Egenutgivningen

Jag är med i en fb-grupp för egenutgivare och idag fick den ännu en medlem och inte vem som helst, utan Carl-Johan Forssen Ehrlin. Alltså, den mest framgångsrika egenutgivaren i Sverige, som med boken Kaninen som så gärna ville somna, toppat listorna även i USA. Han kommer att fortsätta driva eget förlag trots de enorma framgångar han haft både nationellt och internationellt.
En annan författare som nyligen valde att lämna den traditionella förlagsbranschen och starta eget förlag är Katerina Janouch. Hon driver numera Palm Publishing där hon hittills gett ut sin senaste bok, men där tanken är att hon ska ge ut andra också och nästa på tur (hörde jag i en podd, men minns nu inte vad den hette) är Peter Springares böcker.
Jag vet att jag sagt det tidigare, men det tål att upprepas. Att starta eget förlag (även om jag ju inte gjort det helt ensam) har verkligen gett alla de friheter som tidigare varit begränsade. Om jag inte gjort detta, skulle jag nog ha slutat skriva. Därför är det extra roligt att se etablerade författare som går samma väg.
I USA är egenutgivningen redan väldigt stor och visst innebär det mer jobb att driva eget förlag, speciellt eftersom man måste hålla i alla delar av utgivningsprocessen själv, men samtidigt är det så himla roligt och spännande, att det helt klart är värt det.
Jag tycker det ska bli så spännande att se hur egenutgivningen utvecklar sig i Sverige också. Kanske ser vi ett helt nytt förlagslandskap om bara ett par år? Vad tror ni?

Dezmin

10 svar till “Egenutgivningen

  1. Såg just det, vilken ära och vad spännande att få ta del av hans tankar och idéer! 🙂 extra kul att han är helt inne på att fortsätta att ge ut själv trots framgångarna och inte har fallit för frestelsen att gå över till förlag. Det är sann egenutgivaranda! 🙂
    Jag tycker (såklart) precis som du där, den här trenden känns jättespännande och jag tror också att det på sikt kan skriva om förlagskartan lite. Att starta förlag och ge ut själv har verkligen gjort skillnad för mig med, både i energi, motivation och framtidstro. Det är som du säger en hel del mer jobb men samtidigt både roligt och spännande, så helt klart värt det extra arbetet. 🙂
    Jag blir också nyfiken på att se vad och hur Katerina ger ut för författare och böcker framöver.

    Gillad av 1 person

    • Verkligen! 🙂
      Jag tycker också det ska bli spännande att höra mer om hans erfarenheter och idéer i egenutgivarbranschen 🙂
      Det tror jag med! Det innebär ju en helt annan frihet, vilket kanske är det allra bästa, kan jag tycka. Helt klart värt det!
      Jag med! Undrar vad Springare har skrivit för böcker? Är det facklitteratur eller romaner? 🙂

      Gillad av 1 person

      • Eller hur? Där finns nog mycket man kan lära sig 🙂 helt klart en resurs. Ja precis, tycker det är på tiden att vi ser en egenutgivningsboom här med, även om den, till skillnad från USA, fokuserar på tryckta böcker och inte e-böcker. 🙂 och friheten! Underbar! 🙂
        Ja det blev jag riktigt nyfiken på med, det blir intressant att se. 🙂

        Gillad av 1 person

        • Det tycker jag med 🙂 Tror också att boomen här kommer att fokusera mer på tryckta böcker, men e-böckerna kommer ju mer och mer, även om det tar tid här.
          Visst ska det! 🙂

          Gillad av 1 person

  2. Så spännande tycker jag! Jag har det sista året funderat på att ge ut själv, fått hyfsat många positiva refuser men nära skjuter som bekant ingen hare.. Nu blir det någon sorts mellan-variant för mig; jag blev erbjuden utgivning hos Visto förlag och har tackat ja. Har lusläst avtal och hört mig för hos några kvinnor som gett ut sina böcker hos dem (och som är nöjda) och det känns otroligt spännande! Allt är nytt för mig och därför känns det tryggt med ett förlag som kan massa praktiskt samtidigt som jag ser fram emot att få marknadsföra den själv. Och mittt i allt känns det betryggande att läsa ett sådant här inlägg – det är en bransch som växer😊

    Gillad av 2 personer

    • Jag tror du tänker helt rätt, för det är nog bra om man känner till alla turer ett manus gör hos redaktörer, etc, innan man ger sig på det själv.
      Men å andra sidan, allt går ju att ta reda på idag också om man bara har tid att sätta sig in i det.
      Det är verkligen en bransch som växer 🙂

      Gillad av 1 person

  3. Häftigt att etablerade författare tar steget. Det kanske är friheten som hägrar trots att det ligger mycket jobb framför!

    Gillad av 1 person

  4. Vad roligt att höra om hans val som med sina framgångar fortsätter på sin egen väg. Sådant, liksom ditt och Katarinas val (och många andras) inspirerar. Inte bara till egenutgivning utan att våga satsa på sig själv, sina drömmar. 😊

    Gillad av 2 personer

    • Verkligen! 🙂
      Precis, det handlar ju egentligen ”bara” om att göra slag i saken, men steget från tanke till handling kan vara långt ibland. Tror man ska satsa på sina drömmar, annars ångrar man sig bara när det en dag är försent 🙂

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar