Att försvara sig kan bli dyrt

Jag har ju vid flera tillfällen återkommit till hur märkligt lagarna i det här landet tillämpas.
Även rätten att försvara sig tycks vara något som tingsrätten inte kommer att se med blida ögon på. Är inte det märkligt? För att vara helt säker på att man inte ska bli utfattig på kuppen, bör man således se till att hellre bli misshandlad.
Nu har domen fallit mot en 50-årig kvinna från Umeå kommun, som hamnade i ett bråk med sina högljudda grannar som hade fest. Hon ska ha sagt till ungdomarna vid ett flertal tillfällen, innan det hela urartade och hon pepparsprayade en av ynglingarna i ansiktet.

Då tingsrätten anser att kvinnan handlat i nödvärn friar de henne för åtalspunkten om misshandel.

Okej, så långt håller jag med. Men, sedan kommer detta:

Däremot anser de att hon olovligen innehaft en sprejanordning innehållande chilipepparsprej och nu döms hon för vapenbrott och att betala 15.800 kronor i böter.

Olaga vapeninnehav kan alltså i princip ruinera dig, så det är bäst att du inte tar till olovliga vapen när du ska försvara dig.
Frågor som uppstår är förstås vad som är okej att försvara sig med? Stekpannan? Skon med stilettklack? Och framförallt, vad får man försvara sig med om man inte avser skada gärningsmannen allvarligt, utan snarare få honom att avbryta attacken?
Idag finns det förvisso lagliga försvarssprayer, men om allt man har tillgång till är en olaglig sådan, ska det väl inte kosta 16 lax att använda den! Ett par tusen hade väl varit mer rimligt, om man ens ska dömas för vapenbrott när man försöker värja sig.
Det är domar som den här som gör att jag kände mig så oerhört mycket tryggare när jag bodde i USA, för där behövde man aldrig vara osäker på hur och när man fick försvara sig, den rätten hade man alltid utan påföljder.
Här får man börja med att inventera hemmet på alla möjliga ”vapen” och försäkra sig om att de är lagliga innan man använder dem. Annars kan det kosta skjortan 😦

Dezmin

Annonser

16 responses to “Att försvara sig kan bli dyrt

 1. Det är fan inte lätt att bo i det här landet och försöka vara laglydig. Bara i pajaslandet Sverige kan det bli så fel!

  Liked by 1 person

 2. I dag pratas det på radion om våldtäktsmän som går fria för att dom säger att dom våldtagit i sömnen… Lagen i Sverige verkar alltid stå på förövarens sida.

  Liked by 1 person

  • Jag hörde det där jag också och trodde först att det var något skämt. Men i det här landet är ju snart allt ett skämt, så man kanske får se det så.
   Precis, det är alltid förövarna som det är synd om. Man får väl vara glad så länge inte man själv, eller någon man känner drabbas, för då blir det inte roligt.

   Gilla

 3. Men herregud! Det här skämtlandet verkar alltid stå på förövarens sida, med bara något undantag.
  Man får verkligen vara glad så länge man inte blir sjuk eller utsatt för brott för den dagen står ingen på ens sida.
  Det är ju deprimerande. 😦

  Liked by 1 person

 4. Hon skulle ha kastat bort sprayen. Då hade ingen vetat vad hon försvarade sig med. Bra att tänka på om man blir överfallen och värjer sig med det man har. Gör dig av med vapnet efteråt så slipper du böter om vapnet är olagligt.

  Liked by 1 person

 5. Pepparspray är i allra högsta grad olagligt, men straffpengen verkade lite hög. Hon borde ha ringt en störningsjouren eller polisen. Det brukar aldrig bli bra att ringa på själv. Vad det gäller vapen, kan ju även en sko bli ett vapen om man använder den på det sättet. Men sen finns det ju saker som redan från början är ämnade att användas som vapen t ex pepparspray, knivar, pistoler…

  Liked by 1 person

  • Ja, just pepparspray är olagligt, men det finns andra sprayer som är lagliga och som man får använda. Straffpengen är galet hög, speciellt med tanke på att ingen fick bestående men.
   Det är sant, men tyvärr har polisen fullt upp med annat i dessa dagar och prioriterar sällan sådana här saker.
   Precis, men var anser rätten att gränsen går? Yxan t ex är ju inte i första hand tänkt som ett vapen, men används ändå ibland som tillhygge. Problemet är egentligen vad man får använda sig av för att värja sig, utan att bli straffad själv. Om de flesta medel varit tillåtna om man blir attackerad, hade det varit enklare att veta hur man får och inte får försvara sig.

   Gilla

 6. Rätten dömer nog från fall till fall, det handlar ju ofta om nödvärn.

  Gilla

  • Givetvis gör de det, men de lär knappast ändra uppfattning om vad de anser som ”olovliga vapen”. Själva grejen är ju att det är högst märkligt att folk inte ska få försvara sig i det här landet, utan att riskera att på ett eller annat sätt drabbas ekonomiskt eller rättsligt själva.

   Gilla

 7. Gör vi som Staterna o släpper vapen fria då går det inget bra. Givetvis bör man få försvara sig men då med lagliga metoder.

  Gilla

  • Problemet är kanske snarare att vi även här har ett gäng illegala vapen inne redan. Det är anledningen att det håller på att bli som i USA. Otryggheten växer, polisen håller på att ge upp och då blir resultatet att även hederliga medborgare börjar kolla efter alternativ att försvara sig med. Om vi inte vill ha det som i USA, skulle vi ha haft bättre koll sedan innan.

   Gilla

 8. Suck 😦
  Inte klokt att få ‘astronomiska’ böter för en sådan sak. Min första tanke var att sprayen funkade riktigt bra …
  En kort period av livet gick jag ständigt omkring med en hockeypuck och en liten flaska hårspray i fickan – undrar hur mycket det hade kostat mig om jag blivit tvungen att använda mina ‘vapen’?
  Vad gäller mina högljudda grannar brukar jag ringa till Störningsjouren och dagen efter även till hyresvärden. Om en dryg månad är den ‘galna’ familjen ett minne blott 😉

  Liked by 1 person

  • Visst är det helt galet! 😮
   Hehe, ja sprayen funkade ju i alla fall, synd bara att det blev ett otroligt dyrt försvarsalternativ.
   Hårspray tror jag man får använda, pucken beror nog på hur du använt den, gissar jag.
   Vissa hyreshus här uppe har ingen störningsjour och polisen högprioriterar inte heller sådant här.
   Jag vet ju det, så roligt för dig att det rör på sig 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s