Hycklarnas land

Vi är kanske hycklare lite till mans allihopa, men i stora drag brukar jag försöka stå fast vid mina åsikter. Om jag av någon anledning inte tror mig kunna göra det, yttrar jag inte dessa högt eller offentligt på någon social plattform.
Turerna kring Bokmässan i Göteborg och Nya Tiders närvaro där känner ju alla till och som jag redan varit inne på, köper jag inte argumenten som de som avstår mässan gastar om.
Kanske är den här artikeln av

Att tunga svenska förlag år efter år delat mässgolv med Junge Freiheit måste ju – med Stjärnströms ord – inneburit att man konsekvent ”normaliserat idéer” som ”strider mot de mänskliga rättigheterna”. Hur annars ska tystnaden kring denna tidnings närvaro förklaras?

Halvtidshumanisterna i den svenska kulturvärlden kan staplas på hög. De har givetvis aldrig bojkottat, protesterat eller fört intensiva dialoger med Bokmässan i Göteborg om radikala Imam Ali Islamic Center som bjudit in föreläsare som vill avrätta homosexuella. Aldrig har man invänt mot att trotskistiska Pathfinder press närvarat. Ett förlag som gjort det till en vana att publicera böcker som hyllar den kubanska diktaturen. Flatheten inför förekomsten av dessa åsikter är minst lika märklig som tystnaden inför Junge Freihets deltagande på bokmässan i Frankfurt.

Man kan sammanfatta det hela med att det går bra att bojkotta något så länge man inte har något att förlora på det, men så fort man inser att det finns pengar att gräva efter, frångår man sina högt uppsatta principer och humanistiska ställningstaganden.
Sådant kallas för hyckleri och även om man endast bedriver detta hyckleri på halvtid, är det fortfarande hyckleri.
Jag tänker så här. Om man inte kan stå fast vid sina åsikter (även vid tillfällen när lukten av pengar letar sig upp i snoken) kanske man inte ska yttra sådana högt. Då är åtminstone den enda du hycklar för dig själv.
Dessutom kan ni vara ganska säkra på att även de författare som inte har någon agent, knappast hade protesterat om de haft en agent som tänkte bege sig till Frankfurt för att försöka sälja deras böckers rättigheter till andra länder, enbart på grunderna av att Junge Freihet också kommer att närvara där.
Ett riktmärke innan man börjar göra ställningstaganden borde kanske vara att ställa sig frågan: Skulle jag vara beredd att strunta i den här åsikten om det fanns en aldrig så liten chans att få tjäna pengar? Om svaret på den frågan är ja, ser det sannolikt bättre ut att helt enkelt vara tyst.

Dezmin

Annonser

14 svar till “Hycklarnas land

 1. Bra råd med riktmärket och klockrent skrivet! Dessutom upplever jag att hyckleriet är extra utbrett i kultursvängarna.

  Gillad av 1 person

  • Ja, där är det nog extra utbrett, så upplever jag det också. Samt bland journalisterna förstås, men i kultursvängen är det nog mest uppenbart. Där kan man hyckla hur öppet som helst 😉

   Gilla

 2. Word! Man är en god person om man blundar för kommunism och islamism men en ond person om man anser att yttrandefrihet är något vi ska vara rädda om. Det hade varit lättare att ta sådana på allvar om de åtminstone stod fast vid åsikterna även när det finns något att förlora på det.

  Gillad av 1 person

 3. Bara ännu ett slags bevis, när det verkligen gäller: Mammon styr!

  Gillad av 1 person

 4. Jag håller med dig och ovanstående kommentatorer om att den sortens hyckleri verkar väldigt utbrett i vissa kretsar. 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Hela PK-Sverige är ett enda stort hyckleri.

  Gillad av 2 personer

 6. Bra skriver, hyckleri finns det alldeles för mycket av!

  Gillad av 1 person

 7. Ping: Varför kallas vi för "Hycklarnas land"? - Lena Holfve

 8. Ping: Varför borde alla läsa "Botten Upp"? - Lena Holfve

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s