Börja med en baksidestext

Eftersom jag inte skriver efter något synopsis, brukar jag ibland roa mig med att skriva en baksidestext till ett manus som jag ännu inte påbörjat. Det här funkar såklart jättebra även om man skriver efter ett synopsis, för man kan ju skriva synopsis efter man skrivit baksidestexten.
Exempelvis så här:

Det är mitt i vintern och tre ungdomar är på väg till en öde stuga långt inne i skogen där det för 50 år sedan inträffade ett märkligt mord. Myten säger att den som sover över där blir galen, precis som mördaren blev när han dödade sin fru och deras två barn i huset. De tänker därför besöka platsen under dagtid för att se sig omkring.
Men på den ensliga skogsvägen till stugan inträffar ett märkligt motorstopp och mobilerna har ingen täckning. De beslutar sig ändå för att fortsätta till stugan, men innan de hunnit fram är det redan kväll  och de tvingas sova över.
Innan morgonen kommit har två av dem försvunnit, spårlöst.
Den tredje börjar leta, men var ska man börja när det inte ens finns några fotspår i snön som indikerar åt vilket håll de gått?

Därefter är det bara att börja skriva, eller dra upp ett synopsis.
Nu kommer jag inte att skriva just den här historien, det var bara ett exempel, men är det någon fler än jag som använder den här metoden för att komma igång?

Dezmin

Annonser

10 svar till “Börja med en baksidestext

 1. Synd. Den boken hade jag velat läsa 🙂 Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

 2. Det där lät huuur spännande som helst. Fortsätt skriv vet ja. Nej, jag har aldrig använt mig av metoden men det låter mycket lockande efter att ha läst det här!! Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  • Jag kanske får göra det 😀
   Prova! Det är ett supereffektivt sätt att komma igång om man behöver den där extraknuffen för att komma igång.
   Trevlig helg!

   Gilla

 3. Låter som en jättebra – och rolig- idé. För oftast har man ju liksom grundscenariot och vet i stora drag vad det kommer atthandla om, vilken som är the quest så att säga. Så då är det nog himla smart att göra så, för då får man ju dessutom lite koll på hur det låter och om man har tillräckligt för en roman eller bara en novell. 🙂 så jättesmart tycker jag, och instämmer med de andra, jag skulle också vilja läsa den. Det låter som något Ruth Ware skulle ha kunnat skrivit typ. 🙂 eller du. 🙂 ni har båda en tendens atthitta helt oemotståndliga storyideer.

  Gillad av 1 person

  • Men eller hur? Man ser ju ofta redan där om man har tillräckligt för en roman eller novell, plus att om man inte skriver synopsis, får man dessutom nöjet att ta reda på hur allt ligger till och hur det slutar 🙂
   Haha, tack fina du! ❤ Vi får se 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Marie: Mitt skrivliv

  Bra idé! Kanske rent av rätt ände att börja i, för att hålla kursen 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s