Dags igen

Då var det dags igen för årets diskussioner och debatter angående Nya Tiders medverkan på Bokmässan.
Några författare har skrivit på en lista där de vägrar att medverka på mässan eftersom Nya Tider är där. Det lustiga med den listan är att nästan ingen författare är känd för allmänheten. Det får mig att undra om författarna som skrivit på listan har gjort det i ett helt annat syfte, nämligen chansen att få outa sitt namn och på så vis få möjlighet att synas lite. Räck upp handen den som tror att dessa okända författare gjort samma sak för att visa sitt missnöjde mot t ex Oktoberförlaget, eller något annat förlag som ger ut böcker som hyllar kommunismen och maoismen.
Det är inte ofta jag håller med Jan Guillou, men det han skriver angående den här cirkusen, tycker jag låter vettigt. Bl a menar han följande:

– Det är förvånansvärt många författare som har undertecknat det här. De flesta är okända och har på det sättet råd att bojkotta hur mycket som helst, men jag finner också min nära vän Göran Rosenberg där och det förvånar mig, säger han.

Precis, för inne på mässan hade majoriteten av författarna försvunnit i mängden av de mer kända namnen, nu planeras det istället en alternativ mässa där de här författarna ska ställa ut. På det viset syns de ju lite bättre och de har ju absolut inget att förlora på att inte vara med på den ”riktiga” mässan 😉

Som sagt, jag köper inte den här bojkotten så som den framställs. Jag hade gjort det om de varit lika ivriga att inte delta på mässan för att kommunister ställer ut, men kommunisterna har funnits med i flera år och ingen har någonsin höjt sin röst för att protestera mot det. Är inte det lite märkligt om det nu är extremism som man stör sig på?

Dezmin

Annonser

18 svar till “Dags igen

 1. Jag tänkte samma sak när jag läste listan. 1. Det var bara Rosenbergs namn jag kände igen. 2. Hyckleriet när det är som allra värst.
  Tanken slog mig också att det där bara handlar om att få synas lite och kanske, kanske hittar någon ny läsare ens bok.

  Gillad av 1 person

  • Nej, det var inte många man kände igen, men Ida Linde var ett namn till jag uppmärksammade, samt någon författare som jobbat på svenska akademin och så tror jag även att Klas Östergren hade skrivit på. Den sistnämnde är väl också en av de få som faktiskt riskerar förlora något på att inte vara där.
   I de allra flesta författarnas fall, handlar det nog om precis det 😉

   Gilla

   • Apropå Ida Linde, henne hade vi på Skrivarlinjen hos oss flera gånger, mer än halva dagar … ibland var hon liksom vikarie.
    Klas Östergren har jag träffat och lyssnat på föredrag på SkrivarAkademin.
    Gillar båda två – väldigt mycket.
    Skulle nog inte ha tänkt mig att de skulle skriva på … nåja – det är en massa år sedan jag träffade dem … vad vet man.

    Gillad av 1 person

    • Vad skoj! 🙂 Har inte läst något av dem, men kan tänka mig att de är intressanta att lyssna på.
     Nej, jag blev lite förvånad över att se Klas namn med på listan. Linde vet jag nog för lite om.

     Gilla

 2. Men är det inte så att i kultursvängen är det helt okej att gilla kommunismen? Visst var det någon pjäs också som satts upp för att man skulle förstå jihadister bättre?
  Jag är alltså inte förvånad, jag kräks bara lite i munnen av hur många resonerar. I övrigt håller jag med om att det rör sig om rent hyckleri och att okända författare ser sin chans att få synas lite bättre.

  Gillad av 1 person

  • Jo, det stämmer nog. Precis, även en sådan pjäs har satts upp, så nu väntar jag med spänning på en pjäs om en nazist med samma tema 😉
   Visst är det lite obehagligt, men förvånad blir man ju inte.

   Gilla

 3. Tycker det är lite på sandlådenivå.
  Vet inte om det var några som bojkottade bokmässan när Jimmie Åkesson var där med sin bok? Det var när vi var där med ‘vårt’ fd förlag.

  Gillad av 1 person

  • Håller helt med dig, det liknar verkligen sandlådenivå 😦
   Ja, så kan det ha varit, minns inte riktigt, men även i det fallet var det ju i så fall väldigt barnsligt. Man behöver ju inte gå till en monter man inte vill besöka. Svårare än så är det inte.

   Gilla

   • Men precis, ingen tvingar dem att besöka dessa montrar och att säga att man inte vill vistas under samma tak som vissa personer är ju mest fånigt, då kan man ju snart inte lämna hemmet för -surprise- folk som tycker obekväma saker finns på tunnelbanan, på snabbköpen, på restaurangerna, överallt i samhället. Skillnaderna är att där vet de inte om vilka de är. Så att hålla på och bojkotta ställen pga det begränsar ju bara en själv och verkar ganska barnsligt och meningslöst.

    Gillad av 1 person

    • Haha, bra poäng! Precis, dessa människor stöter ju folk på överallt ändå, skillnaden är (som du redan är inne på) att då vet man inte vilka de är. De kanske t o m serverar dig mat på någon restaurang 😮 Eller hjälper dig bygga ditt hus 😮 Så, hur ska man lyckas bojkotta sina meningsmotståndare på heltid, liksom? Det blir ju väldigt svårt.
     Håller helt med, hela jippot blir barnsligt och meningslöst.

     Gillad av 1 person

 4. Håller helt med dig och noterade samma sak. Det var knappt någon man kände igen där, och det var ju lite intressant, inga stora förlag eller stora författarnamn. Undras vad det kan bero på? 😉
  Det är en person som hållit på och spammat med inlägg om detta i ett författarforum jag är med i och intressant nog är det knappt någon som är tillräckligt intresserad för att svara. Jag instämmer också med Guillou denna gång men tycker det är intressant att just han säger det han säger. Det kom lite oväntat för mig faktiskt.
  Ja, hyckleriet slipper man nog inte undan någonstans, tyvärr. 😦

  Gillad av 1 person

  • Eller hur? Exakt, inga stora förlag och knappt några stora författare har skrivit på, så man anar ju vad som ligger bakom det här initiativet 😉
   Hehe, kan tänka mig att folk rent generellt är ganska trötta på den här cirkusen, för den leder ändå ingen vart och handlar ju egentligen bara om att få uppmärksamhet, även om den bara varar i femton sekunder 😉
   Jag blev också lite förvånad över att just han sa ifrån, men där ser man.
   Nej, hyckleri har snart blivit vardagsmat, även om nog de flesta ser igenom det.

   Gillad av 1 person

 5. Anna-Lena Rönnholm

  Jag känner igen flera författare på listan. Jag tänker att huruvida man känner igen dem eller inte handlar om vad man gillar att läsa. Det finns ju så många författare och alla har ju sina läsare. Som bibliotekarie hämtar jag många olika böcker åt olika biblioteksbesökare. 😊 Jag tycker att det är ett dilemma, detta med vilka som ska få vara med på Bokmässan. Jag kan förstå resonemang både för och mot i sammanhanget. Jag har inte full koll på de omdiskuterade i det här fallet, men jag är helt klart av den åsikten att rasism inte tillför litteraturen något alls. Om den ska framställas inom litteraturen så ska den framställas för det den är och de konsekvenser den ställer till med. Den ska framställas på ett sådant sätt att den inte sår split och sätter rädsla i människor. Den ska inte få människor att hata. Litteraturen ska i mitt tycke, oavsett vad den handlar om, vara på något sätt uppbygglig, vara uppbygglig för fantasi och tankar, spegla oss och tala om oss människor, vara något vi vill tala om och som gör oss mer vidsynta, ge oss kunskap om att alla har det inte som jag, men också att jag är inte ensam med mina känslor och mina sorger. De är universala. Litteraturen ska föra samman, få människan att blomma och ge henne insikt i att hon har , som Dom Helder Camara skriver, del i Guds makt att skapa. Han är kanske inte heller ett känt namn för alla, men enligt min egen mening en mycket klok person med ögon för alltings litenhet och storhet. Nå. Där var mina åsikter. Guds fred.

  Gillad av 1 person

  • Men hallå där, visste inte ens att du läste min blogg 🙂
   Du har rätt i att det handlar om vad man läser som avgör om man känner igen en författare, men nu tänkte jag mer på vilka som är kända för allmänheten.
   Dessvärre vet jag inte längre vad rasism är eftersom ordet har olika betydelser beroende på vem du frågar. När jag var i tjugoårsåldern innebar rasism att t ex utesluta andra enbart p g a hudfärg, religion, etnicitet, etc. Eller att anse sin egen ras vara högre stående än andras. Och i min värld är det helt klart rasism. Men idag är ju rasism många gånger lika med att rikta kritik mot t ex flyktingpolitiken, eller att helt enkelt vilja ställa krav på människor som kommer hit, eller att vilja utvisa de som begår grova brott. Jag får inte ihop det med ordet rasism, jag tycker att man måste få kritisera detta utan att raskortet dras.
   Det jag stör mig mest på när det gäller debatten kring Nya Tiders varande eller inte på Bokmässan, är att det uppenbarligen går väldigt bra att ta dit förlag som anser att kommunismen är helt okej. Nu har jag bara ögnat igenom några artiklar på Nya Tider, men kunde inte hitta en enda som förespråkar nazism. Och om det är okej att ta dit vänsterextrema personer, måste det väl vara lika okej att ta dit högerextrema? Vad är skillnaden egentligen?
   Jag tror, precis som du, att litteratur kan hjälpa människor att förstå andra, men att förbjuda vissa åsikter, kommer aldrig att gynna någon. För om vi begränsar yttrandefriheten kommer vi heller aldrig att kunna mötas i diskussioner som kan få människor att byta åsikter. Ingen byter åsikt för att de tystas. Åtminstone har jag aldrig varit med om det.
   Fred 🙂

   Gillad av 1 person

 6. Anna-Lena Rönnholm

  Jo hej på dig, jag har hittat din blogg! Jag tycker precis som du att man inte får tumma på åsiktsfriheten och att man får skilja på begreppen, också när det gäller rasism. Åsikts och yttrandefrihet är något vi måste vara rädda om. Solsken! 😊

  Gillad av 1 person

  • Vad skoj! 🙂
   Ja, jag tror att det är en farlig väg att gå att förbjuda vissa åsikter, samt använda ett så viktigt ord som ”rasism” i fel sammanhang, för till slut blir ordet så urvattnat att det saknar betydelse.
   Absolut, vi ska vara glada att vi har åsiktsfrihet, i vissa länder finns den ju inte. Solsken! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s