Bokmässan och Nya Tider

Jag fick ju några förslag från er vad ni ville att jag skulle blogga om, så jag tar dem i tur och ordning.
Första förslaget kom från Anders och Katarina som ville veta vad jag ansåg om att Nya Tider får vara med på Bokmässan i år igen.
Vi har något som heter yttrandefrihet i Sverige. Det innebär inte att man måste hålla med någon annan, utan handlar om att alla har rätt att uttrycka sin åsikt.
Nu kommer den som argumenterar emot att säga att det heller inte innebär att man har rätt att vädra sina uppfattningar var som helst, och det stämmer också. Men, om vi nu håller oss till Bokmässan, har exempelvis Lenins barnhörna funnits med flera gånger och ingen har förfasat sig över det. Här riktar man sig alltså dessutom till barn. Om inga extrema åsikter ska finnas inne på Bokmässan, borde ju rimligtvis även vänsterextrema inslag plockas bort.
Ingen tvingar någon att gå till en viss monter, man kan själv välja vilka förlag som man vill besöka. Precis som man kan välja vilka bloggar och andra internetsidor man vill läsa.
Jag är dåligt insatt i Nya Tider och hur extrema de är, precis som jag är dåligt insatt i Lenins barnhörna och hur extrema de är, men det jag är ganska säker på är att om någon vinner på allt bråk kring detta, så är det just ovan nämnda, eftersom de då får en massa gratisreklam p g a allt som skrivs om dem.
Summering: Om vänsterextrema förlag ska få finnas med, bör också högerextrema få vara det. Eller så plockar man bort båda. Personligen tar jag lika stort avstånd från såväl nazister som kommunister, men jag skulle aldrig gå så långt som att förbjuda någon att ha en åsikt, oavsett hur illa jag tycker om den. För förlorar vi yttrandefriheten, är vi riktigt illa ute.

Dezmin

Annonser

35 svar till “Bokmässan och Nya Tider

 1. Bra skrivet! Jag håller med för man kan inte utesluta det ena men välkomna det andra. Det fria ordet är inget att ta för givet. Jag håller inte heller med nazisterna eller kommunisterna men att förbjuda åsikter är farligare än åsikterna i sig.

  Gillad av 1 person

  • Precis. För hur blir ett land där vissa åsikter är förbjudna, eller belagda med fängelse eller dödsstraff? Det är då inget land som jag vill leva i.

   Gilla

 2. Marie: Mitt skrivliv

  Vi är bortskämda med yttrandefriheten och precis som med allt annat är det när den tas för självklar som det blir farligt. Jag håller med om att alla åsikter måste få finnas, sedan väljer man själv vilka man vill ta del av, vilka diskussioner man vill ta och vilka som bara får passera.
  Har du sett serien ”Håll käften – eller dö” med Lena Sundström? Den finns på Svt Play och behandlar yttrandefriheten i världen på ett bra sätt.

  Gillad av 1 person

  • Visst är vi! Och det farliga är ju just när man tar något för givet. Tror ytterst få människor i det här landet fattar hur farligt det är att börja förbjuda åsikter, men jag har ju pratat med en del människor som flytt från länder där de blivit jagade för sina åsikter och det är riktigt skrämmande att höra hur det är.
   Jag har hört talas om den serien, men inte sett den. Får göra det framöver, tack för tipset! 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Det är en självklarhet att i ett land med yttrandefrihet ska alla få säga sin åsikt. Det innebär inte att man måste hålla med och beträffande bokmässan är jag tyvärr inte ett dugg förvånad att man ser mellan fingrarna på vänsterextremism. Låt alla som vill vara med få vara det, strunta i att gå till utställare man inte gillar, hur svårt kan det vara?
  Förresten har jag fått hem din bok nu. Ser lovande ut! 😍

  Gillad av 1 person

  • Ja, man tycker ju det, men uppenbarligen är inte alla överens om den saken.
   Vad roligt! Då håller jag tummarna för att du ska gilla den även när du läst ut den 🙂

   Gilla

 4. charlottecederlund

  Bra skrivet! Jag håller med dig, ska man förbjuda en extrem åsikt måste man förbjuda alla. Dessutom tänker jag att vi har testat uteslutningsmetoden med SD i flera år nu och det enda som har hänt är att de har vuxit sig starkare. Då tycker jag att de tär bättre att vi tar debatten med em och visar var vi står – att vi helt enkelt inte håller med – än att vi försöker sopa undan problemet och låtsas som ingenting!

  Gillad av 1 person

  • Men eller hur? Folk måste få ha åsikter, annars är vi riktigt farligt ute och ska en extrem åsikt förbjudas, ska alla extrema åsikter förbjudas. Men, vem ska då avgöra vad som är extremt och inte? Det är en av följdfrågorna som skulle uppstå vid ett sådant förbud. Var går gränserna och hur ser de ut?
   Jag är dock lite tveksam till att SD har vuxit för att de frusits ut. Det kan säkert vara en del av förklaringen till en början, men jag tror att det handlar om att majoriteten som röstar på dem vill ha en förändring på flera områden.
   När förtroendevalda slutar att lyssna på sina väljare, kommer deras väljare att gå till någon som hörsammar dem.
   Jag har pratat med många (både infödda svenskar och utomeuropeiska invandrare som bott i Sverige en längre tid) som röstar på SD. Den förklaring jag fått vid samtliga fall, när jag frågat dessa varför de röstar på dem, är att de är djupt missnöjda med hur både flyktingpolitiken och välfärden har skötts under det senaste decenniet.
   Jag tror därför också att det är viktigt att skilja på människor som ställer sig kritiska till den förda invandringspolitiken, och människor som på riktigt är rasister eller nazister. Jag skulle kunna tänka mig att de senare kategorierna sedan länge har sökt sig betydligt längre höger ut än var SD står.
   Detta sagt, så håller jag helt med dig om att för att ändra något måste man debattera det eftersom ingen kommer att byta åsikt för att de tystas, eller för att problemen sopas under mattan.

   Gillad av 1 person

 5. Bra skrivet, jag håller med dig helt och hållet! Dessutom läste jag en tråd om just det på fb idag i ett författarforum där det pratades om att bojkotta mässan pga närvaron av oönskade individer, och det intressanta är att någon pratade om att stå för allas lika värde, men jag undrar hur man kan tro på allas lika värde och i nästa andetag säga ”utom DE, för dem gillar vi inte”. Helt oavsett vilka ”de” är. Om man inte inkluderar även sina meningsmotståndare i det begreppet förlorar det ju sin mening. Som jag ser det är det antingen eller, och några undantag ryms inte i det sammanhanget. Sedan behöver det som sagt inte betyda att man håller med dem eller står bakom det de står för, men allas lika värde rimmar illa med vi och de-tänk och utestängande, tycker jag. Över huvud taget tror jag som ni säger, att man är på farlig mark om man börjar förbjuda åsikter eller vilja utesluta vissa grupper från vissa publika sammanhang. Oavsett vad det handlar om.

  Gillad av 1 person

 6. Blandas inte begrepp ihop nu? Visst har vi kommit längre än att kalla SD för nazister och rasister? Är inte det att göra saker väldigt enkelt för sig?

  Gillad av 1 person

  • Jag tror att många inte har förstått skillnaden kanske. Å andra sidan hör ju även detta till åsiktsfriheten, så det handlar antagligen om vilken uppfattning man bildat sig om partiet och deras väljare, gissar jag.

   Gilla

 7. Vi ska ha åsiktsfrihet i Sverige så länge det inte handlar om att nån önskar livet ur nån annan.
  Vad gäller Nya Tider så har jag läst tidningen några gånger utan att sett några extrema åsikter eller konstiga vinklingar på nyheterna.Då är Aftonbladet mycket värre.

  Gillad av 1 person

  • Håller helt med dig! Vad vore världen utan olika åsikter? Rätt grå och trist 🙂
   Jag får ta mig en närmare titt på den, men tror dig. Haha, ja värre än Aftonbladet och Expressen kan det antagligen inte bli 😀

   Gilla

 8. Bra skrivet! Jag var ärligt talat väldigt nyfiken på vad du skulle skriva om detta när du hintade om det i ett tidigare inlägg. Precis som flera andra här anser jag också att ingen kan förbjudas sin åsikt för vilken åsikt kan vi förbjuda om den inte strider mot lagen? Vi har demokrati som bla bygger på åsiktsfrihet och den måste vi bevara. Det betyder att vi kommer se extremister i olika sammanhang och därför är det också oerhört viktigt med ett kritiskt tänkande. Kan extremisterna sköta sig civiliserat är det okej för mig att de är med i mässammanhang. Ska vi ha en demokrati får vi också stå ut med att det finns de som tycker lite annorlunda än andra. Bara de håller det till en åsikt och inte hotar andra med sin övertygelse.

  Gillad av 2 personer

  • Tack! 🙂
   Jag tycker att även du sammanfattar det här väldigt bra, för det här med att förbjuda, eller bannlysa vissa åsikter, kommer bara att göra debattklimatet än mer obehagligt. Vilka åsikter kommer att förbjudas härnäst, liksom?
   Så, låt oss få fortsätta att ha kvar yttrandefriheten under de former den finns. För som du säger, så länge det är en åsikt, är det ju inget farligt. Det är när dessa övergår i hot och andra trakasserier som det blir obehagligt och skrämmande.

   Gillad av 1 person

  • Sedan tror jag inte man kan kriminalisera åsikter heller, så länge de inte manifesterar sig i handling. Även om vissa säkert gärna skulle vilja göra det olagligt att ens tänka i vissa banor. Jag tycker hela det här intoleranta samhällsklimatet är sjukt obehaglig.

   Gillad av 2 personer

 9. Jag tror på att ta debatten öppet, så hamnar den inte i skymundan och får frodas och ruttna i det tysta. Försöker man tysta dem som har ”fel” åsikter sitter man där själv en dag, tystad, bara för att man tyckte fel enligt någon annan. Bokmässan får ta in eller exkludera vem dom vill, men då ska man behandla alla ytterligheter lika.

  Gillad av 1 person

 10. Anna-Lena Rönnholm

  Sant att åsikt och yttrandefrihet är något att vara rädd om. Den ska inte fråntas någon. Det är viktigt att vi inte missbrukar den. Det är allas vårt jobb att ta ansvar för den och ta hand om den.

  Gillad av 1 person

  • Precis, problemet är att vi kanske tar yttrandefriheten lite för given eftersom vi är så vana vid att ha den. Ändå är det något vi måste kämpa för alla dagar hela tiden, om den ska bestå.
   Helt sant, det är allas vårt ansvar att ta hand om den.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s