möjligt för personerna att ta över datorn helt och hållet med internetbankärenden och alla andra känsliga uppgifter man eventuellt har i datorn.
Jag tror inte att risken är så stor att människor i min ålder, eller yngre, drabbas. Vi är vana vid den här sortens lurendrejerier, men jag tänker på t ex pensionärer. För kvinnan maken pratade med underströk hela tiden hur bråttom det var att ladda ner programmet, för annars skulle snart inget i datorn gå att rädda. En äldre person hade kanske fått panik och gjort som denne blivit tillsagd.
Det här är förstås baksidan av internet och att många bankärenden, inköp, etc numera sköts via datorn eller telefonen. Med tanke på mängden personer som satt och ringde runt, har säkert en hel del människor blivit drabbade, speciellt äldre.
Så, ringer det någon med landsnummer från England och stressat förklarar att man måste ladda ner ett program för att din dator blivit hackad, vet du vad det handlar om.
Nu svarar vi sällan när det är ett utländskt nummer som ringer, men då maken har en del ytligt bekanta som bor i andra länder, ville han försäkra sig om att det inte var någon av dem. För det bästa är nog om man inte svarar alls.

Dezmin

Annonser

20 responses to “Bedragare

 1. De har ringt mig fem gånger det senaste halvåret, trots att jag varje gång säger åt dem att aldrig mer ringa mig. Nu på semestern ringde de tre ggr samma dag!

  Liked by 1 person

 2. Bra att du tar upp detta, det verkar vara väldigt utbrett speciellt när man läser det Emma skriver ovan!!
  Man blir lite deprimerad när man tänker på vilka tider vi lever i, där det ena svindleriet avlöser det andra. Varenda dag ser jag någon varna för en bluff av något slag, folk verkar totalt skrupelfria och det verkar ha eskalerat det senaste året, har det inte?
  Precis som du säger är nog äldre mer utsatta, de är inte lika uppdaterade med hur vanligt den här sortens bedrägerier är.

  Liked by 1 person

 3. Min man som är IT-tekniker fick ett sådant här samtal för ett tag sedan. Han fattade direkt vad det var frågan om, men retades lite med dem genom att ifrågasätta vad det var för program osv. Personen blev lite trött på honom, och min man avslutade samtalet med nej tack. Sedan dess har han inte blivit uppringd. 😀

  Gilla

 4. Jag blir så arg på bedragare, oavsett var de finns och verkar. Vet inte om jag representerar ‘de äldre’ är ju numera ålderspensionär 😉 – mitt råd är att hela tiden hålla sig uppdaterad genom ‘de yngre’. Är någon osäker så kan man låta någon man litar på ha ‘hand om’ sin dator – menar fjärrstyrt, typ. Vet en av mina kompisar som har gjort så, vilket funkar bra.

  Gilla

  • Ja, man blir verkligen trött, men du verkar ju hålla dig uppdaterad så det är nog ingen fara för dig 🙂
   Ja, så kan man förstås också göra om man känner sig osäker.

   Gilla

 5. Hahaa – tror du inte att det precis när jag skrivit min kommentar fick ett sånt där samtal!! Men, jag pratar inte engelska offentligt – skulle aldrig trassla in mig i ett samtal. Sa adjö o la på.

  Gilla

 6. Du talar om trollen. De ringde mig idag. En man som pratade engelska bröt på indiska och sa någonting om Microsoft. Jag la på direkt utan att säga någonting. Oftast svarar jag inte på samtal från utlandet men den här gången stod det bara ”okänd” i displayen. Det är troll som bäst behandlas med ignorans om man inte orkar driva det vidare till andra instanser.

  Liked by 1 person

  • De är verkligen på gång nu och står i farstun och stampar! 😦 Den som ringde maken ringde inte Microsoft ärende, men det är ju samma skrot och korn 😦
   Nej, det bästa är ju att inte svara, men står det okänt vet man ju aldrig, det kan ju vara någon man känner också.

   Liked by 1 person

 7. Jag fick ett sådant samtal för någon vecka sedan. Gav fan i att avsluta samtalet och lät telefonen ligga bredvid medan idioten fortsatte prata. Det kostar ju att ringa också speciellt om man ringer från utlandet 😉

  Gilla

 8. Dom brukar ringa till mig ibland och säga att dom ser att mitt Windows har nåt fel. När jag då påtalar att jag inte har Windows utan Ubuntu då lägger dom på direkt. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s