Om att dela

Det går undan på sociala medier. Kanske speciellt på Facebook, där artiklar delas hej vilt, utan att den som delat har läst hela artikeln.
Jag tycker inte att det här är särskilt konstigt. Den stress vi lever i idag är lika utbredd på de sociala medierna, som på andra platser runt omkring oss.
Personligen brukar jag försöka vara försiktig med att dela något där jag inte ens läst artikeln i sin helhet, för jag vet hur tokigt det kan bli.
GP har gjort en grej av det här.

I en studie med tio tusen deltagare har forskare kunnat vetenskapligt bevisa att bokläsare har sämre analysförmåga. Genom att mata sig med färdiga berättelser försämras möjligheten att tillgodogöra sig verkligheten. Studien visar också att de som aldrig läser är smartare än genomsnittet.

Det var som fasiken, eller hur? 😉

Dezmin

Annonser

16 responses to “Om att dela

 1. Haha! Bra utformning på den artikeln 😄 Sällar mig till skaran som orkar läsa till slutet 😄

  Liked by 1 person

 2. Jag tillhör de 59 procenten 🙂

  Det kan få allvarliga konsekvenser att dela det man själv inte läst … eller tagit reda på källan.

  Som med mina två barn. Barn 1 delar ett aktuellt ämne, ett som ‘hela svenska folket’ kan skriva under på, något som är avskyvärt – men, källan är okänd för Barn 1.
  Barn 2 tar reda på källan … aktiva nazister!
  Barn 2 gör allt för att Barn 1 ska förstå det … som i sin tur säger att det är inget jag stödjer på något sätt.
  ”Trenden” fortsätter … med resultatet att Barn 2 inte vill ha någonting mer med Barn 1 att göra … inte bara på FB utan i verkliga livet.
  Mina barn är inga barnungar … de är 44 och 41 år.

  Liked by 1 person

  • Det är alltid bra att kolla källan först. Jag brukar dessutom gå steget längre många gånger och kolla källan till källan och det gör jag oavsett var jag läser något. Därefter bildar jag mig en uppfattning om vad som är sant och inte.
   Nej, då är de ju vuxna 🙂

   Gilla

 3. Haha trots att, eller kanske just för att jag känner dig kände jag mig tvungen att kolla in artikeln ifråga hehe. Härligt!! 😂 Jag kan ha gjort mig skyldig till det där vid något tillfälle kanske men för det mesta delar jag bara sånt jag läst och tycker något om. Men jag är nog inte en jättefrekvent delare tror jag 🙂

  Liked by 1 person

 4. Källgranskning är viktigt. Det gäller även artiklar från diverse tidningar där man vinklat och undanhåller viss information.

  Liked by 1 person

 5. Själv har jag inte Facebook men min särbo som har FB brukar beklaga sig över hur mycket idiotiska delningar det förekommer där. Folk delar helt okritiskt rena rövarhistorierna,sist var det förutom Dylanskämtet som omnämdes i artikeln en om att det fanns organiserade Clowner i Säter som skulle samlas en viss tid på en angiven plats på stan och göra livet surt för alla i närheten.Folk gick i taket och delade för fullt utan en tanke på att det kunde vara påhittat.

  Liked by 1 person

  • Precis, folk delar väldigt okritiskt och då blir det ju därefter.
   Ja, du ser, men den eller de som stod bakom inlägget om clownerna i Säter, fick sig säkert ett gott skratt.

   Gilla

 6. Källkritiken har om möjligt blivit ännu viktigare än när jag inledde min karriär som journalist, vilket inte är SÅ länge sedan ändå, när nätet var mer eller mindre i sin linda och telefonen var främsta verktyg – för att inte tala om redaktionens uppslagsverk!
  Skolverket uppmanar i dag lärare att prata källkritik med sina elever, men hur ofta händer det? I min bekantskapskrets är det de föräldrar som redan kan källkritik som lär ut det till sina barn. Att veta vad som är sant och inte, eller åtminstone mer pålitligt än annat, bör vara ett återkommande ämne i dagens skola. Det kanske det är, någon som vet?

  Liked by 1 person

  • Verkligen! Och nu för tiden har man ju möjlighet att kolla upp saker i en helt annan utsträckning än tidigare.
   Jag har ju inga barn, så jag har ingen aning heller. Skulle inte sätta några stora pengar på att så värst många lärare snackar källkritik med sina elever, men kanske förekommer det ibland.

   Liked by 1 person

 7. Jag skulle aldrig dela något utan att ha satt mig in i ämnet. Och det här med källan till informationen – det har vi pratat mycket om hemma med barnen nu i samband med den här clownhysterin. Vem påstår att det springer clowner på gatan och hotar/dödar folk? Vem har sett något konkret? Det är så oerhört viktigt var information kommer ifrån. Inte ens bästisen är en säker källa. Till slut fattade även den minsta dottern från att ha darrat på rösten att vi måste låsa dörren till att hon morrar över att alla tjatar om dessa fåniga clowner som bara är hittepå. Och så har vi det här med att NASA påstås ha hittat på ett trettonde stjärntecken. Det var det löjligaste påstående jag hört på länge! Som om de skulle intressera sig för sånt? Bah! 😀

  Liked by 2 people

  • Jag tycker det är jättebra att ni lär barnen att vara självkritiska redan nu, det kommer de att tjäna på i längden.
   Hahaha, det där med NASA har jag helt missat, men det förstår nog de flesta om de tänker efter, att det låter tämligen långsökt 😀

   Liked by 2 people

   • Eller hur är det lustigt det där med NASA. 😉 Visst de håller på med stjärnor och sånt – men stjärntecken. Och jag som läser en hel del böcker, jag ska tydligen inte kunna analysera mig fram till det här. Herregud, jag tror jag skrattar på mig 😀

    Liked by 2 people

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s