Genrer & God Jul

I kommentarerna i mitt förra inlägg, lovad jag Marie att återkomma med ett inlägg om genrer och indelningen mellan dem. Så, här kommer det.
När jag gick en kurs i filmvetenskap för några år sedan, betonades flera gånger hur oändligt viktigt det var att rätt film hamnade i rätt fack. Detta eftersom målgruppen enkelt vill kunna hitta det som de söker efter.
I Sverige finns inte lika många fack och när litteratur delas in, är det inte så noga vad man sätter för etikett på boken heller. I alla fall är det min erfarenhet. Man har bara lite enkelt och laid back så där, kastat in böckerna i fack som man gissar ska locka läsarna, sedan struntar man blankt i om läsarna känner sig lurade efteråt. Eller hoppas man kanske att ingen ska märka något, jag vet inte.
I t ex genren ”skräck” ingår såväl fantasy med små spänningsinslag, som så kallade mysrysare.
I genren ”deckare” ingår t ex allt från thrillers till relationsromaner med lite spänningsmoment. Man slänger, utan tveksamheter, in ett drama och döper det till thriller. Huvudsaken, som sagt, att det lockar till läsning, det är ju det viktigaste.
Eventuellt är även det här slapphänta förhållningssättet till genreindelning orsaken till att jag nästan aldrig läser svensk litteratur längre. Jag vet helt enkelt inte om jag får det jag blivit lovad. Det resulterar nästan uteslutande i en aha-upplevelse som tyvärr sällan är positivt laddad.

I t ex USA är man lite smartare det gäller genrer. Man har, förutom genrer, en mängd subgenrer för att göra det så smidigt och enkelt som möjligt för läsare att hitta exakt vad de söker efter.
I Sverige är en deckare ofta en bok som har poliser i huvudrollerna och en thriller är en bok där huvudkaraktärerna har ett annat yrke, men i verkligheten är inte ordet ”deckare” eller ”thriller” synonymt med vilka karaktärer man följer, utan hur upplägget ser ut.
Ordet ”deckare” härstammar ju från detektiv, men det behöver inte vara en polis som utför ett detektivarbete, det kan i princip vara vem som helst som tar på sig den uppgiften. Det handlar ju i slutändan om att söka svaret på en mordgåta, ett brott där gärningsmannen är den som både huvudkaraktären och läsaren försöker hitta. Det är också där själva spänningsmomentet ligger. Vem gjorde det?
I en thriller ligger istället spänningen i att få veta om protagonisten ska lyckas besegra antagonisten. Här vet ofta läsaren (till skillnad från huvudkaraktären) vem antagonisten är. Protagonisten befinner sig i fara redan i de första sidorna, men vem kommer att gå vinnande ur det hela?
I USA brukar man dela upp genrerna mystery, thriller och suspense på följande vis:

mystery: the main character is occupied in tracking down the truth about an event, usually a murder. If the protagonist is in any danger, it is usually moderate, and becomes a problem only as the detective approaches the truth.

thriller: the protagonist is in danger from the outset.

suspense: the main character may become aware of danger only gradually. In a mystery, the reader is exposed to the same information as the detective, but in a suspense story, the reader is aware of things unknown to the protagonist. The reader sees the bad guy plant the bomb, and then suffers the suspense of wondering when or if it will explode.

Jag förenklade det dock något eftersom det inte är så stor skillnad på suspense och thriller.
”Psykologisk thriller” då? Jag brukar säga att en psykologisk thriller är så nära skräck det går att komma, men här förekommer inga övernaturliga inslag (även om just skräck och psykologiska thrillers ibland överlappar varandra). Seven, är en psykologisk thriller, likaså Lida, Shutter Island och historierna om Hannibal Lecter. Ofta (men inte alltid) är någon huvudkaraktär psykiskt instabil, eller psykopat. En psykologisk thriller har alltså väldigt mycket nerv, den kan ibland bli så spännande att det blir riktigt läskigt, men de övernaturliga inslagen uteblir. Exorcisten och Terror på Elm street däremot, är renodlad skräck. I skräck ligger också mycket av fokus på ”den onde/ondskan”i historien. Exorcisten kretsar kring Regan och Terror på Elm street kretsar kring Krueger, övriga karaktärer har i princip biroller.
Jag anser t ex inte att mina böcker i Limboserien har tillräckligt mycket nerv för att höra till genren psykologisk thriller, dock innehåller de en hel del psykologi och därför valde jag (i samråd med förlaget) genrebeteckningen ”psykologisk spänningsroman” eftersom en spänningsroman är en ganska vid genre och kan innefatta relativt mycket. Hade den funnits i t ex USA hade den antagligen listats under subgenren: ”Vigilante Justice” och fler titlar i den subgenren, kan man hitta här. Men, eftersom genren inte ens existerar i Sverige, får man försöka anpassa sig till facken här istället. I alla fall om läsarna ska få en hum om vad man skrivit.

I Sverige är vi, som sagt, inte lika petiga, även om jag har svårt att förstå varför. Är det inte bättre att snäva in det man skrivit så att rätt målgrupp kan hitta det som de söker?
Jämför Adlibris genreindelning med t ex Amazons. Medan Adlibris endast har 18 olika kategorier inom skönlitteratur (och klickar man på någon av dessa finns det kanske två underkategorier), orkar jag inte ens räkna hur många Amazon har. Men, om vi går in på exempelvis ”Thrillers & Suspense”, hittar vi hela 16 underkategorier, bara där.
För även om jag gillar att läsa spänning, innebär ju inte det på något sätt att jag gillar all spänning. I själva verket kanske det bara är två subgenrer jag helst läser och på det här viset blir det så oändligt mycket enklare att hitta exakt det jag vill läsa.

Så, där har ni mina tankar kring det här med genrer och varför det är så oerhört viktigt att ange rätt etikett på en bok. Slarvar man med det här, eller inte bryr sig alls, riskerar en av två saker att hända och i värsta fall båda två.
1. Läsaren tror på det du marknadsför, köper boken, men känner sig grundlurad efter att ha läst den. Har man tur ger läsaren författaren och förlaget en ny chans med nästa bok trots detta. Alternativt gillar inte läsaren boken, men förstår inte riktigt varför och tror att den bara inte föll vederbörande i smaken, när det egentligen handlar om att förväntningarna inte blev infriade.
2. Läsaren blir asförbannad över att ha blivit lurad och väljer att inte lita på författarens och förlagets marknadsföring i fortsättningen, varför denne inte heller köper fler böcker därifrån.

Jag har hört till kategori 1 tidigare, men efter att ha blivit blåst så många gånger nu, har jag helt enkelt slutat lyssna på vad förlagen/författaren marknadsför sina böcker som. Antingen lutar jag mig mot vad andra som gillar samma slags böcker som jag säger om dem, eller också (om det är en utländsk författare) kollar jag under vilken kategori boken är listad utomlands. Då behöver jag inte fästa någon vikt vid hur det svenska förlaget marknadsför den, utan kan tryggt förlita mig på den genre originalutgåvan listats under.

Jag vet att alla inte är lika petiga som jag när det handlar om att få det man blivit lovad, men ovanstående är dels mina tips kring hur man kan hitta det man söker efter, även om varken förlagen eller bokhandlarna är så nogräknade här i Sverige. Dels hur man undviker att lova läsaren något som denne inte känner att han eller hon får.
Det är alltså inte så konstigt om olika genrer gör läsare en aning förvirrade eftersom det egentligen inte finns några tydliga riktlinjer för de olika facken.
Och när det gäller att sätta det man själv har skrivit i rätt genre, kan jag tipsa om att kolla hur de tänker i t ex USA. Där har de hajat det här och insett att ju noggrannare de kan ringa in en boks genre, desto större är chansen att rätt läsare hittar rätt bok. Och när det händer blir det också en så mycket större positiv effekt av det. Tycker jag i alla fall.

Det här blir också mitt sista inlägg före jul, så därför passar jag även på att önska er alla en riktigt God Jul! 🙂

Dezmin

Annonser

27 svar till “Genrer & God Jul

 1. Efter att ha läst och tänkt kan jag direkt komma på två böcker som jag inte gillade och som jag nu förstår bara hade satts under fel genre.
  Tack för intressant inlägg och God Jul! 🙂

  Liked by 1 person

  • Tror det där är rätt vanligt. Alltså att man tänker typ: ”Men vilken dålig bok, den höll ju inte alls måttet.” När den verkliga anledningen är att man har förväntat sig något helt annat utifrån genre och marknadsföring, men inte fått det man blev lovad. Så, egentligen behöver det inte betyda att boken är dålig, bara att man trodde att man skulle få läsa något helt annat.
   God Jul! 🙂

   Gilla

 2. Marie: Mitt skrivliv

  Tack! Precis den typ av inlägg jag var ute efter 👍🏻
  Jag tycker att detta med genre är skitsvårt, främst när det gäller mitt eget skrivande. Vad fasen är det jag skrivit? Det är ju hippt med spänning nu, men jag har landat i att mitt manus är ett relationsdrama. Vi får väl se vad testläsarna säger så småningom.
  Det där med att etikettera fel, som du är inne på att många svenska förlag gör, så är jag rädd att på samma sätt försöka sälja in mitt manus till förlag med fel etikett, så förläggaren blir irriterad.
  När det gäller böcker jag själv läser så går jag väldigt lite efter genre utan mer efter folk som rekommenderar böckerna och efter egen tidigare erfarenhet.
  Tack för ett bra inlägg och god jul & gott nytt år! Ser fram emot att du ska avslöja den nyhet du hintat om inför 2017 👏🏻😄

  Liked by 1 person

  • Vad bra att det blev vad du ville läsa! 🙂
   Det tycker vi nog alla, men jag gissar att det också beror på att vi knappt har några subgenrer här. Om vi haft det skulle det vara oändligt mycket enklare att definiera vad vi skrivit. Okej, ibland går kanske två genrer in i varandra, men för det allra mesta finns det en etikett för det allra mesta som skrivs. Men, det förutsätter att det finns något att förhålla sig till och i Sverige är indelningarna så vida att man fritt kan tolka det hur man vill nästan. Det är inte en fördel i längden.
   Precis och det blir samma problem när det gäller att sälja in manuset till förlagen. Man blir osäker på vad det är man har skrivit eftersom olika genrer tolkas så olika. Det låter som ett spännande manus i alla fall 🙂
   Ja, en del böcker kan man ju bli nyfiken på utan att man är på jakt efter en just sådan bok, det händer mig också, men då har jag blivit nyfiken på boken av andra skäl än att den marknadsförts på ett visst sätt och förväntningarna sitter inte i att jag tror att jag ska få läsa en specifik genre.
   Varsågod och God Jul & Gott Nytt År! Hehe, det ser jag också fram emot att få avslöja 🙂

   Liked by 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv

    Ja, det kan bli rörigt när definitionerna av genrer blir så breda att i stort sett vad som helst passar in, eller inte passar in, beroende på vem det är som tar sig rätten att besluta det.
    Ja, nyfikenhet för en bok kan väckas på en mängd olika sätt! Att böcker blir snackisar, av en eller annan anledning, ska heller inte underskattas när det gäller att locka intresse.
    Snart jul. Men så kul. Ett litet rim såhär dan före dan före dan före dan, eller vad det blir 😂

    Liked by 1 person

    • Precis, det är det som är problemet. En genre är plötsligt så stor att det mesta ryms i den, speciellt om man dessutom får använda sin fantasi i vad som ska rymmas där 🙂 Det resulterar ju bara i att målgruppen inte längre går att ringa in och då blir färre läsare nöjda också eftersom de alla förväntat sig olika saker som det i bästa fall bara fanns en liten del av. Bättre då att kunna specificera så att rätt målgrupp får vad de vill ha.
     Snackisar är verkligen ett intressant fenomen! Ingen vet vilken bok som kommer att bli det och inte ens i efterhand kan någon riktigt identifiera vad det är som gör den så populär. Ibland får jag för mig att det är något som upplevs som helt nytt, men så är ju inte alltid fallet heller och då handlar det om något annat, men vad?
     Hehe, snyggt rim. Tror du räknade rätt också 🙂

     Liked by 1 person

     • Marie: Mitt skrivliv

      Exakt, genom att försöka klämma in för mycket i samma genre blir det bara rörigt. Men vad beror den här svenska genrebegränsningen på!? 🤔
      Något som i alla fall känns nytt, även om få böcker eller sätt att skriva är ”nya” i dag, har säkert större chans att bli snackisar. Men som du skriver, vad som blir en snackis går inte riktigt att förutse.
      Haha, matte är inte min starka sida men dopparedan har jag koll på 😂

      Liked by 1 person

      • Det undrar jag med. Kanske ligger man bara lite efter här i Sverige? Man kanske inte har förstått nyttan med fler genrer?
       Precis, få böcker har en helt unik eller ”ny” historia. Nej, det gör ju inte det och det kanske är just det som är så spännande med snackisar.
       Haha, samma här! Matte var verkligen ett ämne jag avskydde 🙂

       Liked by 1 person

 3. Tack för det här inlägget!
  Jag tror kanske att man vill locka fler läsare och därför gärna stoppar in böcker i ett jättestort fack. Helt fel enligt mig, som blir besviken när en bok inte ens är nära att möta förväntningarna man skulle kunna ha på en bok av en viss genre.
  När jag skriver upplever jag att jag inte hör hemma i något av de här jättefacken som finns i Sverige. Jag pratar om att mina manus är crossovers, eller att de tillhör en genre men ”med inslag av” tex skräck, och jag misstänker att det finns en alldeles utmärkt subgenre som passar mig, men bara inte i Sverige (ännu). Det är jättesvårt att hitta svensk info om genrer, och jag tror att vi som skriver skulle dra nytta av att det förändrades.
  God jul och gott nytt år till dig!

  Liked by 1 person

  • Varsågod!
   Det tror jag med är en del av anledningen, men problemet blir ju att man lockar en massa läsare som egentligen förväntar sig något helt annat och blir besvikna, precis som du är inne på.
   Det gjorde jag med när jag började skriva och till slut försökte vi sätta en etikett som kom så nära som möjligt i alla fall. Önskar också att ”min” genre funnits här och att läsarna vetat vad det var, för det hade verkligen underlättat oändligt.
   Precis, ofta blir det så man får försöka göra, t ex sätta en genre, men med inslag av en annan. Dock skulle du säkert hitta exakt din genre om du började kolla igenom subgenrerna på Amazon 🙂
   Det tror jag också! Dels hade det varit enklare för oss som skriver att definiera vad vi skrivit och dels hade läsarna hittat exakt det som de söker efter.
   God Jul & Gott Nytt År! Även om jag tror att jag ska försöka hinna skriva något inlägg under mellandagarna med 🙂

   Gilla

 4. Vilket bra och informativt inlägg! Jag önskar förlagen tog det här med genrer lite mer seriöst och inte bara godtyckligt marknadsför böcker som en genre de tror ska sälja.
  Hoppas du får en fin jul och gott nytt år!

  Liked by 1 person

 5. Stort tack! Men visst gör man! Jag orkar inte längre gissa mig till vad jag kommer att få läsa eftersom genren sällan stämmer överens med det jag förväntade mig. Så, det är antagligen ännu en anledning till varför jag hellre läser utländsk litteratur, för där är de bättre på att slå fast vad jag kommer att få läsa.
  Hoppas också verkligen att förlagen i Sverige ska ta detta på mer allvar. Då kanske läsningen ökar också 😉 Och det har ju varit den stora utmaningen under de senare åren.

  Liked by 1 person

 6. Som du och Annika är inne på kanske man får kolla på USA/Amazon för att hitta en bra benämning för ”sin” genre och liksom smussla in den i svensk litteratur genom bakdörren. På så sätt kanske man kan få förlagen och författare i Sverige att inse fördelarna med tydliga genreindelningar, om dessa nyimporterade genrer börjar användas allt mer och tillslut blir vedertagna. Dock tycker jag att det liksom med e-böcker är konstigt att ett land som i det mesta är så ivriga att kopiera andra, mest USA, ibland är så motsträvigt att ta till sig nya saker därifrån.

  Liked by 1 person

  • Jamen det tror jag med! Om vi börjar ta efter USA även i genreindelningen, så blir det nog mer och mer accepterat och till slut fattar även förlagen och författarna här varför det är så smidigt att kunna definiera vad det är för bok.
   Visst är det skumt! Vissa saker tar uppenbarligen längre tid att ta till sig, även om (som du säger) det annars går väldigt fort att ta till sig nya saker från främst USA.

   Liked by 1 person

 7. Ja, at svara på vad man skriver inom för genre är en svår fråga. Som du skriver så går de ofta ”in i varandra” och det är lite av en balansgång att komma rätt. Jag trodde jag skrev en spänningsroman men fick höra av lektören att det var en gansterroman….

  Liked by 1 person

  • Ja, ibland går de lite in i varandra, men oftast kan man (om man har tydliga subgenrer) ändå kategorisera boken.
   Hehe, du ser, när det inte finns så tydliga genreindelningar går ofta meningarna isär kring vad det är för bok.

   Gilla

 8. Men kan inte författaren bara hitta på sin egen subgenrer ? Helt enkelt skriva på boken att detta är ett ”White thrashdrama” eller en ” betong punk skräckis” eller en ” finansporr fantasy” ?

  Liked by 1 person

  • Hehe, bra förslag på subgenrer 😀
   Jo, det kan man förstås, men frågan är om läsaren blir nyfiken eller skeptisk när denne inte vet vad det är för slags genre. Å andra sidan måste vi ju börja någonstans om vi ska introducera nya genrer, så det kanske är där man får börja då 🙂

   Gilla

 9. Håller med om att USA har betydligt bättre genreindelningar som är mer informativ om vad boken egentligen berör för ämne. Bara fantasy-genren har mycket tydligare genreindelningar där. Svensk förlags/bokbransch upplevs ibland som en stor tung möbel som är omöjlig att rubba.
  God fridfull jul önskas dig!

  Liked by 1 person

  • Precis och det gör att det blir så mycket enklare att hitta böcker i det ämne man gillar att läsa om.
   Mycket träffande uttryck! En stor tung möbel, sammanfattar väldigt bra hur bokbranschen här ser ut. Det går extremt långsamt för den att förändras, men vi får hoppas att det snart blir ändring på det.
   God fridfull jul, Carola!

   Liked by 1 person

 10. Jätteintressant inlägg. Även om jag inte läser dessa genrer i första taget känner jag igen genreindelningsslarvet när det kommer till fantasy. Svenska förlag tenderar att klumpa ihop lite vad som helst under detta och skulle må bra av ett flertal subgenrer. För som du säger är det lätt hänt att man som läsare hamnar fel och känner sig lurad/besviken.
  God jul och gott nytt år!

  Liked by 1 person

  • Ja, visst hade det varit bra om de svenska förlagen förstod vikten av detta, men vi får hoppas att de gör det snart. Det skulle verkligen underlätta för alla och färre behövde känna sig besvikna och känna sig lurade.
   God Jul och Gott Nytt År!

   Liked by 1 person

 11. Ping: Lite tankar om att blanda genrer | The Writeful Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s