Bokmässan och yttrandefriheten

I helgen är det både Bokmässan i Göteborg och marknad här.
Jag kommer inte att vara med vare sig på det ena eller det andra (möjligen går jag en snabb sväng på marknaden).
Bokmässan känns lite som been there, done that. Så kan jag såklart beskriva marknaden också, men den skapar åtminstone inte debatter kring vilka knallare som deltar.
Katerina Janouch har skrivit ner sina tankar kring mässan här.
Hon skriver bl a följande:

Just därför och med anledning av den just nu pågående Bokmässan i Göteborg måste jag ställa frågan, vilka röster får företräda litteraturen och författarscenen i Sverige av idag? Skulle någon som tydligt kritiserar makten från obekvämt ”högerhåll” vara välkommen på någon av de stora monterscenerna? Någon som ifrågasätter det svenska jolmet, batikhäxornas inflytande över skolan, offentligheten, socialtjänsten? Någon som i likhet med mig känner sig sviken av den allt mer förljugna feminismen och den förödande migrationspolitiken?

Tänk ett seminarium för en nutida Voltaire, en sanningssägare som inte är politiskt korrekt och som vägrar tramsa med i de påbud som Författarförbundet predikar? Eller skulle det vara alltför mycket av en trigger, åsikter som inte går hand i hand med de rumsrena, vänsterorienterade, sådana som ältas in absurdum på mainstreammediernas kultursidor?

Det står riktigt illa till med det fria ordet. Man kan i dag bli kränkt av det mesta, och kanske är det verkligen ”End of free speech”, inte bara ”in America” enligt Joyce Carol Oates, utan överallt i den så kallade fria världen.

Jag har tänkt liknande tankar kring yttrandefriheten för den naggas verkligen i kanterna dagligen. Det gäller inte bara mässan, utan även i andra sammanhang, men tyvärr tror jag att många är omedvetna om det.
Ser vi slutet på yttrandefriheten? Jag hoppas verkligen att Oates har fel, men befarar att hon har alldeles rätt.

Dezmin

Annonser

14 responses to “Bokmässan och yttrandefriheten

 1. Håller med! Det måste ändå vara mycket värre i Sverige än i USA.

  Liked by 1 person

 2. Speciellt författare borde vara angelägna om att skydda yttrandefriheten. Tyvärr är det nog få av er som insett att i nästa skede kan det vara den som haft ”rätt” åsikter som drabbas om det här får fortsätta.
  Heja dig och Janouch och alla andra författare som vågar!

  Liked by 1 person

  • Det tror jag med. Det gäller författare och ö h t människor som tror att bara för att de anser politiskt korrekta saker just nu, kommer detta aldrig att drabba dem. Det gör det ju förr eller senare, bara att de inte inser det förrän de själva får känna på det.
   Tack, Fanny! Vi kämpar på! 🙂

   Gilla

 3. Instämmer helt med Fanny, det folk inte inser är att saker och ting kan vända snabbare än de anar och att de själva en dag kan vara de vars ideal står i strid med makthavarnas, höra sina åsikter tystas ner osv. Ingen förnuftig människa borde vilja ha den här sortens debattklimat eller främja den utvecklingen.

  Liked by 1 person

  • Helt sant! För det vänder ju förr eller senare om det här får fortsätta och då kanske de får sig en tankeställare. Bara märkligt att de inte kan dra den parallellen redan nu.
   Exakt, ingen förnuftig människa vill ha det här debattklimatet, eller ha en ”yttrandefrihet” där den förvisso ännu existerar, men som kan få kännbara påföljder om man säger ”fel” saker.

   Liked by 1 person

 4. Precis, och med den utveckling vi har nu är det inte alls osannolikt att den dagen kommer. Får se hur kul de tycker det är då och om de fortfarande vill hävda att vi har yttrandefrihet.
  Ja, det är sjukt märkligt, men å andra sidan har de inte visat sig kapabla att tänka i fler än ett led, så man ska väl inte förvånas.

  Liked by 1 person

  • Jag har tänkt samma sak, då får vi se vad de tycker den dagen.
   Hehe, nej man får kanske ha överseende med att de inte tänkt till hela varvet, bara synd om det ska behöva gå så långt att de utsätts för samma sak innan de förstår.

   Liked by 1 person

 5. Bra skrivet.
  Vi går en skrämmande framtid till mötes.

  Liked by 1 person

 6. Jag är ute i elfte timmen här… men ändå. Yttrandefriheten är väl alltid aktuell?
  Generellt sett uppskattar vi människor sällan det vi har. Massor av yttrandefrihet leder oundvikligen till att vissa slutar se vad vi har och börjar kräva begränsningar, självklart inte för sig själv då utan för andra. Sådana som säger fel saker. Redan där är vi på djupt vatten, som samhälle betraktat.
  Att den amerikanske journalisten Tim Pool, som dokumenterat allt från höger till vänster och verkligen inte är något ”högerspöke”, kallar Sverige för creepy när det gäller hur vi hanterar yttrandefriheten, det säger ganska mycket.
  Yttrandefrihet är en frihet på gott och ont och vill man värna den så får man även stå upp för att sådana om säger sådant man egentligen inte vill höra faktiskt får möjlighet att göra det. Rätt enkelt egentligen.

  Liked by 1 person

  • Visst är den.
   Jag håller helt med dig i allt och Pool blev ju riktigt förskräckt när han åsiktsregistrerades här. Journalister i USA kan nog bli vettskrämda när de kommer hit, för där borta värdesätter de ju fortfarande yttrandefriheten mer än vad vi gör här.
   Ja, det borde vara exakt så enkelt, men tyvärr har vi nog en bra bit kvar här innan alla har insett det.

   Liked by 1 person

 7. Yttrandefriheten är en av våra viktigaste saker och visst glöms den bort. Viktigt att vi kommer ihåg att den finns och vad den står för, annars är vi illa ute!

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s