Redigeringen

Mitt skrivliv föreslog att jag skulle blogga om redigering, hur jag jobbar med den och gärna ge några tips.
Hehe, de som följt den här bloggen ett tag vet att just redigeringen inte är min favoritsyssla. Jag har förvisso förlikat mig med den fasen på senare tid, men att skriva nytt är fortfarande det jag tycker är roligast.
I alla fall, för att slippa redigera väldigt mycket, försöker jag alltid att landa råmanuset så ”rätt” som möjligt. Jag tänker t ex på att inte hamra ner långa transportsträckor som ändå kommer att behöva strykas i redigeringen. Eftersom jag i princip inte vet något alls om handlingen när jag skriver, koncentrerar jag mig istället på att berättelsen får vändningar och att huvudintrigen hela tiden står i centrum, samt att något driver den framåt.
När jag sedan börjar redigera brukar det därför nästan uteslutande handla om att fördjupa och förtydliga karaktärer eller händelser. Så det brukar jag försöka åtgärda i första redigeringsrundan. Därefter skickar jag manuset till den första testläsaren. Responsen därifrån brukar inte sällan innehålla frågor som har att göra med logiska luckor.  Så, i nästa varv täpper jag till sådana. Sedan åker manuset iväg till testläsare nummer två. Den responsen handlar ofta om grammatiska missar. Ibland även någon fler logisk lucka som den första testläsaren missat. Då och då använder jag även en tredje testläsare, men aldrig fler än så. Min erfarenhet är att ju fler testläsare man involverar, desto viktigare är det att man verkligen vet vad man vill med sin text, för annars kan man lätt bli förvirrad av responsen om testläsarna börjar påpeka olika saker. Bäst är när alla uppmärksammat samma sak som skaver, då är det inget snack om saken, då ändrar jag det genast.
Jag läser bara hela manuset när jag redigerar första varvet, innan manuset åker iväg för testläsning. Därefter läser jag endast stycken med kommentarer. När jag redigerat efter dessa, läser jag igenom hela manuset igen och hittar då ofta småsaker som jag justerar. Därefter blir det ju en del korrekturvarv också.
Vi jobbar ju alla så olika när det gäller både att skriva råmanuset och att redigera, men om jag ska lämna något tips får det kanske bli följande: Ta en sak i taget. Alltså, i första varvet koncentrerar man sig på handlingen och att den tajtas till och att fördjupa, förtydliga och gestalta. I nästa att logiska luckor täpps igen. Då kan man i varvet därefter gå in noggrannare på språket och koncentrera sig helt och hållet på den delen. Tar man allt i samma redigeringsvarv är det nog lättare att man missar något.
Framförallt tycker jag att redigeringen ska få ta tid, för ibland behöver man grunna lite på vissa delar. Speciellt om testläsaren anmärkt på något som man är osäker på om man bör ändra. Eller att vederbörande uppfattar något på ett helt annat sätt än jag tänkt det. Då brukar jag alltid fråga mig varför det uppfattas på ett annat sätt och vad jag kan göra för att åtgärda det.
Till nittionio procent brukar testläsarna ha rätt och därför ändrar jag nästan uteslutande efter deras kommentarer. Den sista procenten rör ofta småsaker där jag känner att jag vet vad jag vill med hur t ex en karaktär uttrycker sig, och då låter jag bli att ändra det.
Har man hittat riktigt duktiga testläsare, behöver man inte anlita någon lektör, så det får bli mitt sista tips. Försök att hitta testläsare som både vågar vara tuffa och ärliga, samt givetvis sådana som själva är insatta i hantverket. Ta sedan till dig responsen med ett öppet sinne. För det är ju på testläsarna du testar texten första gångerna. Om de reagerar på saker, kommer med största sannolikhet även läsarna att göra det när texten antagit formen av en bok.
I slutändan vill du ju att slutprodukten ska bli så bra som möjligt, eller hur? Därför är redigeringen den viktigaste delen i processen. Tycker jag i alla fall 🙂

Dezmin

25 svar till “Redigeringen

 1. Kul att höra hur du jobbar! 🙂 jag tänker att det måste ju vara det bästa, att få tips från en som inte gillar att redigera, men ändå förstår vikten av det, för de är på något sätt mer effektiva i både tidsåtgång och arbetsmetoder. 🙂 det blir så lätt annars att man sitter och småpetar i evigheter utan någon egentlig plan eller hum om vad man vill åstadkomma. Och jag håller helt med om att ta de övergripande delarna först, handlingen, osv, och sedan arbeta sig nedåt. Så gör jag med. 🙂 däremot kan jag nog bli bättre på att få det mesta rätt redan i första utkastet. Det lustiga är ju att jag är en som planerar, och ändå får du mer färdiga första utkast rent storymässigt,haha. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Hehe, eller hur? Vi som inte älskar redigeringsfasen försöker ju göra allt för att den ska bli så lättsam som möjligt 🙂
   Precis, de övergripande delarna är ju viktigast, när de är på plats kan man börja med justering av språk, gestaltning, etc, för då har man ju själva ”skelettet” färdigt.
   Haha, jag fasar nog så väldigt mycket inför redigeringen att jag är grymt koncentrerad när jag skriver utkastet och försöker undvika de flesta klavertramp längs den vägen 🙂

   Gillad av 1 person

   • Precis så riktigt bra tips där! 🙂 jag brukade gilla redigeringen mer men har gjort en motsatt resa och nu är jag lite mindre förtjust i den så jag ska ta till mig av dina råd. 🙂 tack för dem! Bra också att ha olika testläsare för olika saker. Lite så hade jag med faktiskt senast insåg jag, där den som var duktig på det språkliga finliret lyckligtvis kom sist. Så det upplägget funkade perfekt. Jag håller också med om både att inte ha för många samt att skippa lektörerna och välja testläsare med omsorg 🙂 tycker jag fick bättre feedback av mina tre än vad en lektör hade gett. De går ju sällan in i detalj så mycket.

    Gillad av 1 person

    • Varsågod! 🙂
     Men precis, man kan nyttja olika testläsare till olika delar av manuset också 🙂
     Håller helt med dig, testläsare kan ofta gå in mer på djupet än vad en lektör gör. Vill man ha mer djuplodande respons och betala för det, måste man nästan anlita en redaktör. Och de kostar väl ännu mer, tror jag.

     Gillad av 1 person

     • Ja, det är ju jättebra och med tre duktiga testläsare får man ju mycket större bredd än med en endaste lektör. 🙂
      Precis, och ser saker som lektören jag anlitade aldrig snappade upp. Som inkonsekvenser i texten, logiska luckor, grammatiska fel. Ja, precis, då behöver man nog en redaktör, och priset fördubblas, typ. Minst! 🙂

      Gillad av 1 person

      • Precis, med tre duktiga testläsare kommer man längre än med endast en lektör 🙂
       Exakt! Ja, redaktörer är riktigt dyra så ska man ha en sådan detaljerad feedback, får man nog vara beredd att betala för det också.

       Gilla

 2. Smart sätt att jobba på. Jag tycker också redigering är bland det tråkigaste som finns, men det är ju nödvändigt! Ha en bra helg!

  Gillad av 1 person

 3. Kul att höra hur du jobbar, är mitt inne i redigeringen nu (som är bland det roligaste jag vet med skrivet 🙂 och tycker det är intressant att ta del av olika arbetssätt. Fråga: Hur hittade du dina testläsare?

  Gillad av 1 person

  • Kul att få dela med sig också och massor med pepp till redigeringen! 🙂
   Den första testläsaren hittade jag på skrivarkursen jag gick på LTU (Kreativt skrivande 2). Vi höll därefter kontakt och jag har läst alla hennes manus och hon har läst mina.
   Övriga har tillkommit via bloggen, där jag blivit kontaktad på mejl med förfrågningar att byta manus 🙂

   Gilla

 4. Vad roligt att få ta del av din redigeringsprocess. Ser att vi gör lite olika. Jag håller fortfarande på att hitta rätt i redigerandet, så vem vet, kanske jag gör samma en dag… 😉 Annars tycker jag det du säger om testläsare vs lektör var intressant. Det är klart att hittar man en suverän testläsare. gör den ju samma sak som en lektör och det är ju toppen om det blir så. Jag får se om jag lyckas med det också.

  Gillad av 1 person

  • Skoj att du uppskattade inlägget 🙂
   Ja, vi jobbar nog alla lite olika, men huvudsaken man hittar ett sätt som fungerar för en själv.
   Du kommer garanterat att hitta en, eller flera, bra testläsare, men ibland kan det ta lite tid bara 🙂
   Precis, hittar man rätt testläsare behöver man inte betala för en lektör. Du lyckas säkert hitta en, eller flera, eftersom du rör dig i dessa kretsar. Ibland kan det vara någon du inte ens tänkte på. Det viktigaste (tycker jag) är att hitta några som förstår vad du försöker åstadkomma med din text och utifrån det kan hjälpa dig att fila texten.

   Gillad av 1 person

 5. Oj vad ni är seriösa och duktiga allihop. Jag inser att jag gör precis allting fel när jag försöker att skriva. Jag har ingen plan alls, improviserar hela tiden och vet inte hur det ska sluta. 🙂 Redigera ? Testläsare ? Gud vad jobbigt, men säkert nödvändigt.

  Gillad av 2 personer

  • Jag har heller ingen plan när jag skriver själva utkastet, men saker och ting brukar falla på plats ändå. Så, du kan absolut skriva utan att veta saker i förväg. Men om du skulle köra fast kan du göra en synopsis på resterande del av storyn, så du vet var du är på väg 🙂
   Testläsare är alltid bra att ha och du känner säkert någon som kan läsa och ge dig lite feedback 🙂

   Gillad av 1 person

 6. Marie: Mitt skrivliv

  Tack för tipsen! Det är jättekul att läsa hur systematisk och organiserad du är och att ”lathet” är en faktor, att du inte skriver en massa onödigt som du ändå måste stryka. Men sådant kommer med rutinen, misstänker jag. Ju effektivare en process blir, desto mer energi sparad. Tar definitivt med mig tipset om testläsare, jag tror att jag bett lite för många personer att läsa – fast de har inte fått det än så jag kan ju ångra mig. Precis som Annika funderar jag på att köra en sista sväng med ”vanliga/vanlig läsare”, hur ser du på det?
  Att täppa igen de logiska luckorna är det självklara första steget, håller helt med (även om jag inte är klockren där i min redigering just nu). Jag behöver bli mer systematisk jag också, för jag försöker göra allt samtidigt – utom just det språkliga, som jag tänkte fila på sedan… Men som jag ändå filar på lite här och där under redigeringens gång, och förlorar mig i. Min största utmaning är mitt minne, som jag hela tiden ”jagar”, om jag ser något som behöver åtgärdas gör jag det omedelbart för att inte glömma bort det, sedan har jag glömt vad det var jag egentligen höll på med. Haha, vilket toppenmanus det låter som jag har klämt ur mig, vet knappt vad jag skrivit!
  Tar med mig: systematik, begränsat antal testläsare som fokuserar på olika saker och att det får ta TID. Tack!

  Gillad av 1 person

  • Varsågod! 🙂
   Jag tror att risken att man blir förvirrad ökar med för många testläsare. Det är bättre att hitta ett fåtal som man vet bedömer texten utifrån vad man försöker åstadkomma med den. Jag har hört flera som efter respons från testläsare har fått kommentarer som inte handlar om konstruktiv kritik på själva texten, utan snarare om åsikter kring karaktärer etc. Det är ju en sak om en karaktär börjar bete sig ologiskt, men en helt annan om man börjar ifrågasätta karaktärens ståndpunkter bara för att man själv inte håller med.
   Vanliga läsare kan man med fördel använda också, men gärna sist av alla. Se mitt svar till Annika 🙂
   Hehe, du får anteckna allt som du behöver fixa, så glömmer du det inte.
   Hoppas du har nytta av mina tips nu 🙂

   Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv

    Du har så rätt i att många kockar riskerar att bli en dålig soppa. Och som nybörjare i testläsningsträsket så finns nog risken att man till slut inte vet vem man ska lyssna på…
    Anteckna, ja det skulle bli ett jäkla antecknande, jag skulle inte få göra annat, hehe.
    Tack! Det kommer jag definitivt att ha.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s