Skrivarkurser

Annika efterlyste ett inlägg om att hålla i skrivkurser, så då kör vi ett sådant.
Först hade jag tänkt skriva ett inlägg om terrordådet i fredags, men det är redan så många andra som har gjort det, så jag hoppar det.

Jag tycker det är jätteroligt att hålla i skrivarkurser. Dels för att jag då för möjlighet att dela med mig av mina erfarenheter och min kunskap i ämnet och dels för att det är intressant att möta människor som precis har börjat skriva på sitt första manus.
Jag brukar alltid börja med att fråga vad de har för förväntningar på kursen och vad de har för planer med sitt eget skrivande. Svaren brukar variera ordentligt, en del har en vag idé, men vill först lära sig hur man gör, medan andra har mer långtgående planer. Inte sällan är det en (eller några) som redan planerat hur många böcker de ska skriva. En deltagare jag hade skulle skriva tolv stycken. När kursen var över sa vederbörande: ”Åh herregud, jag är glad om jag får ihop ett manus!” För, att skriva ett råmanus är ju nästan samma sak som att springa ett maratonlopp. Det är fullt med uppförsbackar som man måste orka igenom, annars kommer man aldrig i mål och många ger upp längs vägen.
En annan sak som jag ofta noterat och som är intressant är att det ofta är de mer lågmälda som sitter och antecknar mycket, som skriver bäst. Jag brukar nämligen ha kortare skrivuppgifter som deltagarna får lämna in (frivilligt) och som jag ger respons på. Det har nästan uteslutande varit de mest osäkra som lämnat in texter som varit välskrivna.

Hur har det då gått för alla? Jag har hållit i tre kurser hittills och det har varit ca 10 deltagare i varje omgång. Så, ca 30 stycken sammanlagt, alltså.
Av dessa har jag inte riktigt koll på alla, men vi har en sluten grupp på Facebook där flera av dem är med.
Av dessa 30 vet jag bara av en som både skrivit klart ett första utkast och som redigerat det några varv. Utöver den personen, har några till lyckats skriva färdigt ett råmanus, men sedan har det stannat av när det är dags för redigeringen.

Av detta kan vi kanske konstatera att av alla som säger att de skulle vilja skriva en bok, faller ganska många bort redan i stadiet att skriva ett manus som man kan skicka in till förlag. Så, redan här är alla vinnare som tar sig igenom de olika momenten fram tills man har ett manus som går att skicka in.
Det är faktiskt något som slagit mig också när det gäller den oändliga mängd av spontanmanus som förlagen får. Undrar hur många procent av den mängden som är så pass välskrivet att de går vidare genom första utgallringen? För jag kan tänka mig att en hel del skickar in sina första utkast istället för ett genomarbetat manus. Dock har jag hört att kvalitén på spontanmanus har höjts i takt med att det kommit fler skrivarkurser och fler frilansande lektörer.

Det var lite tankar om skrivarkurser. Saknar någon något, så hojta till i kommentarsfältet.
Nu är det snart påsk, så jag tar lite påskledigt och återkommer med ett nytt inlägg om en vecka.
Glad påsk, på er! 🙂

Dezmin

24 svar till “Skrivarkurser

  1. Marie: Mitt skrivliv

    Jag är allra högsta grad skyldig till att skicka in ofärdiga manus till förlag och skammen äter upp mig varje gång jag erkänner det, men på vägen har jag lärt mig ett och annat åtminstone. Ska även villigt erkänna att jag haft dålig koll på hantverket, som journalist och ivrig bokslukare har jag inbillat mig att jag ”vetat” hur man skriver en bok. Big mistake! Börjar successivt få grepp om hantverket och ser ju att det hjälper mitt manus oerhört, skulle väldigt gärna gå kurs, men har svårt att veta vilken – eftersom jag behöver en på ”min nivå”. Men hur vet man vilken kurs som passar en?
    Det där med att många känner sig kallade till författandet men få lyckas ro det i hamn känner jag igen, många bekanta pratar om att skriva men får inget skrivet och ursäkterna är många. Själv ser jag inte riktigt svårigheten i att få ihop ett råmanus, det är jobbet efter som är utmaningen. Råmanuset är som träningen inför ett maraton och redigeringen är ett jäkla ultramaraton, så däri ligger min utmaning just nu – och i oron att jag ska skicka mer skit till förlagen, men den här gången har jag duktiga människor på ”min sida”, och bra feedback är som vi varit inne på i något inlägg nyss, helt avgörande.
    Så, efter denna drapa är min fråga till dig: Hur sjutton vet jag vilken kurs som passar mig? Om det ens går att svara på den frågan… 🙂

    Gillad av 1 person

  2. Du är nog inte ensam, så du behöver inte skämmas 🙂
    Glömde förresten bort i inlägget hos dig, att jag faktiskt skrev ett manus när jag var i tjugoårsåldern tillsammans med en väninna. En ungdomsbok. Vi skickade det till tre förlag och fick positiv respons från Norstedts, men då hade ingen av oss någon kunskap om hur det fungerade, så vi fattade aldrig att en sådan respons var en uppmaning att omarbeta och skicka in igen 😀 Sedan dröjde det ju många år innan tanken på att skriva slog mig igen 🙂
    Precis, ofta tror man att man vet för att man kanske läst många böcker, eller skriver annat, men det är inte riktigt samma sak. Dock tror jag att den som läst mycket har en klar fördel, för rätt mycket har nog landat i bakhuvudet ändå, bara att den där aha-känslan, kanske saknas.
    Jag gick ju Kreativt skrivande 2 på LTU. Det var en kanonkurs för mig, för dels var den helt på distans och dels skulle man skriva ett helt råmanus på en termin. Så, den kan jag varmt rekommendera 🙂 Vet att det finns en Kreativt skrivande 1 också, men jag gissar att den mest innehåller grunder som du redan kan 🙂
    Utöver den finns det ju flera på folkhögskolorna också, men jag har inte gått någon av dessa, så kan inte ge några råd där. Kanske kan du googla eller kasta ut frågan på din blogg och se vad du får för svar 🙂

    Gillad av 1 person

    • Marie: Mitt skrivliv

      Det är ju fantastiskt hemskt/roligt att ni fick bra respons och missade det, haha. Men det var väl inte läge då! Jag håller fast mig vid att det finns en mening i allt, hur förbannat det än är.
      Ja, att ha läst mycket och kunna skriva är ju alltid bra att ha i bagaget. Journalistik är väsenskilt från skönlitterärt skrivande, men man kan ju ”berätta en historia” i alla fall och har grundläggande kunskap i dramaturgi. Dessutom har jag insett att förmågan att förstå sig på meningsbyggnader och grammatik inte ska underskattas, de som kämpar med det som aspirerande författare har verkligen en uppförsbacke.
      Går det att söka Kreativt skrivande 2 direkt, utan grundkursen eller motsvarande? För jag skulle verkligen vilja dyka direkt in i manusjobbet.

      Gillad av 1 person

      • Ja, det var lite roligt, trots att vi inte begrep det då 😀
        Det tror jag också! Allt har en mening, hur lite man än kan se det just när det inträffar.
        Precis, har man skrivit många artiklar t ex, så vet man ju redan att man måste bygga även dessa så att de blir intressanta och lockar läsare.
        Absolut, det är en klar fördel om man har den grammatiska delen klar för sig, men den går ju att jobba med, så om man har ett spännande innehåll, kan man ju alltid förfina grammatiken sen 🙂
        Jag gjorde det och det gick bra. Dock hade jag en del högskolepoäng sedan tidigare i andra fristående kurser, så jag vet inte om det hjälpte. För man sökte inte in genom några textprover, utan jag antar att man sållade efter tidigare högskolepoäng kanske.
        Du kan ju prova att söka i alla fall, det värsta som kan hända är ju att du inte får någon plats 🙂

        Gillad av 1 person

        • Marie: Mitt skrivliv

          Det är mycket man skulle begripit tidigare i sitt liv, men bättre sent än aldrig, haha. Har du kvar det jättegamla manuset?!
          Min erfarenhet när det gäller språket är att antingen har man det eller så inte, ungefär som med förmågan att lära sig språk. Har sett så många journalistpraktikanter genom åren och det blir rätt tydligt vilka som behärskar det skrivna ordet och vilka som inte gör det. Det är klart att allt går att slipa på, eller korras, men som med sång eller dans eller måleri så måste det finnas en grundtalang för att det ska bli riktigt bra. Men de flesta som har stora problem med sitt skrivande ger sig kanske inte på att skriva, och då menar jag inte personer med dyslexi för de kan vara utmärkta författare ändå, har en kompis i den ”kategorin” och han skriver jättebra (och är utgiven, till skillnad från mig).
          Det är sant, det går alltid att söka utbildningen och se vad som händer! 🙂

          Gillad av 1 person

          • Hehe, eller hur?
            Nej, det manuset tror jag inte finns kvar, det var ju typ 20 år sedan vi skrev det och jag vill minnas att det var i samband med att jag ägde min första dator. Men både den och det som fanns i den är ett minne blott sedan länge 🙂
            Jag kan tänka mig att även du fått se din beskärda del av hur praktikanter behärskar språket bland journalister.
            Det där har jag också hört. Alltså att t ex dyslektiker ofta är väldigt duktiga på att skriva. Jag har fått förklaringen att eftersom de ofta tar omvägar då de blir osäkra på hur något ska stavas, etc, blir det naturligt för dem att gestalta istället. Vet inte om det stämmer dock 🙂
            Precis, så sök så ser du vad som händer 🙂 De tar väl in för höstterminen hos de flesta högskolor nu, tror jag.

            Gillad av 1 person

            • Marie: Mitt skrivliv

              Vad tråkigt att inte det gamla manuset finns kvar! Det hade säkert varit roligt att läsa i dag.
              Vad intressant om det är så att personer med dyslexi är naturliga gestaltade. Ska kolla med min vän om han tänkt på den saken i sitt skrivande.
              Kan inte söka skola inför hösten hur som helst, men kanske nästa år! 🙂

              Gillad av 1 person

              • Ja, det var lite trist, men det var ju så länge sedan nu att det antagligen aldrig hängt med ändå.
                Ja, gör det! Hade varit kul att höra vad han säger 🙂
                Kurserna försvinner ju inte, så det finns ju all tid i världen att söka ett annat år 🙂

                Gillad av 1 person

  3. Skrivarkurser är ett intressant ämne! Jag har aldrig gått någon, när jag började skriva befann jag mig utomlands och hade inte möjlighet, när jag kom hem var jag pank. Sedan har det inte blivit av, för jag var liksom redan igång. Just textproduktion har aldrig varit ett problem i sig, inte heller att komma över någon slags tröskel och börja. Idéer saknade inte heller. Jag anmälde mig ju till en kurs som skulle ha börjat i höstas men kom inte in, trots att jag var andra reserv. Med facit i hand kanske det var tur. Vet inte hur jag skulle ha fått ihop det med alla förberedelser för förlaget och skrivandet av mitt eget manus samtidigt med heltidsjobb och halvtidsstudier som inkluderade textrespons på andras texter…
    Men egentligen vore det kul att gå, så inte omöjligt att jag anmäler vacker dag. 🙂
    Jag är nyfiken på hur stor del av alla debutanter som gått kurser och hur många som liksom är självlärda eller har studerat på egen hand. Det vore intressant att veta. 🙂
    Det där med manushögarna är också spännande! Det vore faktiskt ganska skoj att sitta och ta emot manus på ett större förlag en vecka eller månad, bara för att få en bild av vad för slags manus som kommer in. 🙂 det vore nog en intressant praktikplats hehe. 😉

    Gillad av 1 person

    • Alla går ju inte skrivarkurser, som du är inne på så finns det ju andra vägar också 🙂
      Hehe, ja med tanke på all tid vi fått lägga på annat än skrivande på sistone, var det nog lika bra att du inte kom in. Du kan ju gå någon vid ett senare tillfälle istället 🙂
      Det skulle jag också vilja veta, men jag tycker att jag läser om ganska många som debuterat på senare där allt började med att personen gick en skrivarkurs, så det är nog ganska vanligt i alla fall.
      Haha, visst skulle det! Det hade varit riktigt intressant! 🙂

      Gillad av 1 person

      • Ja precis. Det vikigaste för att kunna börja är väl att man sätter sig in i grunderna i hantverket på något vis. Resten kan ju komma senare. 🙂 Men faktiskt. Det har ju varit ganska fulltecknat den senaste tiden iaf, liksom. 🙂
        Jag tror det med, speciellt som det kommer fler och fler kurser både på distans och fysiska, så fler har möjligheten att gå, med. 🙂 men jag tror det ligger mycket i det du var inne på, att väldigt många VILL skriva, men få klarar av att färdigställa ett helt manus, eller ens kommer till skott att börja. Kommer man med en massa ursäkter för att skjuta på det kan man ju vara hur begåvad som helst, men utgiven blir man inte, om man aldrig börjar. 🙂 så att skriva handlar nog minst lika mycket om karaktär och disciplin som talang. Kanske mer, faktiskt, eller vad tror du?

        Gillad av 1 person

        • Hehe, ja senaste tiden har det verkligen inte varit någon tid att slöa 🙂
          Precis, det handlar såklart även om att verkligen vilja det, annars kommer man varken till skott och börjar skriva, eller orkar slutföra projektet. Så, redan där faller många bort. Det är ju en sak att säga något och en helt annan att faktiskt göra det 🙂

          Gillad av 1 person

  4. Jag har gått ”enkla” skrivarkurser på studieförbund, ”svåra” på universitet och mittemellan på folkhögskolor. Plus en manusskrivarkurs. Alla har gett mig något och lärt mig mer eller mindre matnyttiga saker om skrivandet även om jag inte varit nöjd med alla. Nu har jag också lärt mig hålla skrivkurser och skulle gärna vilja ha det framöver. Roligt att höra om dina kurser. Det skulle jag gärna vilja veta mer om. Något om ev övningar, vad som kan vara kul/svårt… Jag är redo att suga i mig. 😉

    Gillad av 1 person

  5. Tackar, vilket bra inlägg! 🙂
    Huvudet på spiken där om att skicka in ofärdiga manus, har gjort mig skyldig till det och tror att en del (liksom jag hade för typ tio år sedan) har en lite naiv inställning till vad ett ”färdigt” manus är. Glädjen i att ha kommit i mål överskuggar nog lite behovet av att skriva om och redigera. Det är verkligen asjobbigt när man förstår att minst halva jobbet är kvar, trots färdigt första utkast.
    När jag började skriva på allvar fanns inte lika många skrivbloggar, det duggade inte direkt tätt heller med skrivarkurser som var ”på riktigt” utan mer den där typen där man skulle förlösa sin kreativitet och göra övningar i stil med ”skriv hundra ord om det är skojjiga äpplet” (autentiskt från studieförbundet där hemma när jag skulle gå kurs på nittiotalet), dvs inte så konkret om hur man faktiskt kommer vidare till ett färdigt manus och förlagsskick. Känns som om pendeln börjar gå över till att det är okej att ta sitt hemma-skriv på allvar, och det är ju intressant då om förlagshögarna generellt håller lite högre kvalitet nu.
    Planerar du att hålla i fler kurser?

    Gillad av 1 person

    • Varsågod! 🙂
      Jag tror att det där med att skicka in manus som inte är färdiga, är ett ganska vanligt misstag. Det är ju inte så konstigt om man gör det heller, för då vet man nog inte riktigt vad ”färdigt” innebär kanske.
      Nej, skrivarkurser växte verkligen inte på träd för några år sedan, men nu ploppar de upp lite varstans. Alla kanske inte är bra, en del kan nog fortfarande vara som den du beskriver, men urvalet finns ju, så nu går det i alla fall att hitta några som är riktigt bra 🙂
      Jag tycker också att det verkar som om pendeln har svängt där.
      Det är tänkt att jag ska hålla en ny kurs till hösten igen. De ville att jag skulle hålla i en redan nu under våren, men av förklarliga skäl tvingades jag tacka nej. Förhoppningsvis har jag mer tid till hösten 🙂

      Gillad av 1 person

      • Tycker att det verkar genuint roligt att hålla i skrivarkurs, ännu mer nu efter att ha läst om dina erfarenheter. Intressant förresten, det där att de lågmälda antecknarna ofta är de som lämnar in välskrivna texter, kanske har något att göra med att många som skriver drar lite mer åt det introverta hållet?
        Hoppas du får lite mer tid över då till hösten, så att det finns möjlighet att hålla kurs 🙂 Måste finnas en mängd nya erfarenheter också att dela med sig av, efter att ha startat eget förlag tänker jag. Som kursdeltagare är det just den typen av förstahandsinfo man skulle suga åt sig som en svamp 🙂

        Gillad av 1 person

        • Det är det verkligen 🙂
          Det tycker jag med och dels tror jag det beror på det du skriver, men dels även på att många av dem ofta inte tror att de ens kan skriva. Tror att de redan har förstått att det inte bara är att sätta sig ner och låta fingrarna gå över tangentbordet, utan att det ligger mycket jobb bakom. Förmodligen har de redan snappat upp rätt mycket sedan innan som de är osäkra på om de kan omsätta i praktiken 🙂
          Det kommer det att göra, så hinner jag kan jag nu även plocka in lite förlagsinformation och råd kring egenutgivning 🙂

          Gilla

  6. Det är intressant med skrivarkurser. Har du svar, direkt på alla frågor kursarna ställer eller ber du att få återkomma? Kan tänka mig att de kanske inte heller behöver ha svar på allt de, till en början undrar över.
    Själv har jag till en början gått två kurser på Skrivarakademin/Folkuniversitetet. Först ‘Att skriva sitt liv’ – det jag fick med mig därifrån var att det skulle jag inte. Förstod att jag ville fiktionalisera en hel del. Den andra på samma ställe var ‘Roman & Novell’. Kände mig inte ‘färdig’ så jag sökte till heltidsstudier, ett helt läsår på Skrivarlinjen/Sundbybergs Folkhögskola. Allt det där tog 1 1/2 år.
    Så har jag varit på Skrivarsafari på Fridhems Folkhögskola i Svalöv, AC Collin kör en hel vecka, man bor där och har typ helpension. Det är absolut det bästa jag gjort. Man lär sig inte direkt några grunder, man lär sig vem man är och en hel del skrivande blir det förstås. Sammanhållningen är fantastisk och på kvällarna umgås man med de andra som går olika kurser, ca 150 personer. Rekommenderas!!! Första året var Razz med och andra gången hade jag med Qillen.
    Nej, nu måste jag ut med TexRazz – ska börja tidigt på Rehab idag 🙂
    Just det – skulle gärna vilja hålla i en kurs.

    Gillad av 1 person

    • Hittills har jag aldrig fått en fråga som jag inte kunnat svara på, men det kan ju dyka upp någon framöver, vi får se 🙂
      Intressant att höra om dina erfarenheter kring skrivarkurser, samt dina tips. Där finns säkert något som kan passa någon som läser bloggen 🙂
      Hoppas du får möjlighet att hålla i någon kurs framöver. Det är riktigt roligt och givande 🙂
      Lycka till på Rehab! 🙂

      Gilla

Lämna en kommentar