Hur man skriver en bok

Jag har alltid hävdat att det inte finns några ”rätt” eller ”fel” när man ska skriva en bok. Nu pratar jag alltså om hur man får ihop ett råmanus, inte om gestaltning, språk, etc.
Louise har skrivit om sina funderingar här så jag tänkte spinna vidare på det.

Det finns två kategorier av författare, kanske man kan säga. Den ena skriver synopsis och den andra gör det inte. Men sedan kan tillvägagångssätten att komma i mål med råmanuset, variera oändligt inom dessa grupper.
Om man är nybörjare är mitt tips att prova sig fram tills man hittar ett sätt som fungerar för en själv. Hittar man det, så håll fast vid det och experimentera inte så mycket genom att testa andra alternativ.

Om jag tar mig själv som exempel. Mitt första manus jag skrev, skrev jag utan synopsis, detta trots att många sa att jag i och med det skulle få skriva om historien massor med gånger. Allt kommer att vara en enda röra och för att ens få någon form av fason på berättelsen, måste du sedan börja om från början igen och göra om alltihop.
Inget kunde vara mer fel. Jag har aldrig skrivit efter synopsis och jag har heller aldrig behövt skriva om ett helt manus en andra gång. Visst kan jag ha behövt peta in  fler ledtrådar i efterhand, eller justera någon karaktär lite, men det är fortfarande väldigt små förändringar och inga stora omskrivningar, som det handlat om.
När jag däremot provade att skriva synopsis, resulterade det bara i att hela mitt intresse för historien dog och det blev inget skrivet alls.

Poängen är den här: Att skriva en bok handlar till stora delar om lusten och ivern att få ihop en historia. En del behöver fart för att ta sig igenom den (dit hör jag), andra kan behöva tänka efter en del innan de börjar skriva. Men det finns inga rätt eller fel här. Man måste bara komma på vilken sorts författare man är. Och när man vet det, spelar det ingen roll vad andra författare (eller förståsigpåare) säger. Huvudsaken man själv insett hur man ska göra för att få ihop handlingen.
Den enda gången jag kan hålla med om att man bör lyssna på hur andra gör, är om metoden man använder inte fungerar för en själv. Om du tvingas skriva om en massa, eller om du hela tiden fastnar längs vägen, då kan det vara läge att ta till sig andras tips. Annars inte.
Låter inte det väldigt logiskt? 🙂

Dezmin

Annonser

18 svar till “Hur man skriver en bok

 1. Jo, väldigt logiskt tycker jag. ☺️ Det är därför jag blir så konfunderad över de där personerna som vill att andra ska tala om för dem hur de ska göra för att det ska funka. Någonstans har de kanske stött på problem i sin nuvarande metod, men istället för att prova olika saker försöker de få andra att berätta vilket sätt som är ”rätt.” Och det går ju inte. Det finns inga sätt att veta vad som passar en själv utan att prova sig fram, och detär ingenting någon Annan kan göra åt en då vi alla är olika. Sedan verkar många dessutom ovilliga att göra avsteg från sitt första sätt. Jag tror de flesta skriver som du när de börjar, det är liksom något naturligt, och jag gjorde samma sak. planering är någonting som kommer till för en del senare, om resultatet int blirvad de tänkt sig och man känner att man behöver något att luta sig på under processen.. 😉

  Gillad av 1 person

  • Tror du är inne på helt rätt spår, för exakt de där diskussionerna har jag också sett.
   För det första kan ingen annan berätta hur just du ska skriva en bok (det måste man ju komma på själv, som du redan är inne på).
   För det andra måste man såklart vara villig att prova andra sätt OM ens eget inte fungerar.
   Och sist, men inte minst, önskar jag att alla dessa besserwissrar som ständigt lägger sig i en del diskussioner (i en viss grupp, du vet vilken) med sitt ”kunnande” själva insåg att de inte heller sitter inne på de exakta svaren. De hävdar en massa, men tycks vara helt omedvetna om att det finns en rad exempel som motbevisar dem 😉

   Gillad av 1 person

   • Japp, jag vet vilken. 😉 Ska läsa inlägget du länkade till med. 🙂
    Ja det finns en del som vill hävda sin expertis trots att det blir uppenbart att de kanske inte har helt på fötterna i vissa ämnen eller kanske inte ens själv har lärt sig de här sakerna personligen genom erfarenhet utan bara har läst en bok av någon som gett sin personliga syn på saken och tagit detta för en vetenskaplig sanning. 🙂

    Gillad av 1 person

    • Ja, gör det 🙂
     Visst gör det och precis det är det som stör mig mest, även om jag sällan orkar lägga mig i de där diskussionerna, att de alldeles för ofta har alldeles för lite på fötterna.
     Jamen exakt, de har läst en bok, eller flera böcker, och tror efter detta att de är experter och har det ”enda riktiga receptet” på hur man skriver en bok.
     Det värsta är ju att en del nybörjare blir mer stjälpta än hjälpta.

     Gillad av 1 person

     • Precis!! De blir ju inte det, speciellt när en del påstår att lite struktur i skrivandet och planering står i konflikt till alla former av kreativitet och bara förstör, för återigen, det beror ju helt på hur man är som person. 🙂 och det är synd att en del besserwissrar sprider den sortens felaktiga idéer.
      Nej ibland orkar man bara inte för en del är inte mottagliga för andras erfarenheter. 😉

      Gillad av 1 person

      • Ja, återigen en missuppfattning som de gärna sprider. Tyvärr.
       Men exakt, allt bottnar ju i vilken sorts person man är och hur man bäst skriver en historia.
       Ja, de där självutnämnda experterna i gruppen, har nog förstört för alldeles för många. Och precis, de är aldrig mottagliga för andras erfarenheter heller, för de har ju ”läst allt” om hur man ”ska” göra 😉

       Gillad av 1 person

 2. Låter logiskt. Min första bok skrev jag i racerfart så lågan att skriva var stark. Och jag är tvungen att skriva när jag har tankarna färska, jag är inte den analytiska personen. Det viktiga för mig var att få ner storyn på pränt. Jag har ett enklare synopsis att gå efter men när jag skrev första delen så kom synopsiset till samtidigt som boken.

  Gillad av 1 person

  • Så är det för mig med, det är när tankarna är nya som jag måste få ner dem direkt 🙂
   Du ser, ibland fungerar även något mellanting mellan synopsis och att inte skriva efter ett sådant.

   Gilla

 3. Tack, för tankar och tips 🙂
  Känner mig ganska ringrostig efter alldeles för många jobbnätter … men, har förstått att jag på jobbet ‘skriver i huvudet’, någon anteckning här och där … och jag förväntar mig att storyn så småningom ska vara relativt färdigbakad. Då ska det öppnas ett dokument, ord skrivas och ut komma ett råmanus …
  Min debut var relativt lätt att skriva – men, det är ju längesedan nu … tappade sedan fart när det andra manuset skrevs sönder genom alla ändringar, refuser … åren bara flyr … eller flyger iväg 😉

  Gillad av 1 person

  • Varsågod 🙂
   Kan tänka mig det och lite roligt att du och Louise jobbar ganska lika med era manus när ni är på era jobb 🙂 Tror att många gör så, man tänker kanske mycket på manuset när man inte har möjlighet att faktiskt skriva, men när man väl får den tiden, har man redan mycket av handlingen klar för sig.
   Ja, det gäller ju inte bara att göra det en gång, ofta vill man ju göra det igen och då gäller det att komma ihåg hur man gjorde första gången. Nog så svårt ibland 🙂

   Gilla

 4. Vilket bra inlägg, jag tar verkligen till mig tipsen📚Skuggvinter skrev jag utan synopsis, men…det funkade inget vidare, tog massor av tid och jag skrev om hur många gånger som helst. Nu när jag skriver Vårskogen är det med synopsis, men med utrymme för fantasi och ändringar längs vägen och jag tror, och hoppas att det kommer gå bättre, och fortare 😉Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  • Tack och kul att det var till någon hjälp 🙂
   Det kommer garanterat att gå fortare med det här manuset, för nu har du samlat på dig en hel del erfarenheter 🙂
   Trevlig helg!

   Gilla

 5. Ps, och precis nu ska jag börja läsa Den gyllene rockaden. Ligger nerbäddad i sängen och vilar mig (sjuk) så jag ska orka med Bokmässan i Borås imorgon. Men som sagt, läsning nu..📚

  Gillad av 1 person

  • Jobbigt med sjukdom, hoppas det går över innan imorgon.
   Ska bli så spännande att höra vad du tyckte om den sen! 🙂
   Och lycka till på Bokmässan imorgon! 🙂

   Gilla

 6. Marie: Mitt skrivliv

  Håller helt med! Efter att i min effektiviseringsiver frångått det sätt jag skrivit på tidigare, det sätt jag alltid skrivit på, och kört i diket så skriver jag definitivt under på ditt inlägg.
  Det som funkar, det funkar. Laga inte det som inte är sönder o.s.v. Men jag är ändå glad att jag testade, så jag fick reda på att mitt sätt var/är det bästa för mig. Planera satan var inte min metod.
  Trial and error, en del av att utvecklas (via onödig inveckling) 😄

  Gillad av 1 person

  • Ja, det gäller att komma till insikt med vilket sätt som fungerar bäst för en själv 🙂 Sedan håller man sig till det. Men ibland behöver man kanske prova lite olika metoder för att komma fram till vad som är det rätta sättet 🙂

   Gillad av 1 person

   • Marie: Mitt skrivliv

    Absolut! De senaste åren har jag ifrågasatt så mycket med mitt eget skrivande, om jag blir bättre eller inte, varför inte i så fall, om jag hittat mitt sätt o.s.v. Nu känns det som en liten milstolpe är passerad, jag vet i alla fall vad jag inte ska göra, haha 😀

    Gillad av 1 person

    • Att komma till insikt med vad man inte ska göra, är att komma en bra bit på väg. Det tar ofta tid att förstå hur man själv fungerar och vilka skrivalternativ som funkar för just en själv.
     Att passera en milstolpe är ännu en seger mot målet att veta hur just du bäst skriver en bok 😀

     Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s