Bilden av Sverige, av Katerina Janouch

Jag tror att alla skulle behöva läsa den här boken, men kanske främst sådana som ännu inte förstått hur debattklimatet ser ut idag och hur obekväma åsikter är helt avgörande för hur du behandlas av omgivningen.
I Bilden av Sverige, skriver Katerina om hur 2017 var för henne och hur allt började med en intervju i tjeckisk teve, där hon gav sin bild av hur det ser ut i Sverige. Det var ingen positiv bild och till följd av detta kände sig självaste Stefan Löfven nödgad att kommentera hennes uttalande.
En känd författare säger något som går utanför åsiktskorridoren och så är bollen genast i rullning. Kanske hade det lugnat sig om hon efter det valt att tiga. Ofta släpps dessa ”obekväma” människor tillbaka i värmen om de bara kliver undan från rampljuset tills folk har ”glömt” att de sagt saker man inte får säga i Sverige, eller om de pudlar.
Nu gjorde hon inte det. Hon valde att fortsätta ta upp obekväma ämnen och i boken får man följa henne månad efter månad under året. Hur t ex samarbetet med hennes bokförlag bröts, hur drevet gick och hur hon till slut bestämde sig för att starta Palm Publishing och Katerina Magasin.
Kort sagt, läsaren får följa henne under året 2017 på ett väldigt nära och personligt plan.

Den här boken är jätteviktig eftersom den dokumenterar ett Sverige där människor som inte delar bilden av ett fantastiskt land, åker ut i kylan.
Det här gäller ju inte bara Janouch, vi minns även hur det gick för Marcus Birro. Allt som krävdes för honom var en icke politiskt korrekt uppdatering på Twitter, samt en lunch med några SD-toppar, för att han skulle betraktas som persona non grata.

En del hävdar att det inte alls finns någon åsiktskorridor. Ändå ser jag aldrig dessa skriva ett enda ord om de uppenbara problem vi ser runt omkring oss, eller läser om dagligen i tidningarna. Jag ser t ex aldrig feministerna skriva om de förtryckta kvinnorna i förorterna, separata badtider för kvinnor och män, eller om de ökade antalet gängvåldtäkter som sker. Varför tror ni att de inte tar upp frågor som borde ligga dem extra varmt om hjärtat, om det inte fanns en åsiktskorridor? De är väl medvetna om att den finns, men förnekar den ändå eftersom blotta yttrandet av ovan nämnda ämnen, kommer med en tillrättavisning från någon i deras bekantskapskrets, från en kollega, eller i värsta fall från chefen eller uppdragsgivaren.
Varför är man en dålig människa som ska frysas ut från gemenskapen och helst förlora sitt jobb eller sina uppdrag, bara för att man påpekar att Kejsaren är naken? När blev verkligheten så oerhört svår att förhålla sig till? Och hur mår den som ändå vågar trotsa alla ”osynliga” gränser och säger precis det man ser?
På ett ställe i boken jämför Katerina dåtidens Tjeckien med Sverige idag. Hon skriver bl a att det var enklare att förhålla sig till vad som var förbjudet att säga i hennes hemland på den tiden eftersom det fanns tydliga gränser för vad du fick och inte fick tycka. I Sverige finns det inget direkt förbud mot vissa åsikter, ändå gör det faktiskt det, bara att ingen vill antyda det högt, för det skulle innebära att vi har en begränsad yttrandefrihet.

Bilden av Sverige

Jag tror att Bilden av Sverige är extra viktig för sådana som ännu inte insett vad som händer med den som yttrar obekväma åsikter. Vad som händer med den som inte klarar av att tiga kring de problem som faktiskt finns i landet och hur man blir behandlad om man vägrar rätta in sig i ledet.
Yttrandefriheten kan aldrig tas för given och åt det håll vi går idag, är jag djupt oroad för att det tyvärr bara kommer att bli värre innan gemene man vaknat upp och insett varthän det barkar.
Jag hoppas att den här boken ska få en och annan att lyfta blicken lite, innan det är försent. Att några fler vaknar och ser vad som håller på att hända med ett land som en gång i tiden var ett av de bästa länderna att bo i.
För, man behöver inte hålla med den man diskuterar med, jag har många vänner vars åsikter jag inte delar, men man måste också kunna skilja på sak och person. Klarar man inte av att göra det, är man en av dem som jobbar hårdast för att åsiktsfriheten ska begränsas.
Min önskan är att det någon gång i framtiden ska vara okej att tycka vad man vill, utan att det ska få konsekvenser. Vi har en lång väg kvar innan det blir verklighet, men Bilden av Sverige är en väldigt god början.
Läs den och fråga dig själv om du tyckt att det som Katerina fått utstå varit lika okej om det drabbat dig? För oavsett vilka åsikter vi har, går nämligen ingen säker för att det en dag kan vara just du som drabbas.
Bilden av Sverige går bl a att beställa hos Adlibris.

Dezmin

Annonser

16 responses to “Bilden av Sverige, av Katerina Janouch

 1. Måste läsas! Hon är extremt modig som stått på sig!

  Liked by 1 person

 2. Jag stödjer alla författare, stor som liten, som har modet att stå upp för yttrandefriheten och påpeka bristerna i vårt samhälle.
  Tack för en lysande recension! Ska absolut köpa och läsa! 👍💪

  Liked by 1 person

 3. Jag tror att invandrare som har bott i Sverige länge har en unik möjlighet att se Sveriges utveckling med friska ögon. Därför blir etablissemanget extra förbannat när dessa nysvenskar ser fel och brister. Katerina är alltid modig och påläst och hon är en viktig röst i det krackelerande Sverige.

  Liked by 1 person

  • Det tror jag med. Extra provocerande är det förstås när invandrare påpekar bristerna. Istället borde de väl ta till sig deras erfarenheter och förstå att det finns något som de här invandrarna själva flytt ifrån.
   Jag känner själv många invandrare som säger att det var exakt så här det började i deras hemländer och som de sedan tvingades fly ifrån.
   Det är hon verkligen! En bra förebild för oss alla.

   Gilla

 4. Inser att jag måste läsa den där boken!! Superviktigt ämne, inte minst som dokumentation av utvecklingen den dag vi åtnjuter totalt åsiktsförtryck och yttrandefriheten endast är ett minne från en svunnen tid. Så kan de som kommer efter oss läsa och förstå vad som hände.

  Liked by 1 person

  • Ja, gör det och tipsa gärna sådana som inte har fattat än också. För det är nog dessa som bästa skulle behöva läsa den.
   Jag tänker precis likadant, den här boken är så himla viktig eftersom efterföljande generationer då kan förstå varför det blev som det blev med det här landet. Att en del människor faktiskt gjorde sitt allra yttersta för att motverka utvecklingen. Framtiden får visa om vi lyckas, eller inte.

   Liked by 1 person

   • Verkligen! Tror den kan bli viktig för kommande generationer.
    Jag gillade verkligen det andra du skrev idag. Det var så himla klockrent. Sedan finns det såklart de som inte fattar, men det visste vi ju redan 😉

    Liked by 1 person

 5. Måste läsas, hon skriver bra!

  Liked by 1 person

 6. Bra och tänkvärt inlägg!! Och tack för att du skrev om boken, visste inte att den fanns. Heja alla modiga människor, författare och alla andra, kända som okända människor 💪Med civilkurage får vi ett bättre samhälle och där kan ALLA dra sitt strå till stacken.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s