Besatthetens inferno

Det här är egentligen inte ett recex i den bemärkelsen att någon författare eller något förlag har hört av sig och bett mig recensera boken.
Jag blev väldigt nyfiken på boken och eftersom Besatthetens inferno, skriven av Lennart Matikainen och Rickard Carlsson, har ett viktigt tema följer därför mina tankar och åsikter om den här.

Boken handlar om en hänsynslös mördare som är något så ovanligt som både massmördare och seriemördare. För den som eventuellt inte vet skillnaden, kan jag lite snabbt förtydliga detta. En massmördare är en person som mördar flera personer samtidigt, medan en seriemördare är någon som också mördar flera personer, men vid olika tillfällen. Den här karaktären hinner ägna sig åt båda delarna.
Läsaren får i ett tidigt skede veta vem mördaren är och varför han har ihjäl sina offer och spänningen ligger i att få reda på om polisen ska lyckas stoppa honom, eller om han ska komma undan. Jag kan avslöja så pass mycket att motivet är hämnd, utan att för den sakens skull spoila något.
Som läsare får man inte bara följa polisen och gärningsmannen, utan även andra karaktärer som på ett eller annat sätt har en anknytning till förövaren.
Gärningsmannen skyr inga medel i jakten på revansch och inspireras även av en scen ur När lammen tystnar, dock handlar det inte om att äta sina offer. Leif GW Persson ges ett mindre utrymme i handlingen också.
Temat berör frågeställningen kring vad som händer när de mest utsatta i samhället blir svikna och konsekvenserna därav.
Det förekommer en del samhällskritik mot polisorganisationen och socialtjänsten. Här hade författarna gärna fått ta ut svängarna ännu mer, då jag tror det är bra om sviktande samhällsfunktioner blir dokumenterade inför framtiden. För när vi läser böcker tar vi ju även del av rådande problematik i den tidseran. Om jag förstått saken rätt tänker författarna skriva fler böcker, så kanske lyfts sådana ämnen mer och får större utrymme i nästa bok.

Det här med rättvisa och hämnd är både intresseväckande och fängslande teman eftersom de behandlar frågeställningar kring vad som händer när brottsoffer inte får upprättelse, eller far illa p g a exempelvis bristande samhällsresurser. I det här landet har vi ju inte ett så fungerande rättsväsende som man många gånger önskat, varför ämnet också är mycket aktuellt.
Vill man läsa en bok som innehåller massor med mord och där man har förståelse både för protagonisterna och antagonisten (eller är kanske antagonisten i själva verket protagonisten?), ska man helt klart läsa Besatthetens inferno!
Utöver det har den ett ämne som ytterst sällan ställs på sin absoluta spets som det gör i den här boken. Den går bl a att köpa här.

Besatthetens inferno (inbunden)

Dezmin

Annonser

18 svar till “Besatthetens inferno

 1. Den får jag nog ta mig en titt på. Verkar vara lite som din Lex Limbo där någon tar lagen i egna händer istället för att vänta på att polisen och rättsväsendet ska göra sitt 🙂

  Gillad av 1 person

 2. På tal om Lex Limbo såg jag att min bibbla hade den. Jag läser den nu för det dröjer ju ett tag innan uppföljaren till Wicked Game kommer.
  Jag sätter tänderna i Besatthetens inferno när jag läst ut Lex Limbo, tack för tips!

  Gillad av 1 person

  • Vad skoj! Hoppas du ska gilla den också 🙂
   Det tycker jag absolut att du ska göra!

   Gilla

   • Jag har inte hunnit så långt än, men hittills är den minst lika bra som Wicked Game! Jag blir så impad av att du kan så mycket kring vapen och hur man kan begå brott och lämna minimala spår efter sig. Har du kontakter bland kriminella, eller hur vet du allt det här? 😱
    Sedan älskar jag att läsa om relationer också och jag är grymt nyfiken på Jesse! Direkt jag kommer hem från jobbet ska jag läsa vidare!

    Gillad av 1 person

 3. Marie: Mitt skrivliv

  Böcker som väcker tankar, alltså gör mer än ”bara” underhåller, är alltid intressanta.
  Som Fanny är inne på tycker jag dina böcker innehåller en hel del aha-upplevelser, det är en annan sak som gör böcker intressanta, att man får lära sig något av dem.

  Gillad av 1 person

 4. Ahh, dagens inlägg här fick en liten lavin att rulla … det var såå mycket mer jag ville veta om … ja, det började med författarna till Besatthetens Inferno – ville ta reda på mer om dem … hamnade i ena änden bland sjukdomar i bäckenet, i en annan om relationer, chefskap och sen ‘vetesjutton’ hur jag hamnade bland mallar till släktträd. Älskar att googla när möjlighet finns, idag tog jag mig tid.
  Är verkligen nyfiken på Besattheten … kul att de gett ut den på Vulkan 🙂
  Tack, för inlägget det blev mycket att ‘tugga på’ och gott var det 😉

  Gillad av 1 person

  • Ja, jag blev verkligen nyfiken på den också och det är ju nästan sådana böcker som är roligast att recensera. Dem man hittar utan att någon hör av sig och undrar om man vill recensera 🙂
   De har bara skrivit fackböcker tidigare, tror jag, men båda jobbar mycket med relationer när de inte skriver böcker, om jag uppfattat det rätt.
   Matikainen var ju bl a med i Skilsmässohotellet, så hans namn borde vara ganska bekant ändå 🙂
   Läs den gärna och vad roligt att du gillade recensionen! 🙂

   Gilla

 5. Jättebra och intresseväckande recension. Jag håller helt med, samhällets svagheter borde fördjupas och dokumenteras bättre för framtiden. Och ämnena låter helt klart angelägna. 🙂

  Gillad av 1 person

 6. Låter intressant, och kul att GW finns med på ett hörn också 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s