Skräck

Igår när jag satt och läste på loftet, fick maken ett telefonsamtal från en kompis. Jag hörde ju bara vad min man sa, men förstod ganska snart av samtalet att kompisen ville berätta att tummen han skadat på jobbet, inte läkt som den skulle, så nu hade han fått operera den och var sjukskriven. Det var inte ens säkert att tummen någonsin skulle se ut som förut igen.
Till saken hör att även maken har haft problem, men med en bihåla som blivit inflammerad. Detta till följd av en tand som han fått problem med. I fredags borrade han upp kanalerna till tanden som senare ska rotfyllas, men detta ingrepp ledde till att bihålan blev ännu mer inflammerad och han svullnade upp rejält på höger sida. Eftersom han ännu inte fått någon operationstid för bihålan och de därför inte kunde göra några åtgärder, fick han penicillin utskrivet.
Hur som helst,  nu satt de där och beklagade sig för varandra och sedan hör jag maken säga:
”Varför drabbar allt helvete oss för? Vi har fel kärringar, det är nog därför, hehe.”
Och man kan ju inte låta bli att dra på munnen när man hör sånt där, för det lät så himla roligt.
Samtalet gav mig dock genast en rad uppslag till nya manus, men nu inom genren skräck. Jag har ju några projekt som ligger före och som jag måste avsluta, men sen kanske jag kan utforska skräckgenren lite bättre.
Dessutom är det så få böcker (i alla fall som är skrivna på svenska) som är riktigt läskiga. De handlar oftast mest om lite spänning med övernaturliga inslag. Men så där Stephen King-hemska, är de sällan.
Så, p g a samtalet fick jag alltså lite nya idéer. Det blir perfekt att låta dessa mogna i huvudet medan jag skriver klart mina andra projekt.
Någon annan som funderat kring den här genren? Eller har ni några riktigt bra skräcktips (böcker som filmer) som ni gillat väldigt mycket och kan rekommendera? Kanske t o m av någon svensk?

Dezmin

33 svar till “Skräck

 1. Ha, ha! Rolig slutsats att dra 🙂
  Du har säkert sett de flesta klassikerna så jag vet inte vad jag ska ge för tips. Har du sett The Ring? Den är ganska hemsk.

  Gillad av 1 person

 2. Amanda Hellbergs debut Styggelsen är rätt vidrig, och skriven på ett språk som jag gillade. Den brukar kategoriseras som skräck, men jag tyckte nog att det läskigaste var vad de vanliga levande människorna var beredda att göra.
  Sedan så har Helena Dahlgren i boken ”100 Hemskaste” grottat ner sig i skräckgenren och listar de 100 hemskaste skräckböckerna hon läst. Har inte läst Helenas bok själv, men en bekant gillade den skarpt som guide i skräckdjungeln.
  Är själv inne och nosar på skräck just nu när jag skriver och det är väldigt intressant att utforska det lite närmare. Att bli rädd för det man själv skriver är en ny (och märkligt nog) kul upplevelse 🙂

  Gillad av 1 person

  • Jag har inte läst Styggelsen, så tack för tipset! 🙂 Får kanske spana in den framöver.
   Hundra hemskaste, låter också intressant. Kanske kan jag få några tips där också.
   Visst är det! Ofta tycker jag att den bästa skräcken inte handlar om hur blodigt det är, utan mer den där krypande känslan. King är ju helt fantastisk när det gäller sådant. Jag kan tänka mig att det är en intressant känsla, så jag ser fram emot att få utforska den 🙂

   Gilla

   • Jag är inne på den subjektiva upplevelsen av skräck; vad är ”verkligt” och vad finns endast inne i min huvudpersons huvud? Gillar också King, hur han med ofta ganska små medel får det att krypa i kroppen på läsaren, och i alla fall jag tycker att det han skriver känns trovärdigt mitt i allt det sjuka.
    Tycker inte heller att blod är särskilt skräckinjagande, blir farligt nära parodi för mig när tex film blir för blodigt och grafiskt våldsamt. Eller så somnar jag pga uttråkad 😀

    Gillad av 1 person

    • Då är du lite som jag där. Jag gillar också mer det subjektiva, där man inte riktigt vet, eller kanske inte ens litar på huvudkaraktären. Ett bra exempel på det är ju Patient 67, eller Shutter Island (som filmen heter). Riktigt bra!
     King är rysligt skicklig på att bygga upp rätt stämning, så jag måste nog läsa om några skräckböcker av honom först. Lär av mästaren, liksom 😀
     Jag kan få samma känsla när det blir för mycket splatter och blod och då försvinner ju känslan man ville ha 🙂

     Gilla

 3. Jag gillar inte att titta på skräckfilmer vilket kan tyckas konstigt eftersom jag älskar att läsa skräck. Kanske för att jag har bättre kontroll när jag läser, jag vet inte. Men om du vill läsa något riktigt läskigt i Stephen King-anda av en svensk författare ska du definitivt läsa Parasiten eller Skönheten av Christian Johansson. Jag har recenserat båda på min blogg och de är svinbra.

  Gillad av 1 person

  • Det är ju lite värre att se på skräck, för då kan man liksom inte styra i vilken takt man vill ta handlingen till sig.
   Stort tack för tips! Ska absolut kolla in dem 🙂

   Gillad av 1 person

   • Skönheten har även tagits upp på Tv4 morgonprogram för några månader sedan som lästips. Christian är fenomenal på att bygga upp en spänning som håller en i ett järngrepp hela vägen. Det finns en annan bok skriven av Mikael Strömberg; Vad dina barn gör när du sover. Jag fick den som recex men för första gången var jag tvungen att sluta läsa en bok för att den var för otäck. Kanske du klarar av den bättre 🙂

    Gillad av 1 person

 4. Haha vilken slutsats att dra av det 🙂 och det går ju att vända på det med, hehe. Just sayin’ 😉
  Om du börjar skriva skräck kommer jag vilja läsa det, det är ett som är säkert! 🙂 jag har inte läst så mycket skräck innan, det är nog bara Carrie tror jag då.

  Gillad av 1 person

  • Hehe, eller hur? Plus att det såklart gav mig idéer kring hur det skulle kunna vara om man faktiskt hade krafterna att orsaka folk smärta 🙂
   Vad skoj! Hoppas kunna ta tag i den genren framöver med 🙂
   Ja, den är ju riktigt bra och väldigt tänkvärd också 🙂

   Gillad av 1 person

   • Ja! Kul att det som någon annan skulle ha blivit sur för blev till inspiration för dig 😀 Ser fram emot att se vad det blir för berättelser av det 🙂 för det var faktiskt en intressant tanke även om jag inte skulle ha fått idén på det sättet själv hehe.

    Gillad av 1 person

    • Hehe, lite självdistans får man ju ha, annars hade ju livet blivit extremt tråkigt och han sa det ju som ett skämt. Men alla förstår ju inte ironi, så säkert kan det finnas folk som blivit sura om de fått höra samma sak 🙂
     Det var faktiskt det första som slog mig, att det hade varit coolt om man kunnat påverka människor så på riktigt 😀

     Gillad av 1 person

 5. Marie: Mitt skrivliv

  Men JA! Klart du ska skriva skräck. Det var faktiskt en rolig sak att säga i all sin absurditet. Lite som att vissa barn är ett straff för något man gjort. Och i det finns en till idé…
  Jag har läst en del Stephen King, men få böcker kan skaka mig så jag inte kan sova, inte som filmerna om Hannibal Lecter (som vi diskuterat under något annat inlägg). Jag föredrar det som känns verklighetsbaserat snarare än övernaturligt, onda dockor och Cujo-hundar är inte riktigt min grej. Obehagligt folk däremot, för sådana har jag delvis haft att göra med och jag kan tänka mig in i hur de funkar. Exempelvis filmerna Lugnt Vatten, eller Cape Fear…

  Gillad av 1 person

  • JA, visst ska jag! 🙂 Visst var det, det lät så himla roligt. Typ, jag drabbas av en massa skit för jag har fel kärring 😀
   Det finns helt klart en idé i det också. Barn går det att göra mycket hemskt av eftersom de vanligtvis inte är så hemska att man blir mörkrädd. Inte på riktigt i alla fall.
   Hannibal skrämmer ju inte mig så mycket, jag gillar ju honom 🙂 Han är ju en antihjälte och äter bara upp folk som är ohyfsade. Tror jag hade tyckt att han varit värre om han gett sig på vem som helst. Men egentligen är ju både Cape Fear och filmerna om Hannibal psykologiska thrillers och inte ren skräck, även om de genrerna är nära besläktade. Skillnaden är väl att i psykologiska thrillers finns inga övernaturliga inslag, det finns det i skräck.
   Onda dockan, Cujo och Lugnt vatten, gillade jag, i alla fall när jag var yngre 🙂 Samt, såklart, Terror på Elm Street. En av mina favoriter. Kunde inte sova efter jag sett den första filmen för tänk om Freddie dök upp! 😮

   Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv

    Terror på Elm street ja, den var inte kul. Inte de där filmerna med Jason i masken heller, huvva! 😂
    Jag har nog svårt att skilja på skräck och vissa thrillers, men övernaturligt är oavsett var det dyker upp lite problematiskt – på nåt sätt kräver det att man är ”troende” för att det ska funka 🤔
    Ser fram emot lite Dezmin-skräck, känns instinktivt som det skulle kunna bli en oerhört obehaglig upplevelse 😄 Och ja, barn är tacksamma att använda som karaktärer av alla de slag, onda barn som Damien i Omen är väl ett bra exempel.

    Gillad av 1 person

    • Nej, det var riktigt ruskig 😮 Jason var ingen lek heller, huuu!
     Det är lite lika för mig när det kommer till övernaturliga saker, så jag får se hur jag gör. Kanske blir det mer en psykologisk thriller istället 😉 Jag gillar ju både psykologi och spänning med mycket nerv.
     Tror fler än du har svårt att skilja på de olika genrerna och det beror nog inte på er, utan att i Sverige har man liksom suddat ut gränser mellan genrer och kallar dem lite för vad man vill. I USA är det mycket bättre indelat och jag tror jag ska skriva ett inlägg om detta nästa gång jag bloggar och dela med mig kring tankarna om det 🙂
     Hahaha, hoppas du får rätt i det! Har ju aldrig försökt än, så det kan sluta hur som helst ju 😮
     Verkligen! Ja, både Damien och Regan i Exorcisten är bra exempel på det 🙂

     Gillad av 1 person

 6. Kul att du ska skriva skräck! Jag försökte utmana mig själv härom hösten och läsa några. Tyckte bäst om Evig natt av Michelle Paver.
  Jag fick också en idé i dag – helt plötsligt kom jag på att jag ska lägga till ett perspektiv. Kanske. Ska prova.
  God Jul och Gott nytt skräckår!

  Gillad av 1 person

  • Ja, det känns som en genre jag skulle vilja utforska, men det dröjer ju ett tag, för jag har ju en del projekt som kommer före 🙂
   Den har jag missat, får kolla på den med.
   Nya perspektiv är intressant att experimentera med och prova skadar aldrig.
   God Jul och Gott Nytt perspektivår! 😉

   Gillad av 1 person

 7. Jag har en lös idé om en man som drömmer hemska mardrömmar på natten, som biter sig fast och som han inte kan komma ur. Men när han till slut vaknar varje natt då upptäcker han till sin fasa att han är inspärrad på ett mentalsjukhus på riktigt. Dubbelskräck liksom.

  Gillad av 2 personer

 8. Kul att få inspiration av ett samtal! Jag försöker skriva lite läskigt ibland men vet inte om jag lyckas. Det är svårt för skräck är så olika för olika läsare. Jag gillar i alla fall att ta fram lite skräckfilmer när det är mörkt ute, typ Exorsisten…

  Gillad av 1 person

  • Ja, det var roligt 🙂
   Vi är ju alla olika mycket lättskrämda, men genren definieras ju efter vissa kriterier som bör uppfyllas och jag återkommer om mina tankar kring dessa under dagen idag.

   Gilla

 9. Skräck är fantastiskt. Jag vill säga kul. Men det är ju inte rätt ord när det är som bäst. Skriver ju själv gärna med skrämmande som mål.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s