Snapshot av evigheten

Clas G Johnson har skrivit några böcker före den här, men jag tror att det är hans första skönlitterära bok.
Nedan baksidestexten som jag tagit från Adlibris:

Thomas Corrinder, 26 år och nattklubbskung, träffar av en händelse på sin älskarinnas dotter, Maria, 16 år. Hon ska till Frankrike över sommaren och Thomas, fascinerad av den unga flickan, åker utan betänkande efter. De upplever en passionerad vecka i Paris, men deras historia håller inte för prövningar på hemmaplan. De skils åt och Thomas åker utomlands för att arbeta. Han kommer tillbaka först när pappan dör tio år senare. Maria är då gift med Thomas bror Edvard och de har två barn. Den gamla förälskelsen flammar upp igen – intensivare än någonsin.

Thomas och Marias kärlek är ett snapshot av evigheten, det stora mysteriet som står över själva tillvarons villkor, och som kan få ödesdigra konsekvenser.

Snapshot av evigheten är en tidlös och intensiv historia om förbjuden kärlek och om att brottas mot omvärldens normer och sitt eget förnuft.

Min första tanke när jag börjar läsa är hur märkligt den är uppbyggd. Det tar mig säkert 40 sidor innan polletten trillar ner och jag förstår det stilistiska greppet. För det är nästan uteslutande i ögonblicksbilderna av vändpunkter och intensiva möten som läsaren får följa huvudpersonen, Thomas. Det skvallrar förvisso titeln om, men det är ju inte alltid man tänker på titeln medan man läser en bok.
Den har ett målande, stundtals poetiskt, språk och skildrar en förälskelse mellan två människor där förutsättningarna för ett stadigt förhållande är minst sagt komplicerade.
Det enda jag stör mig lite på är dialogerna. Det känns inte som boken skulle utspela sig i nutid eftersom de flesta som är unga idag uttrycker sig på ett annat sätt än karaktärerna i boken gör. Hade det inte varit för ringen Maria har i näsan och andra kännetecken som skvallrar om vår samtid, hade jag varit säker på att den utspelat sig betydligt längre bak i tiden.
Ett exempel är detta:

”Men okej då, jag är väl jätterutten. Jag borde säga att det är förskräckligt att mafiosos och pengar styr världen och att jag kämpar för att rättvisa och jämlikhet ska råda överallt. När jag blir intervjuad i tv kommer jag att säga det och bli beundrad för min rakryggade vishet. Men egentligen är det du som har rätt. Världen ser förjävlig ut och människan är ett monster.”
”Då vet jag ett skvatt i alla fall.”
”Du får inte vara naiv. Du måste anpassa dig.”
”Skulle inte falla mig in.”
”Jo, du måste anpassa dig om du vill ha något inflytande över din existens.”

Men, det är en intressant kärlekshistoria, som blir väldigt spännande mot slutet och när man vant sig vid den annorlunda dramaturgin, flyger sidorna förbi.
Vill man läsa en bok som väcker tankar kring kärleken, hur vi förhåller oss till den och hur den påverkar oss, kan jag varmt rekommendera Snapshot av evigheten.
Den går bl a att köpa här.

Snapshot av evigheten

Dezmin

Annonser

12 svar till “Snapshot av evigheten

 1. Dialogen hakar jag också upp mig på. Om boken är bra i övrigt kan den ju ändå vara intressant att läsa.

  Gillad av 1 person

 2. Marie: Mitt skrivliv

  Låter intressant! Tack för tips 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Det där med dialog är en balansakt, Det fick jag verkligen klart för mig då jag skildrade 1960-talets mitt. På den tiden sa vi fortfarande: ”Goddag tant.” Och man pratade på ett helt annat sätt än vad man gör nu. Min lektör gav mig ett förslag; läs ALLA dialoger högt mot/med en annan person. Oavsett om dialogerna blev bättre eller ej så var det en av de roligaste dagarna i mitt liv. Att endast höra det som sägs utan omgivande text … oslagbart kul 🙂
  Vad jag förstår så är Clas B Johnsson av en (ännu) äldre årskull än vad jag själv är och till skillnad från mig, en driven författare som nog kan sina ämnen – i fackboksvärlden. Blir ändå nyfiken på romanen, det stilistiska greppet, dialogerna mm.
  Tack för tipset!
  Kommer kanske inte att köpa den, men låna på bibblan … är ju numera nästan granne med Stadsbiblioteket här i Stockholm – tänka sig :).

  Gillad av 1 person

  • Ja, jag tror det är bra om man funderar på hur ungdomar pratar under olika årtal. Som du är inne på använde man ju andra ord när du var ung, än när jag var ung och utspelar sig en bok idag, måste man uppdatera ännu mer, gissar jag 🙂
   Ja, boken är bra, det var bara dialogerna jag hakade upp mig på.
   Kul att du bor så nära bibblan nu, då kan du ju låna den om inte annat 🙂

   Gilla

 4. Dialog är svårt! När jag läser ditt exempel får jag Gilmore Girls-/Dawsons Creek-känsla. Två tv-serier med dialog som jag alltid tyckt känns lite för vuxen/analyserande/djup/brådmogen/intellektuell för att passa målgruppen. Jag kan på ett sätt gilla det, då jag själv tycker om den typen av dialog även i verkliga livet. Men det kan lätt bli högtravande och särskilt i en bok kan det bli stelt, stolpigt och inte så trovärdigt. Låter som en intressant bok i övrigt, skriver upp den på min att läsa-lista!

  Gillad av 1 person

  • Dialog är jättesvårt, så det är helt begripligt varför det kan bli lite fel ibland. Håller med om dina exempel också, nu såg jag sällan de serierna, men de få gångerna jag gjorde det, reagerade jag också på just det där.
   Precis, så det gäller att anpassa språket till hur människor i olika åldrar pratar, nu som långt tidigare.
   Vad skoj! Hoppas du ska gilla den! 🙂

   Gillad av 1 person

 5. Den låter hur som helst intressant, har inte sett den någon annanstans. Tack för tips och trevlig helg!

  Gillad av 1 person

 6. Jag störde mig också på dialogen och på att det blir gubbsjukt med en så ung tjej, men boken är ju bra och jag hade svårt att släppa den. http://ylvarosen.blogspot.se/search?q=snapshot

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s