Svåraste genren

Under mina skrivande år har jag vid flertalet gånger sett hur olika genrer diskuteras bland författare och huruvida vissa genrer är svårare att skriva än andra. Det lustiga är att de flesta tycks vara eniga om att just genren som de själva skriver i är den svåraste och märk väl, detta utan att ha provat att skriva i någon annan genre.
Är inte det här lite märkligt? Det är ungefär som om jag skulle säga att det är mycket svårare att skriva en bok än att skriva en låt. Detta trots att jag aldrig provat att skriva en låt. Hur ska jag då veta det?
När det gäller genrer tror jag att det finns en svårighet i dem alla, den ser bara olika ut.
I deckare t ex, får man verkligen försöka hitta en story med karaktärer som inte tusen andra  före en själv har skrivit och det krävs också en hel del research kring brottsutredningar och annan teknisk bevisning som kan användas.
I fantasy kan jag däremot tänka mig att man måste ha en klar bild över världen man jobbar med och att det säkert kan ta massor med tid att bilda sig en uppfattning om den.
Jag tror man ska akta sig för att döma ut något som ”enklare” innan man ens provat på det, för man har faktiskt inget att jämföra med så länge man inte skaffat sig en viss erfarenhet på området.
Därför kan det ju vara intressant att bolla frågan vidare.
Vilken genre skriver du i och vad är svårast med den? Samt, om du har skrivit i olika genrer, skulle du då påstå att den ena är enklare än den andra och varför i så fall?

Dezmin

Annonser

14 svar till “Svåraste genren

 1. Marie: Mitt skrivliv

  Oj, vilka svåra frågor 🤔
  Jag skulle nog säga att det är så svårt som man gör det, en deckare kan vara simpel eller superavancerad, precis som feelgood, skräck eller fantasy. Och vad som är bättre än det andra avgör bara den som läser, utifrån sina preferenser. Rent krasst, alltså. Eller hur tänker du?
  Jag skriver om relationer med lite spänningsinslag, manuset jag skickat in är mer komplicerat än historien vars råmanus jag just fått ihop. Den första har flera parallella trådar medan det nya är mer linjärt med lite tillbakablickar.
  Sedan kommer ju språket in som en faktor också, en jätteavancerad historia med svårt språk kanske är fint rent litterärt, medan en enkel historia med ett lätt språk blir mer läst/lyssnad på av folk i allmänhet.

  Gillad av 1 person

  • Jag håller med dig i det du skriver, men uttryckte mig nog lite luddigt 🙂
   Alltså, vad som hävdas är att olika genrer skulle vara svårare än andra. Man går alltså inte in på språk, stilgrepp, etc, utan rent generellt dömer man ut vissa genrer som enklare att skriva än andra.
   Typ, så här: ”Att skriva deckare är det enklaste i världen, för allt man behöver göra är att komma på ett mord och skriva om det.”
   Eller: ”Att skriva fantasy är superenkelt, för man kan ju hitta på vad som helst och få det att funka.”
   Nu beror såklart det sistnämnda på vilken typ av subgenre det är, men i stora drag låter det så här.
   Så, därför är jag nyfiken på att veta vilka typiska svårigheter olika genrer har som man skriver i 🙂

   Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv

    Okej, då förstår jag! Men det är ju bara dumheter, tycker jag (inte din fråga, men diskussionen i stort). Lite av ett ”hur långt är ett snöre”-resonemang.
    Det finns ju författare här i Sverige som tänkt göra sig en hacka på att skriva deckare, men som sedan blivit varse att SÅ enkelt är det inte = sålt dåligt.
    Jag har ett rått deckarmanus liggande som jag nog aldrig kommer göra någonting av. Det kändes som en bra genre att hitta tillbaka till kreativiteten inom och öva sig på att tänka trådar och cliffhangers. Men skriva en deckare på allvar skulle jag nog inte ge mig på, är rädd att jag skulle falla i alla klyschgropar som finns.
    Men om jag ska säga någonting jag tycker verkar svårt att skriva så är det high fantasy. Att bygga en hel värld och förhålla sig till den (komma ihåg allt) skulle jag inte klara av. Finns det något du tycker verkar svårt?

    Gillad av 1 person

    • Eller hur? Haha, precis, lite som att fråga hur långt ett snöre är 😉
     Exakt, så de flesta genrer kräver nog sin författare. En enkel historia kan vem som helst sno ihop, men det krävs så mycket mer för att den ska funka också.
     Det är sant, att skriva deckare ger ett utmärkt tillfälle att öva på cliffhangers.
     Håller med, high fantasy hade nog inte jag heller fixat att skriva, tror dessutom min fantasi skulle ta stopp innan jag ens fått ihop hela den där världen 😀
     Jag som funderat på att skriva satir ibland, får åtminstone för mig att det är just den där svarta humorn som är svårast. Men det ska bli skoj att prova det någon gång, för jag älskar att läsa satir! 🙂

     Gillad av 1 person

     • Marie: Mitt skrivliv

      Precis! Efter att fantasyvärlden var påhittad skulle jag (tio år senare) vara helt slut, håller man sig till verkligheten är ju halva jobbet redan gjort, typ 😄
      Satir, ja men det kan nog vara ruskigt svårt. Humor (som inte bara bygger på en slags allmän igenkänning) är också svårt. Vi vet ju att smaken är som baken i den frågan och den som skämtar om ”fel” saker kan bli rejält ansatt 😄

      Gillad av 1 person

      • Haha, samma här! Skulle nog aldrig ro iland ett fantasyprojekt 🙂
       Precis, det är det som är det svåraste med humor, för vi skrattar ju åt olika saker. Men satir är ju ändå en speciell sorts humor, lite som att man förväntar sig en viss slags skämt. Jag fick en gång ett recex där boken beskrevs som en satir, men skämten var inte ens i närheten av satiriska.
       Sant! Skämtar man om fel saker kan det också ta hus i ett varmt ställe, så humor kanske är en av de svåraste delarna att bemästra, oavsett genre 🙂

       Gillad av 1 person

       • Marie: Mitt skrivliv

        Att utlova saker om en bok är alltid vanskligt känns det som, vare sig det är ”En brittisk Gone Girl” eller humor.
        Skulle vara roligt att läsa din satir i alla fall 🙂

        Gillad av 1 person

       • Nej, det är ingen bra idé, för då blir läsaren lätt besviken då denne förväntat sig något helt annat.
        Haha, ja vi får se om jag får till en sådan någon gång 😀

        Gillad av 1 person

 2. Micael lindberg

  Skriva en låttext vore verkligen kul. Har ide på en raptext. Utav all typ av musik men det är något som innehåller mycket. Undra om man skulle få till det. Om man kommer till skott. Är liksom i funderar stadiet och sedan skicka den. Tanken finns där i alla fall😊
  Må bäst Eva Lisa
  Mvh Micke

  Gillad av 1 person

  • Ja, det hade varit roligt att testa låtskrivande också. Jag får för mig att det svåraste är att på några få rader få fram det man vill säga, så där får man nog öva sig i att skriva kort 🙂
   Lycka till med låttexten, om du får till den.
   Må bäst du med, Micke 🙂

   Gilla

 3. Maria Wälsäter

  Jag tänker precis tvärtom. Om man skriver det man själv vill läsa så har man ju på förhand ett brinnande intresse för sin genre. Då borde arbetet bli lättare eftersom man både njuter av vald genre och känner till den sedan innan.

  Jag skriver själv i huvudsak fantasy (men har ett par påbörjade råmanus inom genrerna romance och steampunk-sci fi) och känner igen den gamla föreställningen att fantasy är så förlåtande – och därmed enkelt att skriva – för att det bara är att vifta lite med trollstaven för att lösa problem X. Men en genväg är alltid en genväg, och de genomskådas ganska snabbt av läsarna. Lättvindiga genvägar går inte hem i någon genre. 🙂

  Gillad av 1 person

  • Det tror jag med, men här handlar det nog till största delen om att man har för dålig kunskap om genrer man inte skriver i 🙂 Det är därför de tror att vissa genrer är enklare än andra.

   Jag tror fantasy är lika svårt som vilken annan genre som helst, men gissar att det är olika problem man stöter på, beroende på vilken genre man skriver i.
   Helt sant! Läsarna ser genvägarna, därför bör man vara noga och inte fuska 🙂

   Gilla

 4. Vilken intressant fråga. Jag har inte ens tänkt på det som svårast, bara olika. Genre-vill som jag är, då jag bl.a. testat fantasy (nordisk senmedeltidsmiljö med naturväsen) historiskt (50-tal) sci-fi med tisresor till viktorianskt London, ren ungdomsbok och dystopi som utspelas i en nära förestående framtid – allt för unga – tycker jag att jag känt på detta i hyfsat stor utsträckning. Som du säger finns det svårigheter, eller utmaningar, i varje genre. Och det är ju charmen med skrivandet och de olika genrerna. Men att något skulle vara svårast… Det vet jag inte.
  Eller jo, att skriva en låt, det har jag testat flera gånger faktiskt (frivilligt och på ”tvång”) och det ÄR svårt. Bidde inget alls. 😉

  Gillad av 1 person

  • Spännande att du hunnit prova flera olika genrer!
   Precis, jag tror också att alla genrer har sin utmaning, så ingen genre är nog lättare än någon annan.
   Haha, ja att skriva en låt är nog en riktig utmaning, åtminstone för någon som aldrig gjort det tidigare 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s