Karaktärer

Det här har verkligen varit en stressande vecka, så jag hade inte en chans att blogga i tisdags. Anledningen att det blivit extra mycket jobb är för att mitt andra tidigare förlag valt att lägga ner verksamheten och vi behövde då flytta två titlar ur Limboserien till vårt nuvarande förlag. Det i sin tur gjorde att de titlar som ska ges ut i vår, hamnat lite i skymundan ett tag, men nu har vi äntligen kommit ikapp med det mesta.

Detta skrivet, tänkte jag blogga lite om samma ämne som Louise var inne på för några dagar sedan. Nämligen det här med vilken sorts karaktärer man som läsare tycker om att följa.
Jag tycker inte att hp som är genomgoda är så intressanta att läsa om. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför, men jag tror att jag upplever dem som för ”vanliga”. För de flesta man möter i verkliga livet, är ju oftast bra och trevliga människor.
När jag läser en bok vill jag möta någon som jag kanske inte nödvändigtvis uppfattar som trivsam. Jag vill möta någon spännande och eventuellt oberäknelig person. Någon som väcker min nyfikenhet och som jag gärna vill veta mer om i hopp om att försöka förstå mig på. Någon som utmanar mig i tankarna och någon som passerar gränser jag själv aldrig skulle våga överskrida.

Hur tänker ni när ni läser en bok (eller ser en film)? Vilken sorts karaktär är det ni finner mest intressant? Bortse från handlingen, det är alltså bara karaktärer som jag är nyfiken på att veta hur ni tänker kring. Och finns det någon sådan som ni finner extra intresseväckande och spännande?

Dezmin

14 svar till “Karaktärer

 1. Som läsare/tittare är jag som du där, att jag gärna ser en hp som inte är för vanlig, inte för korrekt och snäll, utan någon som har lite edge, men samtidigt ska de vara ”bad” på rätt sätt, jag vill fortfarande kunna gilla dem även om de inte alltid agerar som man tycker de borde… det är en ganska svår balansgång som författare tycker jag. Att skapa fascinerande karaktärer som läsaren gillar samtidigt som de förfasas eller överraskas av deras tankar och agerande. Där kan det vara kul att tex spela på hur deras tankar och känslor skiljer sig från vad de visar utåt, eller när de har hemliga liv som andra karaktärer inte känner till. De kanske försöker verka normala på ytan men innerst inne, så… 🙂 Och speciellt kul blir det när deras verkliga sidor råkar glimta fram även i deras vardagliga liv.
  Jag har inte sett någon film på evigheter så har inget bra exempel såhär på rak arm… Men om vi ska ta ett exempel ur bokvärlden som ligger nära till hands tycker jag din Nike är en sådan karaktär. Man gillar henne fast hon är långt ifrån korrekt i viss avseenden. 😀 Bra och dåliga sidor är i perfekt balans och kompletterar varandra.

  Gillad av 1 person

  • Jamen exakt! Jag vill också gilla karaktären, men den behöver inte vara genomgod för att jag ska göra det. Gillar också som du, när de har lite vassa kanter, hehe. Man vill gärna överraskas av dem (som du också är inne på) och kanske fascineras av dem också 🙂
   Sidor de försöker dölja är också jättebra. Där lyckades du ju finfint med dina karaktärer i Nästan som du 🙂
   Hehe, tack! Det var lite så jag ville att hon skulle uppfattas också.
   Visst är de! 😀

   Gillad av 1 person

 2. Det är ju ofta man hejar på boven på film, jag vet inte riktigt varför. Det är väl kanske nån typ av charm eller utstrålning som han eller hon sprider. Annars är ju Lisbeth Salander en klar favorit hos mig!

  Gillad av 1 person

  • Hehe, tror jag med att det är.
   Ja, Lisbeth Salander är en bra antihjältinna, tycker jag med 🙂
   Annars är ju Hannibal Lecter en av mina favoriter 🙂 När man förstår honom inser man att han egentligen inte är så hemsk som man får för sig från början 🙂

   Gilla

 3. Människor med fel och brister är ju roligare och intressantare att känna än någon som är (verkar) perfekt och så vill jag gärna att mina karaktärer uppfattas. De får inte vara för bra för att vara sanna liksom. 😉 Jag gillar hur Katarina beskriver det, och håller med om att det är svårt att skildra det. Och i ungdomslitteratur överlag är ju karaktärer lite mer snälla. Jag får ösa på i min dystopi-duologi istället. 😃

  Gillad av 1 person

  • Visst är de! 🙂
   Nej, jag håller med, är de för bra för att vara sanna känns de inte ens trovärdiga, plus att de blir extremt tråkiga att läsa om.
   Verkligen svårt att skildra det för det är en speciell balansgång det där.
   Kan tänka mig att det är ännu svårare om man skriver för ungdomar, för då får ju inte karaktärerna ha dåligt inflytande på dem 😉
   Hehe, ja du får göra det 😀

   Gillad av 1 person

 4. Vad kul att du nämnde min blogg, tack! Och jag instämmer med Katarina, jag gillar dina karaktärer just av de anledningar du nämnt ovan. Och jag tyckte mycket om ”Nästan som du” också!

  Gillad av 2 personer

 5. Den gamle filmkritikern Nils-Petter Sundgren hade en bra beskrivning av karaktärer när han beskrev dom som ” Udda existenser i samhällets marginal” Sådana gillar jag. Eller White thrash. En favoritskådis som ofta gör såna roller är Juliette Lewis.

  Gillad av 1 person

  • Det var en riktigt bra beskrivning, för så ska en bra karaktär vara, tycker jag :))
   Ja, Juliette Lewis har verkligen gestaltat många intressanta karaktärer i sina roller. Hon är duktig skådis också 🙂

   Gilla

 6. Marie: Mitt skrivliv

  Jag gillar nog bäst de karaktärer som känns som verkliga personer, alltså sådana jag efteråt funderar på vad de gör. Jesse och Olivia är t.ex. sådana som lever vidare.
  Skådespelare som gestaltar karaktärer kan ju höja eller sänka upplevelsen av dem. Själv klarar jag inte av att se Anthony Hopkins som Hannibal Lecter för jag får på riktigt mardrömmar i flera veckor 😂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s