Återanvända repliker

I helgen såg jag 50 shades darker. Något jag reagerade på var en replik som Ana säger och som är identisk med en replik från en annan film. Jag har ju läst alla tre böckerna på engelska och därför skulle jag ha reagerat om den fanns med i boken, men det gör den inte.
Repliken är följande: ”I expect you to call me Ana. I don’t expect you to fetch me coffee unless you’re getting some for yourself. And the rest, we’ll just make up as we go along.”
Någon fler än jag som känner igen den?
Ana spelas ju av Don Johnsons och Melanie Griffiths dotter och Griffith hade huvudrollen i en film från 1988, som heter Working Girl. I den filmen säger hon exakt den repliken undantaget att namnet är ett annat.
Jag tänkte att jag knappast kan vara den enda som har reagerat, så jag satte mig ner och googlade och ganska snart hittade jag förklaringen. Manusförfattaren till Fifty shades darker, hade tyckt att det kunde vara en rolig grej att ha med eftersom scenen där repliken sägs, liknar scenen från Working Girl, samt eftersom det är Griffiths dotter som har huvudrollen i den senare filmen.
Så här ser originalscenen ut.

Vad tycker ni om att återanvända repliker från succéfilmer? En kul grej, eller något som bör undvikas?

Dezmin

Annonser

14 svar till “Återanvända repliker

 1. Haha, vilken kul grej, speciellt det att det var hennes mamma som sa den ursprungligen. En liten flirt med tittarna, sånt är kul. Vilket bra minne du har! 🙂

  Gillad av 1 person

  • Ja och jag blev så himla paff när jag såg Ana säga den 🙂 Precis, det är så det är tänkt, samt en liten hyllning till hennes mamma 🙂
   Working Girl är så känd och speciellt den scenen, att nog de flesta kommer ihåg den 🙂

   Gillad av 1 person

   • En fin hyllning! Ja har man sett den första känner man nog igen den som du säger 🙂 jag tror inte jag har sett den, men får kanske se den vid något tillfälle. 🙂 undrar vad EL James tycker om den lilla detaljen? Hade varit kul att höra.

    Gillad av 1 person

    • Verkligen!
     Det har du nog inte, för då skulle du ha kommit ihåg filmen. Den blev en stor succé och jag kan varmt rekommendera den, även om den har några år på nacken nu 🙂
     Jag TROR att det är James make som skrivit filmmanuset, så hon tyckte antagligen också att det var en kul grej 🙂

     Gillad av 1 person

 2. Jag kommer inte att se några ”Femtiofilmer” eller läsa böckerna men Working Girl har jag naturligtvis sett. Kul grej tycker jag 🙂 Och den scenen minns jag klart och tydligt.

  Gillad av 1 person

  • Jag tycker också att det var en kul grej, för man hajade liksom till när man hörde repliken 🙂
   Visst gör man! Working Girl är en av de bästa filmerna som jag har sett 🙂

   Gilla

 3. Tycker det låter kul, som populärkultursnörd älskar jag att hitta sådana där ”gömda meddelanden i filmer! Men, för ett stort fan kan det nog upplevas som att man smutsar ner lite? Kul att du upptäckte det 🙂

  Gillad av 1 person

  • Jag med! 🙂
   Ja, det är nog risken att de största fansen inte gillar det där, men det är ju en sådan liten del av filmen, att man inte tycker att någon borde störa sig särskilt mycket 🙂

   Gilla

 4. Sånt där älskar jag. Tarantinos filmer är alltid fyllda av små flirtar med gamla filmer. Han lånar både filmmusik, bilar och miljöer ifrån gamla filmer.
  I Django Unchaned har han T.ex. med Franco Nero en kort stund i en biroll ( Nero var Django i flera gamla 60-tals westerns)

  Gillad av 1 person

 5. Marie: Mitt skrivliv

  Vad intressant! Jag gillar sådana där blinkningar, det finns en charm i det 😄

  Gillad av 1 person

 6. Tycker nog att det kan vara en kul grej. I teatermanus kan man jobba på det sättet ibland och det stör mig inte ett dugg. Vi får väl se om Melanies barnbarn satsar på film….

  Gillad av 1 person

  • Kan tänka mig att man kan göra samma sak i teatermanus. Man kan ju göra det i böcker med 🙂
   Verkligen! Melanies mamma är ju Tippi Hedren, som bl a var med i Fåglarna, så skådespeleriet verkar ärvas på den sidan 🙂 Tror t o m hennes karaktär i Fåglarna hette Melanie 😀

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s