Näthat

Det har ju diskuterats en del om just näthat och hur vi ska komma tillrätta med problemet. Det tycker jag är jättebra, för om folk bara kunde hålla sig till sakfrågorna när man diskuterar något och inte gå till personligt angrepp, hade det inte existerat något näthat.
En person som sagt sig vara en förkämpe mot näthat, Loan Sundman, har nu själv gått till angrepp med sådant hat mot Joakim Lamotte efter att han lagt ut en video där han kritiserar sjukvårdsminister Gabriel Wikström för bristerna i sjukvården där en svårt cancersjuk kvinna fick vänta så länge på en operation att det var försent när hon väl fick en tid för operationen.
Den kritiken gillade inte Loan Sundman som heller inte anser att sakfrågan är viktig, utan istället väljer att rikta en sexistisk hatattack mot honom. Hur den yttrade sig kan man läsa här om man har ett Facebookkonto. Jag följde tråden en bit och först förnekar hon att det skulle vara riktat mot honom och när han senare bevisar att det var riktat mot honom, ondgör hon sig över att hon faktiskt skrev det i en sluten grupp och att han nu hängt ut henne och hennes adress.
Intressant i sammanhanget är då att Sundman jobbar för Researchgruppen. Samma grupp alltså som hackade ett kommentarsfält hos en ”hatsajt”, gav de personliga uppgifterna till Expressen som därefter hängde ut flera av de som kommenterat där. Man gjorde även hembesök hos en del av dem.
Nu får man förstås tycka vad man vill om lämpligheten i att göra så här, men frågan jag ställer mig är om det är rätt av en person som anser sig vara emot näthat att själv utöva det? Och är det okej att göra det om det är i ett slutet forum? Samt, kan man vara emot att bli uthängd om man själv varit med och gjort samma sak?
För oavsett syfte och bortsett från vilka anledningar man än må ha till att agera som man gör, tycker åtminstone jag att om man tagit avstånd från en företeelse bör man väl själv föregå med gott exempel. Eller?

Dezmin

Annonser

26 responses to “Näthat

 1. Näthat är aldrig okej men i Sverige beror det på vem avsändaren är. Tyvärr 😦

  Gilla

 2. Nu har jag inte koll på exakt vad som hänt här, men är det inte symptomatiskt i PK-kretsarna att den som är (självutnämnt?) god inte riktigt kan se sina egna brister? Det handlar alltid om undantag, eftersom personen ju ”egentligen inte är sådan och det är ju allmämt känt”. Andra som näthatar är onda, punkt. Där tillåts varken nyans eller facettering i bedömningen av personen. Återigen är det svart eller vitt, ont eller gott.
  Håller med om att en vettig nivå på diskussionen är ett krav, vare sig du är ”ond” eller ”god”, eller bara en helt vanlig jäkla människa.

  Liked by 1 person

  • Nu har jag läst vad det handlar om och det är ju HELT GALET. På riktigt, helt galet 😩

   Liked by 1 person

  • Håller med dig hela vägen! För precis så är det. Om man ur PK-syn är en ”god” människa får man häva ur sig vad som helst med ursäkten att man ju gör det i ett ”gott” syfte. Har man däremot ”onda” åsikter, är man en ”hatare”, punkt. Det blev ju extra tydligt när det gäller årets Bokmässa och dess tema ”Yttrandefrihet”, där en bok om Estoniakatastrofen skulle marknadsföras i en monter, men där förlaget som står bakom boken betraktas som ”onda”. Då gäller inte yttrandefriheten. Däremot är ”extremvänstern” välkomna och vill man ge en annan syn på t ex Mao, är man varmt välkommen att delta.
   Det här debattklimatet skrämmer mig och jag har många gånger undrat var det ska sluta. För det sämsta man kan göra är att försöka tysta vissa åsikter då ingen någonsin har bytt åsikt för att denne har tystats. Spelreglerna ska vara lika för alla och yttrandefriheten ska också gälla för alla, för annars är de ju ingenting värda.

   Liked by 1 person

   • Antingen gillar man yttrandefrihet eller så gör man det inte, antingen lever man som man lär eller så gör man det inte.
    De åsiktskorridorer som finns skulle jag vilja påstå är ett större hot mot yttrandefriheten än någonting annat, att tysta meningsmotståndare istället för att föra en vettig diskussion och ibland faktiskt lyssna (!) och tänka till är ett större hot mot det fria ordet än Avpixlat och Fria tider tillsammans, vad än man må tycka om dem.
    Nej, det gäller att bestämma sig: är jag för eller emot yttrandefrihet, för det går inte att stå med en fot i vardera läger.

    Liked by 1 person

    • Exakt! Är man för yttrandefrihet då måste man också acceptera att alla får komma till tals, annars är man emot det.
     Håller helt med dig! Avpixlat, Fria Tider, Nya Tider, etc har ju dessutom uppstått just p g a att åsiktskorridoren är så trång i det här landet. Hade den korridoren varit bredare och man rapporterat objektivt och sakligt i vanliga tidningar, hade dessa sajter aldrig uppstått. Åtminstone hade de inte varit så stora.
     Just det! Antingen är man för eller emot yttrandefrihet. Det går inte att vara både och.

     Liked by 1 person

   • Håller med er helt, det här debattklimatet skrämmer mig med. Och hur vissa tycker sig ha rätt att tysta alla som inte ”tycker rätt”. Att det finns människor som utnämnt sig själva till domare för vad som är rätt och fel att tycka. Det här med bokmässan var faktiskt ett ganska skrämmande exempel på vart vi är på väg.

    Liked by 1 person

    • Det är verkligen skrämmande. Jag tycker inte att det finns några ”fel” eller ”rätt” åsikter, för det beror ju på vem du frågar, så allt sådant där åsiktsförtryck tycker jag bara visar i vilken riktning saker och ting går.
     Ja, det med Bokmässan var verkligen riktigt skrämmande 😦

     Liked by 1 person

     • Nä exakt, vem har rätt att kalla någons åsikter för ”fel”? Vi är ju alla lika mycket värda. Alltså är ingens åsikter mindre värda än någon annans. Och det är ju dessutom bara åsikter, inte handlingar. Alla borde ha rätt att säga sin utan att det ska behövas speciella sajter för det.

      Liked by 1 person

      • Exakt och det är ju just p g a den snäva åsiktskorridoren som sådana sajter har uppstått. Ju mer man begränsar åsikter, eller kallar vissa åsikter för ”felaktiga” desto mer grundar man för ännu större motsättningar. Märkligt att det ska vara så svårt att inse. Precis, dessutom är det bara åsikter och inte handlingar.

       Liked by 1 person

 3. Instämmer helt. Ägnar man sig själv åt det är man ingen lämplig förkämpe. Eller snarare motkämpe. Men som ni konstaterar ovan är det ok ibland, beroende på vem man är. Vilket också är helt sjukt. Hat är aldrig rätt!

  Liked by 2 people

 4. Bra skrivet! Som redan konstaterats gäller bara åsiktsfrihet när du har åsikter som ryms i PK-sfären. Annars inte.

  Gilla

  • Tyvärr är det många gånger så, vilket orsakar stora motsättningar istället för att diskutera sakerna och ha möjlighet att komma tillrätta med dem. För det är väl målet vi alla har, att komma tillrätta med problemen.

   Gilla

 5. Nej det är inte rätt av en person att utsätta andra för vad men själv påstått sig var en förkämpe mot. Såklart inte. Helt sjukt att det ska bero på vem man är!
  Personligen blir jag mera förbannad på människor som uttalat höga ideal och sedan sviker dem än typ vanliga människor som klantar sig. Dom vet man var man har liksom.
  Sen skulle man önska att alla ville komma tillrätta med problemen som finns i samhället. Tyvärr verkar det inte så. Alltför många finner glädje i att hata.

  Liked by 1 person

  • Visst är det! Om det är avsändaren som allt ska handla om blir det ju en fruktansvärd obalans!
   Samma här! Har man tagit på sig en roll, då ska man baske mig hålla den också, annars är ju förtroendet för den personen borta sen.
   Det är verkligen något jag önskar också. Precis, folk verkar mer intresserad av att hata sina meningsmotståndare än att vilja göra något åt problemen. Därför får problemen fortsätta växa medan folk ligger i luven på varandra istället 😦

   Liked by 1 person

 6. Jag tar starkt avstånd från all form av förföljelse/förlöjligande/personangrepp på sociala medier. En god vän råkade ut för detta nyligen och den känslan av vanmakt man får när man inser att en boll är i rullning och hela tiden kan rullas vidare är fruktansvärd! 😦

  Liked by 1 person

  • Det gör jag med! Jag vet också en som utsattes för liknande drev och det var förstås fruktansvärt för vederbörande. Som du säger, den maktlösheten är bottenlös och ingen borde behöva uppleva det 😦

   Gilla

 7. Det här var ett väldigt bra blogginlägg och likaså kommentarerna. jag har inget att tillägga just nu. 🙂

  Gilla

 8. FB och internet är bra till mycket, men när det ska kastas skit på varandra tycker jag att man kan vända sig direkt till personen ifråga och inte använda sig av nätet. Fegt och dålig stil.

  Liked by 1 person

  • Eller hur? Har man något att utreda på det personliga planet kan man ju ta det privat och inte starta drev, gå till hatattacker eller hänga ut folk. Kanske är det så att en del behöver stöd från andra för att våga smutskasta sina meningsmotståndare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s